T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Fwd: :9859 - Papaz Martin Niomoller'in sözleri HAKK

Sevgiler,Sili



dün ilettiğim Papaz Martin in sözleriyle ilgili olarak , Serkan C kardeşimiz çok aydınlatıcı  ve tarihe not düşen bir  açıklama yolladı.
 
Papaz Martin'in sözleri ilk okunduğunda kendisinin anti Nazi olduğu gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Buna karşın 1. Dünya savaşından sonra yükselen milliyetçilik dalgası onu da sarıyor ve oda, bişr savaş gazsisi olarak,  uzun bir dönem Nazilerin saflarında yer tutuyor, Nazi partisinde görev alıyor. Sonradan Nazilerin dinle ilgili katı ve uzlaşmaz tutumları, papazın milliyetçi kariyerini nazi muhaliflerinin tutulduğu (komünistler, sosyal demokratlar ve kuşkusuz Yahudilerle birlikte) bir toplama kampında sona erdiriyor. Toplama kampında odlukçu aşağılayıcı bir muameleye tabi tutuluyor. Sonunda ise bildiğiniz bu sözü söylüyor.

 

Türkiye'nin bugününü anlamak oldukça zor ve birden fazla dinamiği olan bir mesele. Buna karşın benim ısrarla tavsiyem Richard J. Evans tarafından yazılmış ve Hitler'in iktidara geliş ve iktidar sürecini anlatan iki kitap.

 

İlki, Coming of the Third Reich, 1870 (Bismark'ın Almanya'yı birleştiridiği)  den 1933'e  (Hitler'in seçimlerle işbaşı yaptığı) kadar ki bir süreci anlatıyor.

 

İkincisi ise The Third Reich in Power, (1933 ve sonrasını anlatıyor), Nasyonel Sosyalizmin toplumun dokusuna işlenmesi amacıyla uygulanan kapsamlı ve sistemli politikaları ortaya koyuyor.

 

Bugünü ve bugünün politikalarını daha iyi anlamak için, okunması gerektiğini düşünüyorum.

 

Saygı ve sevgilerimle

 

Serkan 

 

Washington'daki Hitler tarafından öldürülen yahudilerin anısına yapılan bir müzenin girişinde Papaz Martin Niomoller'in sözleri var.


"Önce sosyalistleri topladılar,sesimi çıkarmadım,çünkü ben sosyalist değildim.


Sonra sendikacıları topladılar,sesimi çıkarmadım,çünkü ben sendikacı değildim.


Sonra çingeneleri topladılar,sesimi çıkarmadım,çünkü ben Çingene değildim


Sonra Yahudileri topladılar Sesimi çıkarmadım,Çünkü ben Yahudi değildim.


Sonra beni almaya geldiler Benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı."

Eğer sen de sesini çıkarmazsan sıra sana da gelecek bundan emin olabilirsiniz.

 




--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.