T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) ÇAYDA GÖREVE- TEKKEKÖY ..


ÇAY'DA GÖREVE ..

.................................................................................................................................

SAMSUN'UN İLÇESİ -- TEKKEKÖY ..

İlçenin Kuruluşu ve Adının Kaynağı ..http://www.tekkekoy.gov.tr/

Tarihçe

Tekkeköy ve civarında yapılan araştırmalar sonucunda paleolitik dönemden itibaren yerleşimin varolduğu öğrenilmiştir. Tekkeköy'ün hemen güneyinde yer alan bu yerleşim M.Ö. 600.000 - 10.000lere tarihlenmektedir.

İlçedeki araştırmalarda Hitit dönemine ait katmanlara rastlanmıştır. Friglere ait kalıntılar da bulunmuştur. Yöre M.Ö. 3.yy ortalarında Pontus devletinin sınırları içine girmiş, daha sonra sırasıyla Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu devletinin eline geçmiştir.

Selçuklular Anadoluya geçmeye başladığı zaman Bizans devletinin egemenliği altında olan bu yöreyi Türklere ve İslamiyete açmak için, bölgenin önemini de dikkate alarak büyük Türk velisi Şeyh Zeynüddin'i buraya göndermiş ve bir Tekke kurmuşlardır. Tahminen 1250 - 1330 yılları arasında yaşayan Şeyh Zenüddin kurduğu tekkede yolcuları, düşkünleri,, fakir fukarayı kazan kurarak doyurmuştur. Tekkeköy adının buradan geldiği söylenmektedir. 1399'da Tekkeköy Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1402 Ankara savaşından sonra Kubatoğullarının eline geçmiştir. 1419'da Çelebi Mehmet Tekkeköy'ü tekrar Osmanlı topraklarına katmıştır.

Osmanlılar döneminde burada Türkler ve Bizans döneminden kalma Rum halkı barış içerisinde yaşamışlardır. Ancak I. Dünya savaşı sırasında Türk ve Rum halkı arasındaki barış bozulmuştur. Kurtuluş savaşı sonrasında yapılan Lozan Antlaşması gereği buradaki Rum halkı Batı Trakya Türkleriyle yer değiştirmiştir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.tekkekoy.gov.tr/

Tekkeköy Samsun İline bağlı, Samsun- Ordu Karayolunun 13. Km.’ sinden 1 Km. güneyinde yer almaktadır. İlçede yerleşim insanlık tarihi kadar eskidir.

Bugünkü Tekkeköy tarihi süreç için içerisinde mağara yerleşimleri sahasından kuzeye doğru yayılmış şirin bir Karadeniz ilçesidir.

Bölgedeki mağaraların birinde yapılan kazılar neticesinde üstte Hitit, altta Bakır Çağı dönemlerine ait kültür kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Köy mezarlarında ölülerin yanında Tunç ve Bakırdan yapılmış eşyalar ile taştan yapılmış ok uçlarının bulunması ise ilçenin o tarihte ileri bir tekniğe sahip olduğunu göstermektedir.

Önceleri denizin mağaralar bölgesine kadar daha sonra denizin, alüvyonlarla dolması nedeniyle ilçenin kıyıdan 4 Km. uzakta kaldığı tahmin edilmektedir.

İlçe M.Ö. III. Yy. ortalarında Pontus Devleti sınırları içerisinde girmiş, daha sonra ise sırasıyla Bizans ve Anadolu Selçuklu Devletinin eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt tarafından da Samsun ili ile birlikte Osmanlı Egemenliğine girmiştir.

İlçenin adı tahminen 1250-1330 yılları ortasında yaşamış olan Şeyh Zeynüddin’in burada kurduğu “Tekke” ve bu çevre oluşturduğu çiftlikten sonra bir kasaba haline gelmiş, bu nedenle de “TEKKEKÖY” adını almıştır.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Coğragi Konum ve İklim

COĞRAFİ KONUMU

Samsun-Ordu Karayolunun 13km.’sinde güneye doğru 1km.içeride yer alan Tekkeköy Samsun iline bağlı bir ilçedir.

 

Tekkeköy deresinin kılı ovasına açıldığı kesimde kurulmuştur. İlçe topraklarının üçte birini Çarşamba ovasının devamı oluşturur.

 

İlçenin doğusunda ve güneyinde Çarşamba,batısında Samsun merkez ilçe,kuzeyinde Karadeniz, güney batısında Asarcık yer almaktadır.

İKLİMİ

İlçede Orta Karadeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve nemli, kışları ılık, ilkbahar ve sonbahar yağışlı geçer. En sıcak ay ağustos, ortalama 25C,en soğuk ay ocak, ortalama sıcaklık ise 7C derecedir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NÜFUSUNUN BÜYÜK KISMI ATATÜRK'ÜN HEMŞEHRİLERİNDEN MEYDANA GELEN, TEKKEKÖY'DE ACI GERÇEK:  .. ZEHİRLENİYORLAR..------------------------------SAMSUN TEKKEKÖY MEVKİİNDE KURULMAK İSTENEN İTHAL KÖMÜR İLE ÇALIŞAN TERMİK SANTRALINA KARŞI AÇILAN DAVA HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI ..EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yılmaz tarafından, Samsun Tekkeköy Mevkiinde Kurulmak İstenen İthal Kömür İle Çalışan Termik Santralına Karşı Açılan Dava Hakkında 8 Şubat 2008 tarihinde saat:12:45'te, KESK, SAMSEV, Samsun Tabip Odası, TES-İŞ, Ziraat Mühendisleri Odası gibi Sivil Toplum Kuruluşlarının da katılımıyla, Şubemizde basın açıklaması yapıldı

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"HAVA KİRLİLİĞİ" -METİN TELATAR .. EMO BŞK. http://www.karadenizpostasi.com.tr/ 2/1/09

 Başbakanlığa bağlı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2008 Ekim ayında kükürtdioksit (SO2) bakımından havası kirli il ve ilçeleri açıkladı. TÜİK ‘in raporuna göre Tekkeköy, hava kirliliği yönünden Türkiye’de 13 üncü sırada yer almış. Ne bekliyordunuz  !  Kontrolsüz çalışan işyerleri , fakir- fukaraya , garip-gurabaya bedava dağıtılan kalitesiz kömürün yakılmasının arttığı bu günlerde temiz olacak hali yoktu elbette.
          Halkına kömür ve soba dağıtan siyasi iktidar bunu marifetmiş gibi ekranlardan reklam ederek insanlarla dalga geçiyor. Halkın refahını sağlamak kimin görevidir? Yoksulluğu , işsizliği  gidermek kimin işidir? İnsanların, en temel hakkı olan eğitim ,sağlık ve yaşam hakkını sağlayamamış siyasi iktidar “yavuz hırsız ev sahibini bastırır “ misali bu ülkede siyaset yapıyor.
          Kalorisi düşük tonlarca kömürü halka dağıtarak insanların hava kirliliğinden ağır ağır zehirlenmesine yol açılmıyor mu?  Bu durumda bile yandaşlar köşe döndürülmüyor mu? Kalorisi düşük kalitesiz kömür kimlere çıkarttırılıyor? Çıkarılan bu kömürün dağıtım işi kimlere ihale ediliyor?
          Bütün bunların farkında olmayan, yoksul vatandaşlar siyasi iktidardan ,çalışacağı iş, çalıştığı kadar ücret isteyeceğine 500 kg kömürü büyük bir lütuf kabul ederek seçme hakkını kullanmıyor mu?
           Yazıya Tekkeköy’deki hava kirliliğini anlatmak için başladım . Ancak konular birbirine bağlı olduğundan Türkiye’deki kirli siyasete de değinmeden geçemedim.
           Samsun Çevre Birlikteliği yıllardır söylüyor: “Tekkeköy’de hava kirlidir!  Azot ve Bakır Fabrikaları yıllarca bu kirliliğe yol açmıştır. Bölge sanayi bölgesi olduğundan , kirliliği artıracak ilave yanlış yatırımlardan kaçınılmalıdır”.2002 yılında bölgeye yapılması planlanan ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın Samsun’a davet ettiği “Mobil Santral” çalışmaya devam etseydi acaba hava kirliliğinin boyutu nerelere varır dı?Yürütülen mücadele sonucunda Samsun’luların nasıl bir beladan kurtuldukları şimdi daha iyi anlaşılmıyor mu?
            Tekkeköy’de hava kirliliğini tespit eden resmi kurumlar kirliliğin sebebini araştırdılar mı? Herhangi bir önlem aldılar mı? Bilmiyorum.Duymadım , okumadım.Ama  ertesi gün Samsun Çevre ve Orman il Müdürünün “atık poşetleri değerlendirme” haberini okudum. Bu kadar ilgisizliğe, haberi küçümsediğimden değil; Samsun’un isminin  , Türkiye’de  yaşanan olumsuzluklarda hep ön sıralarda anılır olduğu için üzüldüm. Öncelikli görevlerinin insan sağlığı olduğunu düşündüğüm yetkililerin bir açıklama yapmasını beklerdim.
            Samsun Çevre Birlikteliği , “maskelenmiş  gerçekleri” halka anlatmaya devam edecektir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TEKKEKÖYLÜ KADINLAR, BELEDİYE ÖNÜNDE KÖMÜR TOZUNU PROTESTO EYLEMİ YAPTI ..

Haber: Tekkeköylü Kadınlar, Belediye Önünde Kömür Tozunu Protesto Eylemi Yaptı
Resmi büyütmek için tıklayın
 İL GENEL MECLİSİ'NDE 'BACA GAZI' TEPKİSİ
------------------------------------

Samsun'un Tekkeköy İlçesinde Oturan Vatandaşlar, Kömür Tozlarından Rahatsız Oldukları Gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Önünde Eylem Gerçekleştirdi. 'Bir Ay İçinde Problem Çözülecek' Sözü Alan Kadınlar, Sessizce Olay Yerinden Ayrıldı.

 

Samsun Tekkeköy İlçesinde Bulunan Bir Firmanın Bacasından Çıkan Gazlar Nedeniyle İlçedeki Birçok Çiftçinin Ürününün Yandığı İleri Sürüldü.

Tekkeköy'deki Acı Gerçek!

Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde, elektrik enerjisi üretmekte olan mobil santrali protesto etmek için yapılan 'Mobil Santrale Hayır' mitinginde olay çıktı. 2003 ..

samsun-tekkeköy

samsun - tekkeköy

mobil santraller - ÇALIŞIRKEN .. --

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇAY'DA GÖREV TEKKEKÖY'DE  ..

KİMSE AÇIK VE İŞLEM GÖREN YOLSUZLUKLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZ .. ZATEN GECİKMİŞ İŞLEMLERİ ERTELEYEMEZ  .. EŞ, DOST, HEMŞERİ, İLİŞKİLER AĞI, GÜÇ, TEHDİTLE HER YOLSUZLUK Ö...... . BU ÖRTÜLEMEZ.. HERKES GÖREVİNİ YAPMALI ..  ÇAY ÇETESİ'NİN ÇAY-KUR'DA Kİ ÇETESİ'NİN  YOLSUZLUKLARININ AÇIK DELİLLERİDE, DÜĞÜMÜDE, BEYNİDE . S.....'DA .

 SAVCILAR GÖREV BAŞINA .. .... YASALAR GEREĞİ YAPILMAZSA, GÖREVİ YAPAN BULUNUR .. ..... ...

-------------------------------------------------------------------------------

Kurul faaliyetlerinin gereğince teftişi ve ihbarımızın tahkikatı yapılmadığı, önem teşkil eden hususların incelenmediği, ihbar ve iddialarımızın genelden şeklen ve eksik incelendiği, dilekçemizde esastan önem teşkil eden hususların atlandığı, eklere konulan belgelerinde eksik ve yetersiz olup, bu duruma rağmen raporlar ve eklerinin iddialarımız yönünde DELİL oluşturduğu, tarafımdan sunulan iki raporun bu hususları açıkça ortaya koyduğu görülmektedir. Esasen ihbar dilekçemiz ile ilgili Tahkikatın, Çay … ……  Kurulunca yapılmasının yetki yönünden sakat olduğu, itirazlarımızla ortaya konmuştur. Yetki konusundaki hukuki araştırmalarımız devam etmektedir. İlgili Müfettişlerin, malum sebeplerden, ihbar edilen kişileri açıkça korudukları, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin üstünü örttükleri, tarafımdan şüphe götürmeyecek şekilde AYDINLATILMIŞ bulunmaktadır. Yaptıkları yanlışlar DEŞİFRE olmuştur.

            Ülkemize ve Halkımıza, kuruluşundan beri büyük faydaları olan Kurumumuzun yıpratılmaması inancımdır.

            İlgili hususların, tümden değerlendirilerek, Devlet ve Kurum menfaatleri açısından, YETKİLİ MAKAMLARA işlem yaptırılmasını;

                                                                                  Gereğinin Yapılmasını;

                                                                                                                      ARZ EDERİM.

----------------------------------------------------------------------------

Başbakanlık Makamı'na da yolladığım, Çay-Kur "SAMSUN" ...... .........  Müdürlüğü'ndeki yolsuzluklarla ilgili ihbar dilekçemde, 3. sayfa C şıkkında, % 5-6 gibi yüksek iskonto oranları ile akaryakıt ihalesine teklifi veren  ...... ....  Firmanın bu tekliflerinin ticari olmadığı ve kuruma verilen akaryakıtların ucuz akaryakıtlar karıştırılarak verilmiş, hileli olabileceği bilgisine ulaştığımı bildirdim. Ayrıca Kurum kalorifer ve tesisatının sık sık arızalandığı, bacalardan yoğun siyah duman çıktığını, kazanlardan çuvallar dolusu kurum ve yakıt artığının alındığını, amirlerime de sık sık söyledimsede dikkate alınmadı. (Kısa bir müddet sonra en doğu iline tayinim çıktı.)

    " Ancak bir süre sonra Belediyenin asfalt tesisi arızalandı. Tesisin düşük kalitede olduğu belirlenen fuel-oil yakıtı nedeniyle arızalandığı tespit edildi.(Yukardaki Rize Belediyesi haberi ..bkz.)

( DAHA SONRA İHBARIMIN DOĞRU OLDUĞU, ÜSTÜ ÖRTÜLMESEYDİ PEK ÇOK BU İŞLERİ YAPAN ORGANİZELERİN, DAHA ÖNCEDEN ORTAYA ÇIKARILMIŞ OLACAĞI AÇIKÇA GÖRÜLDÜ ..)     

       

     ......    ve   ........ Savcılıkları'na da dilekçelerimle intikal ettirdiğim bu olaylar,

kaçak ve hileli akaryakıt operasyonları, Rize'de .................   ...................

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RİZE'DE OPERASYON VARMIŞ .. SEN KENDİ ÖNÜNDEKİ DOSYAYA, KENDİ İŞİNE BAK .. ORGANİZE İŞLER ..BUNLAR .. ------------------------------

HAVA KİRLİĞİ: HER YANI DUMAN KAPLAMIŞ ..

----------------------------------------------------------------------------------

http://www.resimcity.net/img1432.htm

Tarihi ve Kültürel Değerler
Tekkeköy Ören Yeri
Hitit ve ilk Tunç Çağı dönemlerine ait buluntular ele geçmiştir. Bu buluntulardan; Çarkta çekilmiş deve tüyü, al renkli keramikler çoğunluktadır.

Burada bulunan mezarların ilk Tunç çağına ait olduğu saptanmıştır. Gömütlerin yanında keramik, bıçak, kama gibi gereçlerin bırakıldığı görülmüştür. Siyah üzerine ak boyayla yapılmış geometrik desenlerle süslü, dişli, yivli bezemeli kapların yanında, kabartma insan yüzlü vazolar ilgi çekici buluntulardır.

Bu mezarlardan çıkan eşyaların Anadolu da bir benzerine daha rastlanmadığı belirtilmektedir.

Tekkeköy Mağaraları:

Kalkolitik dönemi sergileyen yerleşim yerleridir.Bu mağaralar doğal oluşmuş ufak mağaraların genişletilerek ve oyularak iskan edilmesi sonucu meydana gelmiştir.Ana kayanın işlenmesiyle oluşturulmuş sarnıç, burç, depo, yol ve merdiven gibi eserler de yer almaktadır. Önceleri denizin mağaraların hemen yanında başladığı, hatta mağaralardaki bazı şekillerden buralara gemilerin bağlandığı daha sonra ise Yeşilırmak’ın getirdiği alüvyonlu topraklarla kıyının dolarak denizin yaklaşık 4 km. uzaklaştığı  tahmin edilmektedir. Burada Roma ve Bizans dönemine ait Kilise, Çeşme ve köprü kalıntılarına da rastlanmaktadır.

Şeyh Yusuf Zeynüddin camii ve Türbesi:
Şeyh Yusuf Zeynüddin, Anadolu Selçuklu devleti zamanında yaşamış büyük islam velisidir. Gavs-ıAzam Şeyh Abdülkadir-i Ceylani hazretlerinin torunudur. Camii kendisi tarafından 1285 yılında yapılmıştır. Türbesi ise caminin bahçesinde yer almaktadır.
Çınaralan Köyü camii:

Kiliseden camiye çevrilmiştir. Kesme taş malzeme ile yapılan caminin kuzeyindeki girişinin çevresi kademeli olarak kapıya doğru derinleşen bordürlerden oluşan bir süslemeye sahiptir. Saçak altları ve kapı çevresindeki süslemenin en dışını oluşturan kısımlar yan yana diş motifleriyle süslenmiştir. Bu gün sadece kuzey cephesi ayaktadı

Yel değirmeni:
Kutlukent-Çırakman mahallesinde kendi adı ile anılan ve rüzgarı çok olan tepeye 1905 yılında Rusya’ya çalışmaya giden Rum halk tarafından yapılmıştır.

Çırakman Köyünün 1 km. kadar dışında yol üzerindeki köy mezarlığındadır. 6 m. çapında 7 m. yüksekliğinde silindirik bir yapıdır. Moloz taşın dışa gelen yüzleri düzenlenerek örülmüş yukarıya doğru hafifçe daralmaktadır.

Kemerli çeşme:
Kutlukent-Çırakman mahallesindedir.Halen kullanılmaktadır.
Altınkaya Kilisesi:
Kutlukent - Altınkaya mevkiindedir.
Altı Pencere(Kaya Mağaraları):
Kutlu kent-merkez mahallede yarık kaya mevkiindedir. Sarp kayalar üzerindedir.
Kabaceviz Şelaleleri

Samsun'a uzaklığı 32 km, Tekkeköy ilçe merkezine uzaklığı 22 km olan Kabaceviz Şelaleleri bölgenin görülmeye değer turizm alanlarındandır.

Üç aşamalı şelaleler birleşiminden oluşan gezi, treking, dağcılık, piknik ve foto safari için çok uygun olan alan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İkinci kademede yaklaşık 60 m. su düşümü olan şelale de ağustos ayı sonuna kadar su akışı bulunmaktadır.

Bölgeyi ziyaret için en iyi dönem; Mayıs sonu - Ekim ayı başı olan süreçtir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   EKTE, TEKKEKÖY - SAMSUN RESİMLERİ ..

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.