IRAK, İŞGALCİSİYLE ANLAŞTI

Irak ile ABD arasında aylardır müzakere edilen güvenlik anlaşması, Irak hükümetinin onaylanmasından sonra, bu sabah Irak Dışişleri Bakanlığında Bakan Hoşyar Zebari ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından imzalandı.

İmza töreninden sonra basına açıklama yapan Zebari, güvenlik anlaşmasının imzalandığı bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi ve şöyle devam etti: "Geçen aylarda yoğun bir müzakere sürecine girdik. Yapılan zorlu ve yoğun müzakerelerden sonra bu anlaşma ortaya çıktı. Irak hükümeti geçtiğimiz gün anlaşmayı oy birliğiyle kabul etti.

anlaşma parlamentoya havale edildi. Parlamento bu anlaşmayı, anlaşma taslağı üzerinde bir değişiklik yapmadan oylayacak. Anlaşma iyi bir anlaşmadır. Onu Irak halkı ve bütün dünya ülkeleri önünde çok rahat savunabileceğiz."

Anlaşma imzalandıktan sonra açıklama yapan Crocker da, "çok iyi bir anlaşma" nitelemesiyle şunları söyledi: "Bu anlaşma sadece güvenlik alanını kapsamıyor, aynı zamanda Irak ile ABD arasında kültür, sağlık ve bilim alanlarında da işbirliğini kapsıyor. Anlaşma çerçevesinde Amerikan kuvvetlerinin çekilmesine karar verilmiştir. Bu karar Irak'ta güvenlik alanında sağlanan olumlu gelişmelere binaen alınmıştır.

Müzakereler çok zorlu ve yoğun geçmiştir ve Iraklıların bu anlaşmayla iftihar etmeleri gerekir." Crocker, "Anlaşma temenni ettiğimiz şeylere ulaşmamızı sağlamıştır" da diyerek, müzakereleri yürüten Amerikan ve Irak heyetlerine teşekkür etti. Irak Parlamentosu anlaşmayı bugün ele alacak, 4 gün sürecek görüşmelerden sonra da oylamaya geçilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.