T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Askeri neden eleştiriyorlar

İnternet yazışmalarında yanlış bir görüş ile halkın subaylarımızı suçladığı, suçlayanlarında AKP'liler olduğu gibi iddiaların ileri sürüldüğünü görüyorum. Ya da her eleştirene AKP yaftası takılarak eleştirilerin cevaplanabileceğinin sanılmasının yanlışlığını fark ediyorum. Değişik açılardan gerçekler ile ilgisi olmayan bazı yazılar da okuyorum. Bu yazıları irdeleyip bunların her birine ayrı, ayrı cevap vermenin güçlüğü ise malumdur. Son okuduğum bir yazı üzerinden kendi görüşlerimi dile getirmenin daha uygun olacağını düşünüyorum

Beceriksiz ve kabiliyetsiz ve sadece canını feda etmeye hazır samimi ve dürüst adamdan iyi bir savaşçı yetiştirilse de iyi bir komutan subay yetiştirmenin kolay olamayacağını sanıyorum. Çünkü subay ve bilhassa kurmay subay bileğinden önce zekâsı, basireti kuşkuculuğu, diğer kabiliyetleri ile ölçüp biçen ve sonra cesaret ve gücü ortaya koyan insan olması gerekir sanırım. Sadece kahraman olmak başarılı olmak için yeterli değildir. Bu açıdan bakılınca en kahramanlar savaşta kullanılan makinelerdir. Onlar sadece ileri atılır ve asla sorgulamazlar. Sarıkamış ta ki ordumuzun durumu gibi toptan bir felakete giderken uyaran subaylara vur emri çıkartılabilir. Düşmanla karşılaşamayacakları ölüme sürülebilirler. Bu yüzden modern ordularda bu katı disiplin iyi bir karargâh çalışması ve ortak aklın ortaya konmasının sağlanması ile biraz daha tolere edilebilir hale getirilerek yumuşatılmıştır. Ancak askerlik mesleğinin her subayı sadece kendi zekâ ve iradesi ile baş başa bırakmadığını da bildiğimiz için. Subayların eleştirilmesini bende haklı bulmuyorum. Ama komuta sisteminde bir şeylerin ters gittiği de malumdur.

Eğer askerler siyasilere ait işleri üslenirse zaten o ülkeden hayır gelmez. Tüm sorunların kaynağı da buradadır.

Çünkü insanların sevk ve idaresi ile askerin sevk ve idaresi aynı şey değildir. Çok farklılıklar arz eder. Sivil emredersin demez neden der. Asker Terör konusunda muhtaç olduğu gerekli sosyolojik, psikolojik, yönetimsel, ve daha bir çok yardımları almadan olaylara bilek zoru ile yön vermeye kalkmıştır ve yanılgısı ortadadır. Milletimize zorla kimlik değiştirtmeye bile kalkmıştır ( Geleneksel milli Müslüman Türk kimliğinin nesi varsa) ve kendi saygınlıklarını harcamış Türklerin ve Kürtlerin arasındaki en büyük birleştirici paydayı ağır hasara uğratarak yanlış yapmıştır) en çok sevilen sayılan kurumuzu olmasa bile değerli komutanlarını vatandaşın bazen öfkesine muhatap hale getirmiştir. Bu yüzden subaylarımızın alınganlık etmelerine gerek yoktur. Aslında bizlerde bu halkın içinden geldiğimiz halde acaba neden halk ile yabancılaşıyoruz, neden yeteri kadar anlaşamıyoruz diye sorgulamaları ve çareler üretmeleri gerekmekte yapılan ihtilaller ile bozulan halk asker dengesini yeni girişimler ile tamir etmelidirler. Aksi halde seçimlerin sonuçlarını yine asker belirlemeye devam eder ama son seçimlerde olduğu gibi tam tersinden belirler.. Ben başındaki subaylardan çok marjinal bazıları dışında şikayetçi askere nerde ise hiç rastlamadım. Sivillerine Subaylarımıza sevgi ve saygılarında bir eksilme olduğunu sanmıyorum. Ama Yukarı çıktıkça siyasi söylemleri dile getirenlerin CHP ile özdeşleştirildiklerini CHP'nin askeri kanadı olarak algılandıklarını görüyorum. Hudson Toplantısına katılan iki general ve Çevik Bir gibi bazı kuvvet komutanları vs.

Subayların bütün fedakarlığımıza canımızı ortaya koymamıza askerlerimizi korumak için elimizden geleni yaptığımızı emrimizdeki askerlerimiz de takdir ettiği halde neden sivillerin takdir etmediğini yada öyle bir algılama ortaya çıktığını düşünmeleri yanlıştır.

Çünkü böyle bir durum yoktur. Sadece subayları olaylar sırasında kim başka bir yere çağırdı gibi çelişkili haberler ve kuşkular vardır. Yani güvensizlik subaya değil olay sırasında işinin başında bulunmasına bir şekilde engel olunmuş olabileceği zannına bağlı kuşkulardan dolayı daha merkezi komuta merkezlerinin hataları olarak kabul edilen olaylara ve sorumlularadır. Yeteri kadar açık bilgilendirme yapılmaması da bu kuşkuları beslemektedir.

Bazı askerlerin meydanında etkisi ile kendilerin tenkit eden herkesi AKP'li gibi görmesi ise tam bir hastalık halinde tezahür eden yanlış bir görüştür. Belki Sivil olarak görseler ya da onlar siviller düşünce yapıları bizden farklıdır diye düşünseler bu hataya düşmeyecekler. Siviller doğası gereği artık eski asker millet deyimlerini geride bırakmışlar ve çok değişik bilim dallarından kendi gözlükleri ile bakan kişilerden oluşmaktadır. Bazıları sivillerin emir komuta falan ikna edilmelerinin mümkün olmayacağını, akıllı başlı açıklamalar isteyeceklerini ve onlar hesap sorarlar diye düşünmeleri gerekirken AKP'li yakıştırmasının kolaycılığı ile kendilerini aldatmış olurlar.

Peki şimdi bu siviller AKP'li de 1946 dan beri AKP mi vardı da bu millet ile asla barışamadınız derlerse ne diyeceksiniz. Demezler mi adama.

Sanırım askerlerin önemli bir bölümü dünyaya nizamat vermekle görevli olduklarını sanıyor. Bunu beceremeyince de öfkeleniyorlar. Bu durum Askerin yetiştirilmesindeki karşılığı olmayan yanlış ideolojik öğretilerden kaynaklanıyor sanırım. Sivillerde aynı öğretiler çok değişik kaynaklardan gelen değişik bilgiler içinde hazım edilirken. Halktan kopuk lojmanlarda yaşayan bir birleri dışında pek az insanla görüşen okudukları kitap ve gazeteler bile sınırlandırıldığı için sivil düşünce tarzını anlayamayan bu yüzdende bizi anlamıyorlar zan eden bir zihin yapısı oluşuyor. Tabi okullara alınırken de halkın içinden değişik sınıflardan alınması gereken askerliğe seç.c. davranılıp halkın ana kitlesinin akrabasında baş örtülü var gibi halkı çok rahatsız eden seçicilik ise haklı olarak tepkilere neden olmakta o halde er olarakda almada görelim tepkilerine neden olmaktadır.

Öncelikle artık Türk aydınlarının, sivil ve askeri bürokrasinin, akademik çevrelerin artık içindeki geçilen devire göre iktidar partisini vatan haini ilan edip o vatan haini üzerinden kendilerini tarif etmekten kaçınmaları bu amaca yönlendirmeye çalışan medya ve iş adamlarından kendilerini korumaları gerekiyor.

Bazı kelimelerin ortak tanımlamalarının da halk ile ortak paydalar oluşturacak şekilde yeniden tanımlanmasının da yararlı olacağını düşünüyorum.

Eskiden partizanlık olan partileşmenin artık büyük fikir koalisyonlarının uzlaşmaları ile dar ideolojik anlamlardan sıyrılıp daha geniş katılımlar ile meydana geldiğini ve AK Parti'nin de böyle bir aydınlar koalisyonunu da kapsayan bir halk hareketi olduğu bir halk koalisyonu olduğunu unutmamak gerekir. Bu koalisyonun içinde her kesimden insanı barınmasına rağmen, CHP ve sivil ve askeri bürokrasinin bazı medya kuruluşları marifeti ile estirdiği düşünceyi baskı altına alan fikir terörü havası yüzünden insanların o partiye oy vereceklerini gizlemek zorunda kaldıkları ve ön yoklama istatistiklerini atlattıkları da anlaşılmıştır.

Son seçimde % 25 beklentisinin 47- 48 olarak çıkınca da kendi kendilerini yanıltıp doğru bilgi almakta sınırladıklarını. Bu davranışın terörde de başka olaylarda da yanlış hesaplara neden olduğunu sivillerden öğrenmeleri gerekiyor.

Öğrenecekler. Biraz yavaş gidiyoruz ama öğrenecekler. Her şey okulda öğrenilmiyor. Halkın arasına karışın. Dünya sadece aynı eğitimi almış meslektaşlarınızdan oluşmuyor. Bilgide sizin mesleğiniz ile sınırlı değil.

Allah milletimize yeniden milli birliğimizi sağlayacak ortak paydalarımızda buluşmayı nasip etsin.

A.D.Şimşek


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.