Mücadelenin Stratejisi ve Stratejik Kültür


Mücadelenin Stratejisi ve Stratejik Kültür

Bülent Esinoğlu

Bilinen bir doğrudur.
Kolaycı aydın hep şikâyet eder. "Birleşmek lazım kardeşim, birleşmezsek kaybederiz."Yazının başlığında strateji sözcüğünü Türkçe olmadığı için kullanırken tereddüt ettim. Strateji bir süreci anlattığı için kavranması oldukça zordur. Türkçe'ye "dolaylı tutum" diye tercüme edilse de tam
karşılamadığını sanıyorum.Stratejiyi bir süreç olarak anladığımızı söyleyerek devam edelim.İçinde yaşadığımız mücadelenin stratejisi süreç içinde daha büyük halk kitlelerini mücadeleye dâhil etmektir. Böylece, stratejinin bir amacı ve bu amaca gidilen bir yolu olduğunu söylemiş olduk.Öncelikle amacı doğru tanımlamak gerektiğine inanıyorum.Bir yerde mücadele varsa, bir yerlerden tehdit geliyor demektir.Tehdit AB-D emperyalizminden gelmektedir. Düşmanın stratejisi (amacı) bellidir. BOP' tur. Büyük Ortadoğu Projesidir.Tehdit'in AB-D'den geldiği fikrinde birlik olamazsak "amaçta birlik" yok demektir. Birleşmenin veya ittifakın temel unsuru amaçta birliktir. Yani özlemde (programda) birliktir. Örnek; amacımız laikliği korumak ise laikliğe giden süreçte birlik oluruz. Amaç Türkiye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve devletini korumak ise bunda birlik olmamız lazım gelir. Gelelim bu süreçte neden bir türlü birleşemediğimize. Muhalif toplumların içinde en büyük çoğunluğu sosyal demokratlar ve milliyetçiler oluşturmaktadır. Önce sosyal demokratlardan başlayalım. Eğer sosyal demokratlar veya kendini öyle tanımlayanlar "emperyalizm" sözcüğünü söyleyemezlerse mücadelede birlik olmaz. Çünkü mücadele emperyalizmin kendisine karşıdır. Sosyal demokratların emperyalizmi hedef alamadan kendi aralarında yapacağı birliğin kıymeti harbiyesi yoktur.Milliyetçilere geldiğimizde de durum aynıdır. Emperyalizm sözcüğünü telaffuz edemeyen bir kimse milliyetçi olamaz. Olsa olsa ırkçı ya da Amerikan İslamcısı olur. O da sonunda emperyalizme hizmet eder. 12 Eylül'den önce bunun uygulamasını yaşadık.Emperyalizm sözcüğünü telaffuz edemeyen bir sosyal demokrat kolayca vahşi liberalizmin kolları arasındadır. Memleketimizde vahşi liberalizm işbirlikçiliğin temel ideolojisidir. Dönekliğin felsefesini de buradan çıkarmak mümkündür.Çokça emperyalizm sözcüğünün ifade edilmesinin önemine işaret ettim. Tabi ki kuru kuruya ifade etmeyi kast etmedim. Emperyalizm olgusunun içselleştirilmiş olması hususunu ifade etmek istedim. Yukarda tartıştığımız kuramsal çerçeveye bir örnek vererek bitirelim.Eğer Ergenekon Tertibini laikliğe karşı olan çevrelerin yarattığı bir oyun olarak görürsek, gene zokayı yuttuk demektir. Yo eğer, Ergenekon Tertibini ABD'nin (CIA) Fethullahçıları kullanarak doğrudan yönettiği bir tertip olarak alırsak, doğru yoldayız demektir.Amerika değil, biz kazanacağız.

2008-07-20 bulentesinoglu@gmail.com


--
***************************

İŞÇİ PARTİSİ
Telefon: (0312) 231 81 11
Faks: (0312) 229 29 94
http://www.ip.org.tr/
http://www.doguperincek.gen.tr/
http://www.oncugenclik.gen.tr/
AYDINLIK: http://www.aydinlik.com.tr/
ULUSAL KANAL: http://www.ulusalkanal.com/
KAYNAK YAYINLARI: http://www.kaynakyayinlari.com/
BİLİM ve ÜTOPYA: http://www.bilimutopya.com.tr/
TEORİ Her ay bayilerde!


-----------------------------------

İşçi Partisi
Soma İlçe Başkanlığı

Kurtuluş Mah. Başaran Sok. No:3 Soma/Manisa
Tel:(0236) 612 10 55 E-Posta: ipsoma@gmail.com

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.