08 Kasım 2008 Cumartesi
ATATÜRK'ÜN;
From: © Özkan BOSTANCI
To: ..::CTO..:: ..::CiHAN TÜRK OLSUN::..
Sent: Thursday, November 06, 2008 8:06 PM
Subject: RE: ATATÜRK'ÜN ÇALIŞMAK ÜZERİNE SÖZLERİ
Sayın Galip BARAN merhaba, ilginiz ve açıklamalarınız için teşekkür ederim.
To: ..::CTO..:: ..::CiHAN TÜRK OLSUN::..
Sent: Thursday, November 06, 2008 8:06 PM
Subject: RE: ATATÜRK'ÜN ÇALIŞMAK ÜZERİNE SÖZLERİ
Sayın Galip BARAN merhaba, ilginiz ve açıklamalarınız için teşekkür ederim.
***
SAYIN ÖZKAN BOSTANCI'NIN (Ö. B.) "ATATÜRK'ÜN ÇALIŞMAK ÜZERİNE SÖZLERİ"BAŞLIKLI YAZISI İLE İGİLİ DİYECEKLERİM (G.B.)
Ö. B. : İnsanlar dünyaya mukadder oldukları kadar YAŞAMAK için gelmişlerdir. YAŞAMAK demek FAALİYET demektir. (1)
G. B. : Yaşamak denilince aklıma Einstein'nin bu konuda söyledikleri gelir (Ataol Behramoğlu/ Cumhuriyet/ 5. 08.2000): "Yeniden genç bir adam olsam ve nasıl yaşayacağımı tasarlasam bilimci, akademisyen ya da öğretmen olmak istemem. Mevcut koşullarda hala var olan küçücük özgürlüğü bulabilmek umuduyla muslukçu ya da seyyar satıcı olmak isterdim."
. Einstein'in düşünceleri içinde "başkaları için yaşamak" kavramı, denebilir ki en geniş yeri tutuyor ve bu kavramın özveriyle bir ilgisi yok. Çünkü insan olmanın ve mutluluğun koşuludur bu:
"Sadece başkaları için yaşanan bir hayat, yaşamaya değer bir hayattır". "Eğer bir yaşam tümüyle kişisel arzuları tatmine yönelmişse er ya da geç, acı bir düş kırıklığına yol açar". Ya da: "Bir insan kendi yaşamını dikkate alır da türdeşi yaratıklarınkini dikkate almazsa o sadece mutsuz değildir, aynı zamanda yaşamla da hemen hemen hiç uyuşmaz"."Her gün, yüz kez, kendime, içsel ve dışsal yaşamımın öbür insanların emeklerine dayandığını ve ölümü anımsatırım ve aldığım kadarını vermeğe çalışırım ki hala almaktayım".
Ö. B. : ÇALIŞMAK'sızın FİKRİ GELİŞME ve AHLAKİ OLGUNLAŞMA da mümkün değildir. TEMBELLİK, BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR! (2)
G.B. : Çocukluğumuzda, öğrencilik günlerimizde, her sabah okuduğumuz (Atatürk'e açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan yürüme sözü verdiğimiz) ANDIMIZ "Türküm, doğruyum, çalışkanım" cümlesiyle başlar. Bu cümlede yer alan "ÇALIŞMA", Atatürk'ün, aşağıda yer alan bazı cümlelerinde de işaret edildiği üzere: Kendimiz için değil; kendimizden sonra gelecek olanlar için; gelecek nesillerin şerefi, varlığı, mutluluğu için yapmamız gereken bir çalışmadır…Bu noktada, sayın Bostancı'nın eldeki yazısıyla ilgili olarak dile getirmek, dikkat çekmek istediğim gerçek: Bizler; en üst düzeydeki sorumlumuzdan sokaktaki en sıradan insanımıza kadar, mezun olduğumuz okul, üstlendiğimiz görev ya da yaptığımız iş ne olursa olsun, boş verdiğimiz, ANDIMIZ'da yer alan "yurdu ve milleti özden çok sevme ilkesi"ni özümsedik. Hayata geçirdik…Bu sonucu, çevre, tüketim, trafik, sağlık, vergi, rüşvet, iş ahlakı, milli servet, imar ve her şeyi devletten bekleme v.b. alanlarda yapmakta olduğumuz, yaşam biçimimizde DEVRİM niteliğinde değişikliklere yol açan, bizleri bilinçlendiren "okul dışı eğitim" çalışmalarına borçluyuz.
Ö.B. : ÇALIŞMAK'tan bir cezadan, bir sıkıntıdan kaçar gibi kaçınmak, çok kötü bir harekettir. ÇALIŞMAK, ilk sıkıntılara ve isteksizliklere üstün gelindikten sonra, en şiddetli bir ZEVK'tir. ÇALIŞMA'yı ceza saymak, onun güzelliğini ve iyiliklerin tanımamak, TABİATA karşı HAKSIZLIK olur.İnsan çalıştığı işi, eli altında veya kafasının içindeki eserini, büyümekte ve yükselmekte gördüğü zaman ne büyük ZEVK duyar. Bu zevk bütün zahmetleri, saban arkasında dökülen terleri, sanatkarın, mütefekkirin bazen pek acılı olan yorgunluklarını derhal unutturur.G.B. : Kendisi için çalışanın (bencil varlığın) işinden ZEVK aldığı, emeğinin karşılığını aldığı sürece, çalışmayı CEZA olarak algılamadığı söylenebilir.
Oysa, önemli olan; insanın kendisi için değil; kendisinden sonra gelecek nesillerin şerefi, varlığı, mutluluğu için yapılan çalışmadan ZEVK alabilmesidir. Bizler; yukarıda sözü edilen alanlarda yaptığımız, "okul dışı eğitim" olarak tanımladığımız çalışmalardan ZEVK almaktayız. Sözü edilen çalışmaları yaklaşık 20 yıldır, bazı yetkililerin engellemelerine karşın sürdürmekte oluşumuz, bu sözümüzün kanıtıdır.
Ö.B. : ÇALIŞMAK demek boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın icaplarına göre İLİM, FEN ve her türlü medeniyet imkanlarından azami derecede istifade etmek zaruridir. Hepimiz itirafa mecburuz ki, bu husustaki hatalarımız çok büyüktür. (3) (5.2.1923)
G.B. : Günümüzde ülkenin içinde bulunduğu karamsar durum; Atatürk'ün , "Çalışmanın en yücesi ulus için olanıdır" sözüyle dikkatimizi çekme gereğini duyduğu bir özelliğimizin, ulus için değil kendimiz için çalışmakta oluşumuzun kaçınamadığımız bir sonucudur. İtiraf etmeğe mecbur olduğumuz asıl, en önemli, tek gerçek budur.Atatürk bu gerçeğe (bencillik sorununa) şu sözleriyle de dikkat çekme gereğini duymuştur:Bir adam ki, memleketin ve milletin saadetini düşünmek yerine daha çok kendini düşünür, bu adamın kıymeti ikinci derecededir. Özel menfaat, ekseriya, umumi menfaatle tezat halinde olur.Ulusları yönetenler için ilk ve en zor görev, kişisel bencilliğe kapılmaktan kendilerini korumalarıdır.
Ö.B. : MİLLİ HEDEF belli olmuştur. Ona ulaşacak yolları bulmak zor değildir.
ÇALIŞKAN OLMAK! ALLAH'ın milletimize yaratılıştan verdiği YETENEKLER'i en üst derecede geliştirmek, memleketimize bağışladığı bütün KUVVET ve SERVET kaynaklarından en iyi biçimde yararlanarak güçsüzlük sebeplerini ortadan kaldırmak için, bundan böyle hiç bir fırsatı ve zamanı boşa harcamayarak ÇALIŞMA'ya mecburuz. (4)
BATI senden, TÜRK'TEN çok GERİ'ydi. MANA'da, FİKİR'de, TARİH'te bu böyleydi. Eğer bugün BATI TEKNİK'TE bir ÜSTÜNLÜK gösteriyorsa, Ey TÜRK ÇOCUĞU, o kabahat da senin değil; senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok ZEKİSİN!.. Fakat zekanı unut. DAİMA ÇALIŞKAN OL!.. (5) Yeni TÜRKİYE'nin adına ÇALIŞKANLAR DİYARI densin! (6)
G.B. : Yukarıda dile getirilen gerçekler dikkate alındığında; yapılması gereken ilk işin, "yurdu ve milleti özümüzden çok sevme ilke"sin toplum yaşamına egemen kılacak olan "okul dışı eğitim" çalışmaların başlatmak olduğu ortadadır. Bir başka deyişle: sözü edilen "okul dışı eğitim" çalışmalarında geliştirdiğimiz, ilk ve orta öğretim okulları müfredat programına "uygulama dersi" olarak konulması için M. E. Bakanlığına başvurusunu yaptığımız, T.T. Kurulları Komisyonlarında yıllardır bekletilen "Trafik terörüne son verme ve demokrasiyi tabana yayma" projemizin hayat geçirilmesi için M. E. Bakanlığına baskı yapmak ve neden hayata geçirilmediğinin hesabını sormaktır.
Ö.B. : Hayatta insanı mutlu edecek şey, KENDİSİ İÇİN DEĞİL; KENDİSİNDEN SONRA GELECEK OLANLAR İÇİN ÇALIŞMAK'tır. (7)
Hayatta tam zevk ve mutluluk, ancak GELECEK NESİLLERİN ŞEREFİ, VARLIĞI, MUTLULUĞU İÇİN ÇALIŞMAK'ta bulunabilir.ANCAK KENDİLERİNDEN SONRAKİLERİ DÜŞÜNEBİLENLER, MİLLETLERİNİ AŞAMA VE İLERLEME İMKANLARINA KAVUŞTURABİLİRLER!ŞAHSIMIZ İÇİN DEĞİL; fakat mensup olduğumuz MİLLET İÇİN elbirliği ile ÇALIŞALIM. ÇALIŞMALARIN EN BÜYÜĞÜ BUDUR!
G.B. : Bu paragraflarda yer alan sözlerle ilgili düşünce, görüş ve önerilerimiz yukarıda ifade edildi.
Galip BARAN
Rektör/ Bilinç Üniversitesi / Turgutreis-BODRUM
TEL: (0252) 382 34 77 / (0535) 844 84 76
E-posta: galipbaran@ttmail.com / galipbaran@mynet.com
____________________________________________________________________________ İnternette takip ettiğin tüm siteler tek tık ötede! “Benim Mynet’im” de! |
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.