KAFKAS CEPHESİ GENİŞLİYOR...ABHAZYA'DA SAVAŞA GİRDİ !

Gürcistan Parlamentosu savaş halini onayladı. Rusya bombaladı. Abhazlar da Gürcü kuvvetleriyle çatışmaya girdi.
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı. Abhazya yönetimi "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba yaptığı açıklamada, ''Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir'' dedi. Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesinin bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti.



ASKERİ YIĞINAK

Abhazya lideri Sergey Bagapş'ın yardımcılarından Ruslan Kişmaria, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Gürcü tarafı son birkaç gündür sınırlarımızdaki askeri yığınağını artırmakta'' diye konuşmuştu. Bagapş, Güney Osetya krizinin ortaya çıkmasından sonra sınırlarındaki Gürcü askeri sayısının en az 4 kat artırıldığını söylemişti. Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik operasyonun başlamasının ardından tüm ordusunu sınır bölgesine yığan Abhazya, Gürcü güvenlik güçlerine karşı savaşması için bin gönüllüyü Güney Osetya'ya göndermişti.
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, “Gürcü birliklerini Yukarı Kodori bölgesinden çıkarmak için her türlü imkanlarını seferber ettiklerini” bildirdi. Gürcistan'a bağlı ayrılıkçı bölge Abhazya'nın Gürcistan - Güney Osetya hattında yaşana çatışmaları fırsat bilerek, iki taraf arasından ihtilaflı bölge olan Gürcistan kontrolündeki Kodori geçidine askeri operasyon düzenlediği bildirildi. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Abhaz yönetiminin Kodori geçidine yönelik askeri operasyon başlattığını bildirdi. Abhaz yetkili operasyonda ağır silahların ve topların kullanıldığını belirtti. Dün sabah saatlerinde Abhaz yönetimi tarafında yapılan açıklamada, Kodori geçidini bombalamak için savaş uçakları gönderildiği açıklanmıştı. Bugün erken saatlerinde Gürcistan tarafında yapılan başka bir açıklamada ise Rus uçaklarının Kodori geçidinde iki köyü bombaladığı ifade edilmişti. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Abhazya yönetimi, Gürcistan'ın Kodori geçidinin üst bölgesine askeri birlikleri sevke ettiğini ve bununla Abhazya'yı işgal etmek istediği iddia etmişti. Gürcü yönetimi ise bu iddiaları yalanlamıştı. Gürcistan'ın cuma günü ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya yönelik başlattığı operasyon sonrası Abhazya'da gerginliğin tırmanmasına yol açtı. Abhazya ve Güney Osetya, Sovyetler Birliğinin çöküşünün ardından yaşanan kanlı savaşlar sonrası Gürcistan'dan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmişti. Her iki bölge Rusya tarafında desteklense de, bugüne kadar hiçbir ülke tarafında bağımsızlığı tanınmamıştır.

LİDERİ BAĞAPŞ: İMKANIMIZI SEFERBER ETTİK

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, “Gürcü birliklerini Yukarı Kodori bölgesinden çıkarmak için her türlü imkanlarını seferber ettiklerini” bildirdi. Bağapş yaptığı açıklamada, “Abhaz topraklarında kalan ancak Gürcistan denetiminde olan Yukarı Kodori bölgesini Gürcistan'ın elinden geri almak için harekat başlattıklarını” söyledi. Sergey Bağapş, hava güçlerini de kullanmak koşuluyla Gürcü birliklerini Yukarı Kodori'den çıkarmak için, bütün imkanlarını kullanacaklarını kaydetti. Gürcistan İçişleri Bakanlığına bağlı özel birlikler, 2006'da Yukarı Kodori bölgesine düzenlediği operasyonla bölgeyi denetimi altına almıştı. Abhazya, bu operasyona sert tepki göstermiş ve Gürcistan ile barış görüşmelerini kesme kararı almıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.