İNCİRLİK İŞGAL ÜSSÜ GUANTANAMOYA KÖPRÜ!


İncirlik Üssü'nde Guantanamo izni

İspanyol El Pais gazetesi yayınladığı belgede ABD'nin* tutukluları Afganistan'dan Guantanamo'ya götürmek için İspanya'nın yanısıra Türkiye'yle de gizlice anlaştığını yazdı

MADRİD
İspanyol gazetesi El Pais tarafından yayınlanan “çok gizli” ibaresi bulunan belgeye göre* ABD* Afganistan'daki Taliban ve El Kaide tutuklularını yasadışı bir biçimde uçakla Guantanamo Üssü'ne taşıyacağını İspanya'nın yanısıra aynı rotadaki birkaç ülkeye önceden bildirerek “acil durum” halinde iniş izni istedi.


TÜRKİYE DE VAR


El Pais* belgede isimleri bulunmamasına karşın Türkiye* İtalya ve Portekiz'i diye yazdı. Gazete* bu konuya ilişkin haberinde ABD'nin uçuşlar öncesi Türkiye* İtalya ve Portekiz'e de önceden bilgi verdiğini ima etti. Gazete* 10 Ocak 2002 tarihinde ABD'nin Madrid Büyükelçiliğinin siyasi-askeri işlerden sorumlu müsteşarının İspanya Dışişleri Bakanlığı'nda Kuzey Amerika dosyasıyla görevli Genel Müdür Miguel Aguirre de Carcer ile görüştüğünü ve ellerindeki 'gizli belgeyle' taleplerini dile getirerek anlaşmaya varıldığını yazdı. El Pais* 'ABD Yönetimi* İspanya'nın* bu uçakların 'Taliban ve El Kaide tutukluları'nı taşıdığını bilmesini istiyordu. Bu sadece İspanya değil. Muhatabı* Aguirre de Carcer'e belirttiği gibi 'aynı girişim* (ABD tarafından) söz konusu uçakların izleyeceği rota üzerinde bulunan birkaç ülke nezdinde de yapılıyor.' En az Türkiye* İtalya ve Portekiz” diye yazdı.

CIA'in uçuşlarına araştırma


Uçuşlara eski İspanyol hükümetinin onay verdiğine ilişkin belgeleri araştırmak üzere komisyon kuruldu

MADRİD (A.A)
ABD gizli servisi CIA'in* Guantanamo'daki üsse yasa dışı yollardan Taliban ve El Kaide şüphelilerini taşırken* dönemin İspanyol hükümetinin de onayını alarak İspanya'lı transit ülke olarak kullandığına ilişkin haberler üzerine Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos* bir araştırma komisyonu kurulduğunu açıkladı.
İspanyol El Pais gazetesinin bu konuda belgelere dayanarak iki gündür yayımladığı haberler İspanya'da geniş yankı buldu. Belgeler hakkında gerek eski Aznar hükümeti yetkilileri* gerekse şimdiki hükümet herhangi bir bilgisi olmadığını açıkladı.

2004 yılında* hükümete geldikten sonra CIA'in yasa dışı uçuşlarıyla ilgili tüm belgeleri incelediklerini ancak hiçbir delil bulamadıklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Moratinos* EL Pais'teki belgeler hakkında bir bilgileri olmadığını* araştırdıklarını ifade etti. CIA'in yasa dışı uçuşları konusunda her zaman şeffaf olduklarını savunan Moratinos* yapacakları araştırmanın sonucunu adli makamlara sunacaklarını belirtti. Ulusal Mahkeme kaynakları da yeni belgeler konusunda yeni bir soruşturma açılacağını duyurdu. CIA'in yasa dışı uçuşlarında İspanya'yı transit ülke olarak kullandığı geçmişte de hava alanı raporlarına dayandırılarak gündeme getirilmişti.


İŞTE UÇUŞLAR LİSTESİ

Söz konusu listeye göre, ABD’li askeri uçaklar, 2002-2006 döneminde İspanya’daki askeri üs ve havaalanlarına toplam 11 iniş yaparken 13 uçak iniş yapmadan İspanya üzerinden uçtu.

Bu arada, İspanyol hükümetince yargıç Morneo’ya verilen liste, İspanya’daki üs ve havaalanlarına iniş yapan uçakların bu uçuşlardan dördünde ya Türkiye’den kalktığı yada Türkiye’ye doğru havalandığı belirtildi.

El Pais’de yayınlanan bilgilere göre, Türkiye’den kalkıp yada son iniş noktası Türkiye olan uçaklar ve bunlara ilişkin teknik bilgiler şöyle:

-2.5.2002. RCH709 bildirim nolu C-141 ucağı. 2 Mayıs’ta Seville’deki Moron havaalanına indi ve ertesi gün İncirliğe gitmek üzere havalandı. Lojistik bir uçuş olarak tanımlandı.

-28.10.2002. RCH319 bildirim nolu C-17 uçağı, Adana’dan geldi, Cadiz’deki Rota Üssü’ne indi.

-20.4.2005. RCH950 bildirim nolu C-17 uçağı, Adana’dan kalktı 15.41’de Rota’ya geldi ve 18.05’de Guantanamo’ya doğru havalandı. Lojistik destek uçuşu olarak tarif edildi.

-10.2.2006. RCH919 bildirim nolu KC-10 ucağı. Rotası Türkiye-Moron-Guantanamo. Kalıcı Özgürlük Operasyonu’na lojistik destek uçuşu olarak tanımlandı.

Bu arada, listede 4.11.2005 tarihinde Guantanamo’dan kalkarak Türkiye’ye gidecek olan bir uçak için Rota’ya iniş izni istendi. Uçak, tutukluları taşıyan diğer bir uçak için yedek olarak tanıtıldı. Ancak bu uçuşun yapılmadığı belirtildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.