KÜRTÇE TRT KANALI YAYINA BAŞLADI!

Türkiye'de dün bir ilk yaşandı ve TRT ilk Kürtçe yayınını gerçekleştirdi. Bir dönemlerin dava konusu x ve w harfleri ise artık devlet ekranında. İşte ilk Kürtçe yayın...

Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı ve devlet Televizyonu TRT, dün ilk Kürtçe yayınını gerçekleştirdi. Bir dönemlerin dava konusu x ve w harfleri artık devlet ekranında.

Uzun yıllardır tartışılan "Kürtçe televizyonu" nihayet start aldı ve Kürtçe yayın için oluşturulan TRT-6 dün akşam test yayınına başlarken, jenerikte verilen ilk mesaj ise "Devlet Kürt dili ve kimliğini tanıyor. Biz aynı Osmanlı'daki gibiyiz" oldu.

Yayın, Kürt sanatçı Rojin'in türküleri ve "Aynı göğün altında" sloganı ile başladı. 1 Ocak'- tan itibaren 24 saat yayın yapacak TRT-6, aile kanalı olacak. TRT, Kürtçe yayın için ilk test denemesini dün saat 18.30'da gerçekleştirdi. Kurmançi lehçesiyle yapılan ilk test yayını İstiklal Marşı ile başlarken, jenerikte 1 Ocak 2009'da yayına girecek belgesel, spor, sinema, kültür programlarının tanıtımı yapıldı. Ardından mikrafonlar, Kürt yazar ve aydınlarla vatandaşlara tutularak görüşleri alındı. TRT yetkilileri ise kanalın haber değil aile kanalı olacağını belirterek, "Diziler dublajla Kürtçe verilecek. Programlarda Türkçe konuşulsa bile Kürtçe seslendirme yapılacak" dedi.


Kürtçe TV yayını akşam 18.30'da başladı. Kürtçe TV'nin resmi yayınları 1 Ocak 2009 tarihinde saat 19.00'da başlayacak.

K*ANAL İstiklal Marşı’yla yayınını açtı. Marş okunurken, fonda da Türk Bayrağı, Atatürk, Kurtuluş Savaşı görüntüleri, Birinci Büyük Millet Meclisi görüntüleri kullanıldı......

Van 'Wan' oldu

“Em di bin eyni esmani de ne (biz aynı göğün altındayız)” sözüyle başlayan Kürtçe kanalın test yayınında Kürtçe Alfabe’de kullanılan harfler dikkat çekti. Kelimelerde, Türkçe’de kullanılmayan ‘W’, ‘x’, ‘şapkalı e’, ‘şapkalı u’ gibi harfler kullanıldı. Dünkü test yayında ‘Van’ kentinin adı ‘Wan’, Halil ise ‘Xelil’diye geçti. Diyarbakır da ‘Diyarbekir’ olarak yer aldı.

Dünkü yayında Kürt sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal’ın da klipleri yayınlandı. Kaset yayını yaklaşık 6 saat sürdü.............


KÜRTÇE YAYINA TEPKİLER...........

Öte yandan TBMM’de görüşülen 2009 bütçesi üzerinde söz alan Demirtaş,TRT'nin Kürdçe kanalını eleştirdi. TRT’den yapılacak Kürdçe yayına tepki gösteren Demirtaş,“TRT’den yapılacak resmi ideoloji eksenli Kürtçe yayınlarla, içi boş kardeşlik edebiyatıyla veya yasalarda ve hayatın hiçbir alanında karşılığı olmayan ‘Hepimizin ortak kimliği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır’ gibi yalan beyanlarla Kürtleri aldatacağına inananlar varsa, büyük bir yanılgı içerisindedirler” diye konuştu.

TRT 'NİN kürtçe yayınlarına bir tepki de Türk ocağı isimli kuruluştan geldi......TRT Kurumunun Kürtçe yayın kararı anayasamızın başlangıç ilkeleri ile ilk üç maddesinde yerini bulan tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek dil olarak ifade edilen Devletimizin üniter yapısında, onarılmaz ve telafisi imkansız yaralar açacaktır. Diğer taraftan "Kürtçe yayın yapılması Anayasamızın 10, 42, 66/1 maddelerine de aykırıdır. Bu sebeplerle TRT Kurumunun aynı zamanda "anayasa suçu" teşkil edecek olan "Kürtçe yayın kararından" vazgeçmesini talep etmekteyiz."

Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı Başkanı Mehmet Celal Baykara, ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kürtçe'yi göçmen azınlık dillerle aynı kategoride değerlendirmesini kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.
Baykara, TRT'nin Yücel Yener Tepebaşı Stüdyosu önünde yaptığı açıklamada, ''farklı dil ve lehçelerdeki yayın kapsamında TRT'den yapılan Kürtçe yayının bir aldatmaca olduğunu'' öne sürdü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı bir açıklama da hükümetin ana dilde tam gün yayın yapılmasını öngören yasal düzenleme yapmasını sert sözlerle eleştirerek, "Bu tavır 'önce devlet adım atsın' diyen PKK'nın dağ kadrolarına Başbakan tarafından yapılmış siyasi bir jesttir. Sözde 'barışı sağlama ve şiddeti durdurma' adına yürütülen kirli kampanyalarla milletimizi etnik çatışma ve bölünmeye götürecek yolun, siyasi basamakları bu şekilde birer birer döşenmektedir" dedi.

Öte yandan kürtlerin Pavarottisi diye anılan Şivan Perver, “Türkiye'deki barış ve kardeşlik ortamı için üstüme ne düşerse yaparım. Kürtçe TV çok önemli bir adımdır, inşallah devamı gelir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan dış basın da da kürtçe olarak başlatılan Kanal için ''Bu yayın Devletin Kürt kimliği ve Kürt dilini tanıdığı anlamına gelmekle birlik te Kürtçenin serbestliği ve Kürt halkının özgürlük taleplerine ve bunun için yapılan eylemlerine verilen bir yanıt olduğu da dillendirilmektedir.. ''

Test yayınının uydu frekans bilgileri şöyle:

Frekans: 12685
Polarizasyon: H (yatay)
İşaret oranı (sr-symbol rate): 30.000
FEC 5/6

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER...




1 yorum:

  1. Turkiye Cumhuriyeti Devleti birlik ve beraberligine devlet eliyle vurulan bu darbeyle kendi sonunu hazirlamistir.Bu is ozel kanallara verilen izin ile olmaliydi. Ne ABD, ne Rusya, ne Cin, ne Almanya devlet TV leri ozel programlar haric devlet yayinlarindaki resmi dillerden vazgecmemisler fakat bunu TC ve onun dalkavuklarina dayatmislardir.Hani nerede Turklerin azinlik oldugu devletlerdeki Turkce TV programlari.Adamlar ne okulda ne sokakta Turkceye izin vermiyor ve kabesini Avrupa ya ceviren bizim satilmislar da her denilene amin demekten baska bir ise yaramiyor.Yazik.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.