Darbecilerden Eğitime Darbe

HASAN AHMET EVLİYAOĞLU
Eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla, eğitim üzerine konuşmak gereği hâsıl oldu. Eğitimimizin yeri, durumunu gözden geçirmeliyiz. Darbesel sürecin ittiği uçurumun düzeltilmesi gereği ortadayken…
28 Şubat, post modern darbenin eğitime yaptığı katliamı da gözler önüne sermek gerekmektedir. Kesintisiz 8 yıl eğitim tam bir saçmalıktı. Dünya gerçeklerine uygun olan, bilim ve psikolojiye dayanan temelleri yoktu. Sadece korkular, evhamların yönettiği birkaç BÇG gibi gayri kanuni yapılanmaların dayattığı şeyler vesaikiyle oluşturulmuş, olağanüstü br hava estirilmişti ülkemizde. Sırf İmam Hatiplerin önünü kesmek için dayatılmıştı.
Sonuç imam hatipleri istedikleri seviyeye indirmeyi başardılar. Ama hesap etmedikleri bir şey var ki, o da toplumun dini öğretime verdiği değeri legal yolların dışında aramaya iteceği gerçeği. Ne oldu çocuğunu imam hatipte okutmasının yolu tıkanınca, vatandaş çocuğuna dini eğitim verebilmek için illegal kurslara ve cemaatlere vermiştir.
Sadece okulların adı değişti. Ama din eğitimi verilmeye devam ediliyor. Yasayla, Kur'an Kurslarındaki 12 yaş sınırlamasını getirlimesi de ayrı bir garabettir. Bunu laiklikle açıklayamazsınız. Buna halkımız din düşmanlığı diyor.
Bir vatandaş; "çocuğumu imam hatibe gönderebilmiş olsaydım, yaz kurslarına yatılıya göndermezdim" diyor. Hem dini eğitimini almış, hem lisesini bitirmiş olurdu. Haklıydı. Çocuğunun dini eğitim almasını, Allah korkusuyla büyümesini ve kendine ihtiyarlayınca bakacak, ölünce arkasından Fatiha okuyacak bir evlat olmasını geleneksel bir damarla istemekteydi. Bunu devletin okulu yerine başka illegal oluşumlarla giderme yoluna gidilmesine vatandaşını iten devletimiz yanlış yapmıştır.

Darbeci zihniyet kendince doğru olanı yaparken, yanlış hesap yapmıştır. Çocuğumu ilerde kursa yatılıya vermem diyen vatandaş, şimdi her yaz kursuna çocuğunu yatılı vermeye başlamıştır. Bu dayatmaların, askeri anayasanın, hepsinin bu ülkeye kattığı veya katacağı hiçbir katma değer olmadı, olmayacaktır da.
Sırf imam hatiplerin önünü kesmek adına işe el atan darbeciler, sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamaz hale gelmesine de neden olmuştur. Mesleki eğilimleri olan zeki çocuklarımızı, katsayı zulmünden korumak için düz okullara göndermemizin, memleket hayrına olmayacağı açıktır. Bu eğitimize dış destekli bir darbedir. Bu yanlıştı. Düzeltilmelidir. 5+3=8 şeklinde uygulanmalıdır. Bunlar zamanında çok tartışıldı. Ama gündemi belirleyenler bu konuları rafa kaldırdılar. Yapan ettiğiyle kalıyor. Olan da güzel ülkeme ve onun güzel geleceğine oluyor.
İşin bir de 6 ve 15 yaş arası çocukların bir arada bulunmasının sosyal ve psikolojik yanlışları da var. Bu da çocuklarımızı olumsuz etkilemektedir. Bunun da izah edilebilir ve savunulacak yanı yoktur.
Devletimizin kitapları bedeva dağıtmasının eğitimde ilerleme saplamış olacağı muhakkaktır. Ama bu da kesintisiz dayatmasının getirdiği başarısız sonuçları etkilemedi. Zorunlu ve kesintisiz eğitim dayatmaları, iş gücü kaybına ve niteliksiz insan sayısının da artmasına katkı yapmıştır.
Lise çağına gelmiş bir çocuğu, bir mesleki eğitime tabi tutmak zor olacaktır. Avrupanın uygulamasının hilafınadır.
Türkiye, darbecilerin cenneti olup, demokratik taleplerimize müdahalelerin olduğu bir ülke olmaktan çıkmadıkça; ne eğitimimiz ve ne de ekonomimiz düzelecektir.

Çetelerin ülkedeki havayı bulandırmak için yaptıkları katliamlarda ortadayken daha neyi konuşalım. Bu ağırlıklardan bu milleti kurtaracak azim ve kararlığı engellemek isteyenler olacaktır. Ama halkın feraseti açılmıştır. Bu millet ki yönlendirilmeleri görmektedir. Darbecilerin ve çetelerin istekleri, artık halkın isteklerinin önüne geçemeyeceği bir yapıya kavuşmamızı diliyorum. Esenlikler dileklerimle…

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.