FİSK'İN YAZMADIĞI SADDAM KİTABI YOK SATIYOR !











  • Fisk’in yazmadığı Saddam kitabı çok satmış!

Arap ülkelerinde Saddam Hüseyin’in biyografisini konu edinen bir kitap yok satıyor. Kitabın yazarı ise Ortadoğu uzmanı Robert Fisk. İşte, Fisk’i şok eden olay!!



Beyrut’ta yaşayan İngiliz The Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, bugünlerde büyük bir şaşkınlık içinde. Fisk, kendisi yazmadığı halde adına bastırılan Arapça bir kitabın kimler tarafından kaleme alındığını araştırıyor.
Geçtiğimiz yıl idam edilen eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’nin hayatını anlatan kitap, birçok Arap ülkesinde en çok satanlar listesinde. 272 sahifelik kitap, 2007 yılında Mısır’da bir yayınevi tarafından yayımlanmış.


Fisk kitabı nasıl gördü?




Fisk Kahire'de kitaptan 100 adet sattığını söyleyen Mahmud adlı kitapçı ile...


Robert Fisk kendi adıyla yayımlanan Saddam Hüseyin biyografisinin çok sattığını öğrendiğinde onu en çok rahatsız eden böyle bir biyografi yazmamış olması.


Kitap ilk olarak yazarın Mısır’da yaşayan bir arkadaşının kendisine Arapça kitabı “buna sen mi yazdın?!” diyen bir notla Beyrut’a yollamasıyla yazarın eline geçer.




Kapakta bir sandalyede oturan ve sağ elinde Kur’an-ı Kerim bulunan bir Saddam Hüseyin resmi, ortasında koca harflerle “Saddam Hüseyin” ve alt başlıkta da “Doğumundan Şehadetine” yazısı yer alıyor. Kitabın üst sağ köşesinde ise kitabının yazarının adı Arapça harflerle “Robert Fisk” olarak geçmektedir.Yayınevinin peşine düşerHemen ardından kitabın peşine düşene yazar Kahire’de gazeteci arkadaşı Saef Nasrawi’yle buluşarak dolandırıcı yazarın ve yayınevinin peşine düşer. Önce kitabın yayıncısı olarak görünen Ibdı adlı yayınevine giden ikili, yayınevindeki yetkililerin kitabın basılmasıyla kendilerinin bir ilgisi olmadığını iddia etmeleri üzerine kitabın sansür kurulundan basılabilir kararı almış olmasına bakarak şanslarını kurula gönderilen evrakları araştırmakta denemeye karar verirler.


Hükümet görevlisinden kitabın başvurusunu gerçekleştiren kişinin adını olmasa da adresini öğrenerek Magdi Chukri olabileceği söylenen kişiye ulaşmaya çalışırlar. Ne yazık ki adreste bir yer altı camii vardır. Orada karşılaştıkları bir kadın Magdi Chukri’nin oradan bir yıl önce taşındığını söyleyip yeni adresi veri. Fisk ve gazeteci arkadaşı sonunda yayınevine ulaşır. Fisk yayıncıya kitabı kendisinin yazmadığını söyleyerek adamdan Chukri’nin telefonunu alır ama bir türlü ona ulaşmazlar. Yetkililer de konuyla ilgilenmedikleri için yazarın elinden başka bir şey gelmez.
KAYNAK: TİMETURK

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.