T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Çocuklarımıza Ramazan’ı sevdirelim


Gülizar Sönmez02 Eylül 2008 Çocuklarımıza Ramazan'ı sevdirelim
Ramazan'ı çocuklarımıza sevdirelim. Uzak tutmayalım uykusuz kalır diye sahurdan, "aç kalır o saate kadar beklemesin, erkenden yesin" diye iftar sofralarından. Aç kalmak olarak bilmesinler oruç tutmayı. Onlar bizden daha çok sevsin o günleri, o günleri onlar için daha da güzelleştirelim. Birileri kutsal günlerini ulvileştiriyor diye onlara inat diye değil bu önerim sadece çocuklarımıza en güzel Ramazanları verelim. Onlara her ramazan heyecanla gelmesini isteyecekleri tatlar bırakalım damaklarında. Kendi mukaddes günlerimizde hoşluklar yapalım. İbadet etmek kadar çocuklarımıza o günlerin güzelliklerini anlatalım, sevdirelim. En güzel ramazan'ı hediye edelim. Kendi kafalarının içindeki masalsı dünyaya yakışacak bir hal biçip ona kılıf keselim ve sunalım çocuklarımıza.Ramazan öncesi anlamını anlatan bir konuşmayla başlayalım, hilalin görünmesi ile başlayan o heyecanlı serüvenden bahsederek bu ayda Müslümanlara düşen görevleri öğretelim. Ay sonunda gözükecek hilal ile bayram yapıp bu ayı en güzel şekilde bitirmek için sevinme günleri olarak anlatalım bayramları onlara. Genç aşıkların tekelindeki Güneşin doğuşu– batışı, ayın parlak halleri ama bunları yıkalım. Hilalin gözükme anlarını gösterelim onlara.Hoş geldin ramazan yazıları ile süsleyelim evimizin bir köşesini normal günlerden farklı olduğunu hissettirelim. Ufak bir yazı o ayın diğerlerinden farklı olduğunu hissettirsin. Ramazan'ı Ramazan duaları ezberletelim. Bir kahraman verelim onlara Hz. peygamberimizin ramazan hayatını anlatalım ya da Ömer'in, Ali'nin, Bilal Habeşi'nin. Onların ettikleri duaları ezberletelim. Hikâyeler anlatalım onlara.Sahura kalksınlar bizimle gecenin o bereketli saatlerine onlarda iştirak etsinler. Uykusuz kalırlar diye korkmayalım. Günün bir kısmını onlarda oruçlu geçirsin dayanabildikleri kadar ve bunun karşılığı iftariyeliklerini en sevdiği yemeklerden hazırlayarak mükâfatlandıralım.Bir yaşlı hanım ninesi dedesi olsun usul usul ramazanı anlatsın çocuklara. Eteklerinde biriktirdikleri hikâyeyi anlatsın onlara eski ile ilgili, ne yediklerinden, nasıl heyecanla o günleri beklediklerinden, iftar saatindeki telaşlarından bahsetsin.Oda kendi ramazan serüvenini yazsın diye bir defteri olsun. Hilali görürken çektiğiniz bir fotoğrafı koysun defterinin arasına, ne öğrendi ise yazsın, ninenin anlattıklarını, ezberlediği duaları ve kendi günlüklerini.
İnfak ayı olduğunu onlardan saklamayın. Afgan, Filistin çocuklarından bahsedelim onlara, tank sesleri ile iftar sofralarını kurduklarını anlatalım. Müslüman kardeşlerimizle elimizdeki az da olsa paylaşmamız gerektiğini öğretelim. Onlarda harçlıklarının bir kısmını versin, kendinden vermeyi öğrensin.
iftara misafirlerimiz olsun, hazırlıklarda o koşuşturmacalar da yanımızda olsun.Teravih namazları için yanımızda götürüp cemaat olmayı öğretelim. O cemaatten bir parça olduğunu hissettirelim onlara. Birkaç rekât kılsalar da ses yapsalar da o manevi havada bulunmalarını sağlayalım. Vakit namazları kılmalarını isteyelim, her vakit namazı için abdest almalarını.Hiç fark etmeden ezberledikleri pop şarkıların yerine ilahiler öğretelim, davulcuların gece söylediği manileri ezberletelim.Hepsini çocuklaştırmadan ucundan kıyısından kesmeden onun seveceği şekilde kendi masalsı dünyasına kendi istediği gibi sığdıracağı şekilde öğretelim. Ramazan onlar için büyüklerin aç kaldığı bir ay olmasın. Müslümanların arınma ayı, kuran indiği ay mukaddes bir ay olduğunu bilsin. Ve sevsin ramazanları bereketini güzelliğini hissetsin. Bir daha ki ramazanı heyecanla beklesin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.