Avrupa 'Atina' korkusuna kapıldı


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, AB Zirvesi'nde Avrupalı liderler tarafından olayların seyri ile ilgili sorgulandı.

Atina'daki olaylar yüzünden panikleyen Avrupa Birliği liderleri, Brüksel zirvesine katılan Yunan Başbakanı Karamanlis'i sorguladı. Özellikle Fransa ve İtalya'yı 'bize de sıçrar' endişesi sardı

Yunanistan'da geçen cumartesi günü 16 yaşında bir gencin polis kurşunu ile ölmesi üzerine başlayan ve dün de başkent Atina'yı felç eden "öğrenci isyanı" karşısında panikleyen Avrupa Birliği'ni (AB), "bize de sıçrar korkusu" sardı.

AB zirvesi için gittiği Brüksel'de diğer 26 lider tarafından adeta sorgulanan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "sorunlu ülke lideri" muamelesine maruz kaldı.

Yunan basınına göre, AB içindeki ortakları, ülkede bir haftadır süren öğrenci gösterilerini ve kundaklama, yağmalama olaylarını önlemekte aciz kalan Karamanlis'ten olayların gelişimi konusunda ayrıntılı bilgi istedi. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin olayların "kendi ülkelerine de taşmasından endişeli oldukları" bildirildi.

Yine Yunan basınına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da zor saatler geçiren Yunan muadili Karamanlis'e, "Atina'da neler oluyor?" telefonu açtı. Erdoğan, dostu Karamanlis'i önceki gün arayarak önce 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropoulos'un öldürülmesi konusundaki üzüntüsünü dile getirdi, Atina'da olup bitenler hakkında bilgi istedi, öğrenci gösterilerinin gidişatını sordu.

KARAMANLİS: ABARTIYORLAR

Brüksel'deki AB zirvesi sonrası dün akşam gazetecilerin sorularını cevaplayan Karamanlis, "Bugünlerde çok televizyon seyrettim, kanallar bazen olayları abartıyorlar" dedi. Ana muhalefetteki PASOK, "Karamanlis madem çok TV seyrediyor, ülkemizin dış medyada rezil olduğunu da görüyordur herhalde" yorumunu yaptı.

OLAYLAR SÜRÜYOR

Dün de Atina merkezinde toplanan binlerce lise ve üniversite öğrencisi parlamentoya yürüyerek yaşamı felç etti. Polis ile öğrenciler arasında yine taşlı, sopalı, molotoflu, gaz bombalı "savaş sahneleri" yaşandı. Polisin bir grup lise öğrencisini tutuklama çabası ise, gösterileri izleyen öğretmenler ve öğrenci velilerince engellendi. Ülke çapında işgal altında bulunan lise sayısı da 200'e ulaştı.

Kaynak: Milliyet

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.