Taliban'ın bu resmi Fransızları şok etti

Afganistan'da öldürülen Fransız askerlerinin silahlarıyla poz veren Taliban'ın resmi Fransa'yı ayağa kaldırdı. Geçen ay Afganistan'da 10 askerini kaybeden Fransa, kanlı saldırının şokunu henüz üzerinden atamadan, bir dergi tarafından yayımlanan fotoğraflarla yeniden sarsıldı. Fransız Paris Match dergisi, öldürülen Fransız askerlerinden alınan 'ganimetlerle' poz veren Taliban üyelerinin fotoğraflarını yayımladı. Fransa'da geniş yankı uyandıran ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan fotoğraflar, Fransa'nın Afganistan'da asker bulundurma kararının yeniden sorgulanmasına yol açtı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 18 Ağustos'ta düzenlenen saldırının ardından derhal Afganistan'a gitmiş ve kanlı eylemin, Taliban'la savaşmaktaki kararlılıklarını etkilemeyeceğini vurgulamıştı.

Ancak gözlemciler, Afganistan'daki 2 bin 600 Fransız askeriyle ilgili haberleri gazetelerin iç sayfalarında görmeye alışık olan Fransız kamuoyunun, artık gelişmeleri hergün manşetlerden takip ettiğine işaret ederek, askerlerin geri çekilmesi yönündeki baskının girerek arttığına işaret ediyor. Dergide yayımlanan ve öldürülen askerlerden alınan üniformalar, silahlar, miğferler, telsizler ve kol saatiyle poz veren Taliban üyelerinin görüldüğü fotoğraflar da, büyük kaybın duygusal etkisinden kurtulamayan kamuoyunda geniş yankı buldu. Fotoğrafların yayımlanmasına hükümet ve askerlerin yakınları sert tepki göstererek, derginin Talibanın amaçlarına alet olduğu eleştirisinde bulundu. Saldırıyı düzenleyen Taliban üyeleri ve liderleriyle görüşen gazeteci Eric de Lavarene ise , gazetecilik görevini yerine getirdiğini belirterek, 'Talibanın propagandasını yaptığı' suçlamalarına karşı çıktı. Lavarene, NATO askerlerine 'iliştirilmiş' olarak yola çıktığımızda kimse propagandadan bahsetmiyor" diye konuştu. Star

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.