KAŞGAR'DA OLİMPİYAT BOMBALARI: 16 ÖLÜ


Çin'in işğal altındakı Doğu Türkistanda Bir Gümrük Kontrol Noktasına Düzenlenen Bombalı Saldırıda 16 Polis Öldü.



Çin'in işğal altındakı Doğu Türkistanda bir gümrük kontrol noktasına düzenlenen bombalı saldırıda 16 polis öldü. Çin medyasına göre eylem, "ayrılıkçı Müslümanlar" tarafından gerçekleştirildi. Olimpiyat oyunlarına dört gün kala Doğu Türkistan'da patlayan bombalar 4 bin km. ötedeki başkent Pekin'i sarsarken, 2008 ülkedeki güvenlik sorunlarının yeniden gündeme gelmesine neden oldu.



PEKİN Yönetimi'nin bu cuma açılacak olimpiyat oyunları öncesinde çok sıkı denetim altına aldığı Çin'in işğal altındakı Doğu Türkistandaki kanlı saldırı, Kaşgar gümrük noktasına bir kamyonla yaklaşan ve terörist oldukları belirtilen kişiler tarafından ev yapımı bombalar ve bıçaklarla yapıldı. Patlamalarda 16 polis öldü, 16 asker de yaralandı. Kamyondaki 2 saldırgan güvenlik güçlerince yakalandı. Saldırganlardan birinin ayağından vurulduğu belirtiliyor.


Ölmeyenleri bıçakladılar


Doğu Türkistan'daki saldırı, başkent Ürimçi'ye 1400 km uzaklıktaki Kaşgar'da bulunan Yijin Oteli'nin önünde meydana geldi. Çinlilerin her sabah işe başlamadan önce toplu halde jimnastik yapma geleneği bu kez ölümcül oldu. Kaşgar'da ölen 16 polis de sabah saat 08.00'de jimnastik yaparken saldırıya uğradı. Terörist saldırıdan her zamanki gibi Türkistan İslami Hareketi suçlanıyor.


İki saldırgan, bindikleri kamyon barikata çarptıktan sonra ev yapımı el bombalarını askerlerin üzerine fırlattı. Ardından bıçaklarını çeken iki eylemci, ellerine geçirdikleri askerleri de bıçakladılar. Güvenlik güçleri, olay yerinde yaptıkları araştırmada, kışlanın avlusunda beş el bombası kalıntısı buldu.


Kaşgar Emniyet Müdürlüğü, Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin, 1-8 Ağustos tarihlerinde Olimpiyatlar'dan önce terörist saldırılarda bulunacağı istihbaratı aldığını açıkladı. Doğu Türkistan ayrılıkçılarının, geçtiğimiz Mart ayında Southern Airlines'ı havaya uçurmaya kalkıştıkları ve saldırganların suçlarını kabul ettikleri, 2008 yılının ilk altı ayında Sincan'da 82 kişinin Olimpiyatları sabote etmeyi planlama suçundan polis tarafından tutuklandığı belirtiliyor.


Emniyetin bu açıklanmasına tepki gösteren Uygur Türkleri, "Biz terörist değiliz. Polis bizi dünyaya terörist olarak tanıtıyor. Mart ayında Çin uçağını havaya uçurmakla suçlanan terörist saldırgan dedikleri, 16 yaşındaki iki kızdı.


Düğün ve cenaze bile yaptırmadılar


BİRKAÇ gün öncesine kadar uluslararası basın Çin'in işğal altındakı Doğu Türkistana sokulmuyordu. Hürriyet muhabiri Faruk Zabcı, yaklaşık üç hafta boyunca turist kisvesi altında başkent Ürimçi'yi, Kaşgar'ı, İli'yi dolaştı. İşte izlenimleri.


Uygur Türkleri hep aynı şeyi anlatıyor: "Burası bizim toprağımız. Çinliler, gelip işgal ettiler. Sizin gibi Türk olduğumuz için bizden çok korkuyorlar ve bizi bastırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. En ufak bir gösteriyi hemen acımasızca bastırıyorlar. Terörist öldürdük diye iftira atıyorlar. Tibet ve Sincan'ın durumu aynı.


Kentlerin Çin mahallelerinde tek bir silahlı güvenlik görevlisine rastlamazken Uygur çarşılarının etrafı polis ve asker kaynıyor. Çinli ve Uygur öğrenciler aynı sınıfta okumalarına rağmen, okul dışında birbirlerine merhabe demiyor. 16 yaşındaki bir Uygur kızı, "Çinlilerden nefret ediyorum" dedi.


Tibet'e 300 km mesafedeki Kaşgar ve Hotan'da kuş uçurtmuyorlar. Kaşgar dışındaki 600 bin çiftçiyi muhtemel Uygur ayaklanmasına karşı silahlandırmışlar. Cuma namazları artık belli camilerde kılınabiliyor. Amaç camilere giden topluluğu kontrol altında tutmak.


Olimpiyat öncesi toplanmalar da engellendi. Birçok çifte "Şimdi evlenmeyin. Olimpiyatlardan sonra evlenin. Şimdi evinizde nikah yapın ama sayınız 20'yi geçmesin" dediler. Cenazelerde de sadece cenaze aracının mezarlığa gitmesi isteniyor. İnsanlar cenazeleriyle birlikte yürüyemiyorlar.


Hotan'da türban yasağına karşı gösteri yapan 600 kadın arasında 200'ü erkek çıkınca Çin güvenliği çıldırdı. Yani 200 Uygur kadın kıyafetine girmişti.


Cimbom bom


Ürimçi'de Uygurların yaşadığı bölgelerde gezerken Galatasaray forması giymiş gençlerle karşılaştım. Sırtında Hakan Şükür, Hagi forması taşıyan gençleri durdurduğumda "Cimbom bom" çektiler. Ben de okuldan Galatasaraylı olduğum için çok duygulanmıştım.




kaynak >: www.maarip.org




--
HAKİKATİN HATIRI DOSTUN HATIRINDAN ÜSTÜNDÜR
(HZALİ ra.)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."


Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.