Karaçaylar sürgünü hüzünle anıyor

Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Karaçay-Çerkes'de Karaçay halkının topraklarından Orta Asya'ya sürgün edilmesinin 65. yıldönümü vesilesiyle iki günlük anma dün başladı. Karaçayevsk şehrindeki anma törenleri, zorunlu sürgünde hayatlarını kaybedenler anısına yaptırılan anıta çelenk konmasıyla başladı.

Törenlere, Karaçay-Çerkes'de yaşayan bütün yerli halklardan Abazin, Karaçay, Nogay, Rus Kazaklar ve Çerkesler'den temsilciler katıldı.


Karaçay-Balkarlar, 3 Kasım 1943'te, nazi ajanı oldukları gerekçesiyle zorla sürgün edildi. Bütün Karaçay köylerinin boşalttığı sürgün, yetişkin Karaçay erkeklerinin İkinci Dünya Savaşı'nda cephelerde Rusya adına Almanlara karşı savaşırken yapıldı.


Karaçaylardan 63 bin yaşlı erkek, kadın ve çocuk, Nazilerle işbirliği suçlamasıyla, soğuk hayvan vagonlarına doldurularak Orta Asya'ya sürgün edildi.

Karaçayların ancak 30 binden daha azı, sürgünden tam 14.5 yıl sonra tüm hakları geri iade edilince, ana vatanlarına dönebildi. Diğerleri, yolculuk sırasında soğuk, açlık, aşağılama ve aşırı ağır çalışma (boyun kıran) şartlarında hayatını kaybetti.

Karaçaylar'dan bir yıl sonra da Çeçen ve İnguşlar yine aynı gerekçeyle, Orta Asya'ya sürüldü. Karaçay -Balkarlar ile Çeçen İnguşlar, Kuzey Kafkasya'da tarih boyunca Ruslara boyun eğmeyen halklar olarak biliniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.