T a r a f s ı z D e ğ i l i z

RUS ORDUSUNDA Kİ REFORMLARIN AMACI!

Rusya geleceğe hazırlanarak, ordusunu üç ayrı bölgesel savaşa aynı anda müdahale edebilecek şekilde yapılandırıyor.

Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, `Rusya üç bölgesel savaşta aynı anda yer alabilecek birlikler oluşturmalıdır`dedi. Rus bakan bu açıklamayı, askeri karargah komutanları ve filo subayları ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptı.

Bakanın bu açıklaması, askeri yetkililerden büyük ilgi görürken, askeri strateji tartışmalarını da hızlandırdı, Askeri uzmanlar, görüşe sıcak bakıyor.

Askeri Bilimler Akademisi Başkanı Orgeneral Mahmut Karayev'e göre bu tip birlikler için kesin bir sayı belirlenmesi zor. Karayev, bölgesel savaşlardan kastedilenin stratejik ve politik hedefleri kısıtlı çatışmalar, geniş çaplı savaşların ise birkaç bölgeyi kapsayan savaşlar olduğu iddiasında.

İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir general ise, bakanın bölgesel savaşla, bir askeri birliğin, desteğe ihtiyaç duymadan yürütebileceği savaşı kastettiğini düşünüyor.
Bazı kaynaklar ise bakanın bu açıklamasıyla, Rusya'yı ilerde bekleyen tehlikelere hazırlık yapıldığını düşünüyor. Bu kaynaklara göre, Rusya, gelişen siyasi süreç ile topraklarının bir kısmında çıkacak, bağımsızlık türü isyanları, anında yapacağı askeri müdahaleler ile atlatmayı düşünüyor.

2009 yılı için Rusya Genelkurmayı, günün şartlarına uygun olan yeni bir askeri doktrin hazırlığında. Yeni askeri doktrin, askeri planlamanının kurallarını yeniden belirlerken, savaş hazırlığı ve taktikleri konusunda da yeni açılımlar getirmeyi hedefliyor.

Askeri doktrinin prensipleri, planlanan savaştan beklentilere, ülkenin politik sistemine, ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeniden düzenlenecek. En son Sovyet savaş stratejisi 1987 yılında hazırlanmış ve o günün şartları uyarınca savunma ağırlıklı olarak düzenlenmişti.

Bu stratejinin kabul edilmesinden kısa bir süre sonra Sovyetler Birliği dağılmış, 1993 yılında Rusya tarafından hazırlanan yeni stratejide de yine savunma ön plana alınmıştı.

Ancak uzmanlar, günümüzün değişen politik ve ekonomik koşullarında bu doktrinde değişiklik yapılması gerektiğini iddia ediyor. Uzmanlara göre, sadece yerel ya da bölgesel savaş çıkması olasılığı daha yüksek olsa da, büyük çaplı bir savaş olasılığı hiçbir şekilde gözardı edilmemeli. Özellikle ABD`nin savunma kalkanı projesi bu durumun en önemli kanıtı olarak gösteriliyor.

Yeni doktrin ayrıca Rus askerlerinin barış gücü askeri olarak, değişik bölgelerde görev almasını da hedefliyor.

Rusya'nın 2009 yılında başlayacak reform planında, yüzlerce general ve subay emekliye sevk edilirken, her 10 birlikten dokuzu da dağıtılacak. Reformla, 2012'ye kadar asker sayısını 150 bini subay bir milyona düşürmeyi hedefleyen Rusya, tümenleri ve alayları kaldırarak bunların yerine de çok hızlı tugaylar oluşturmayı planlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.