MİLLİYETÇİLİĞİN ULUSALCILIKTAN FARKLARI

LAİKLİK ve Demokrasi bahsinde Ulusalcılarla Milliyetçiler yine çok farklı düşünüyor kanaatimce. Farklılığı ortaya koyma anlamında şöyle bir izahat yapmamız doğru olacaktır: Türkler, İslam'ı, İtikadı anlamında İmam Maturidi'nin yorumlarına dayalı Maturidilik (akıl ve vahiy ilişkisini Kuran-ı Kerim ve akli vasıta içtihatlarıyla ortaya koyan görüş tarzı) ekolüne, Ameli ve Fıkhi manada ise İmam Ebu Hanife'nin yolu olan Hanefilik yoluna tabi oluşlarıyla ve bu tabi olunan ekolü, Türk Tasavvuf geleneğinin kurucusu olan Hoca Ahmet Yesevi'nin ''Türkçe Tasavvuf '' açılımıyla kıvama getirip Abdalan-ı Rum ve Bacıyan-ı Rum'un etkisi ile ve Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli gibi pirlerin yorumlarıyla ve alperen kültürü kıvamıyla yoğurup Yunusça ve Mevlana'ca işlenmiş bir İslam'ı ve İslam'da devlet, birey, toplum ilişkisini okuma yolunu şekillendiren bir zihniyetin geleneğini oluşturmuştur, Türkler tüm bu olgusallık içerisinde. Dolayısıyla İslam tarihi içersinde teşekkül etmiş bu yorumlama yoluna tabi olan Türk milliyetçileri akıl ve vahiy ilişkisinde, fizik ve metafizik algısında, devlet ve din ilişkisi bağlamında hep bu Maturidi/Hanefi çizginin takipçisi olmuştur. Dolayısıyla milliyetçilerin laiklik konusundaki görüşlerinin belirlenmesinde MATURİDİ/HANEFİ ÇİZGİnin algısı çok etkilidir. Milliyetçi/Ülkücü hareketin laiklik algısı' Protestan ANGLO-SAKSON LAİKLİĞİ' gibi din içeriğine sahip bir laiklik algısı içindedir. Bu manada Maturidi/Hanefi okuma geleneğinden gelen Türk milliyetçileri hoş görülü, müsamahalı bir laik alan tarifi ve inançlara müsamaha ifade içeren bir tavır bir anglo sakson laikliğini savunurken, ulusalcılar FRANSIZ JAKOBENİZMİNİN KATI LAİKÇİLİĞİni benimser ve dinin sosyal hayat içindeki düzenleyici rolüne karşıda tavırlıdırlar. devam edecek


--
Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır.

http://dava-vatan.blogspot.com/
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.