Çin'de iki Müslüman Uygur idam edildi


Çin, Uygur bölgesinde yaşayan Müslümanlardan ikisini daha idam etti. Çin'in idam gerekçesi ise "terör" bağlantıları. ABD merkezli Radio Free Asia'nın (RFA) Sincan'daki yerel yetkililere dayanarak verdiği haberinde, Kaşgar Halk Mahkemesi'nde görülen davada Muhtar Setivaldi ve Abduveli Emin'in ölüm cezasına çarptırıldıkları ve 9 Temmuz'da Yengi Şeher kasabasındaki duruşmanın hemen ardından idam edildikleri belirtildi.


Devlet medyası da polisin, geçenlerde 5 Uyguru silahla vurarak öldürdüğünü bildirmişti. RFA, sanıklardan 3'ünün ölüm cezasına çarptırıldığı ancak cezanın 2 yıl askıya alındığı, geriye kalanların da 10 yıla varan değişik cezalara çarptırıldığını belirtti. Çin, yargılanan 17 kişinin tamamının Doğu Türkistan İslami Hareketi'' üyesi olduğunu iddia ederken, Pekin'in terörist diye nitelediği grup ise iddiaları kabul etmiyor. Doğu Türkistan'da birçok Uygur'un göçe zorlandığı ve yerlerinde Han Çinlilerin getirildiği, hükümetin de Uygurların din ve kültürlerini kontrol altında tuttuğu bildiriliyor. Radyonun haberinde, Uygur grupların, Pekin'in tüm iddialarını reddettiği kaydediliyor.


Çin'in, Sincan'daki halka terör gerekçesiyle ağır baskı uyguladığı ileri sürülürken, Pekin, Uygur Türklerini El Kaide ile birlikte mücadele ederek Doğu Türkistan'a bağımsızlık kazandırmaya çalışmakla suçluyor. Sincan'da 8 milyon Müslüman Uygur Türkü yaşıyor.


Kaynak: Ajanslar

1 yorum:

  1. ben bir türkiye türkü olarak çinin soydaşlarımıza yaptığı soykırıma çok üzülüyorum allah çindeki kominist yönetimin belasını versin.Ayrıca milletimizi ve devletimizi bu konuya duyarsız kaldıkları için kınıyorum enazından çin mallarını ve pekin olimpiyatlarını devlet ve milletçe boykot edebiliriz.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.