(anadoluhaber) istanbul Kaşgar a (Doğu Türkistan) Pekinden daha yakındır



Doğu Türkistanlı bir kardeşimden " İstanbul Kaşgar'a, Pekin'den daha yakındır" cümlesini duyduğumda, beynimden vurulmuşa dönmüştüm. Nasıl olur? Kaşgar denen yer Çin'in içinde değil miydi? Çin bizde, en uzak yerlerden bir yer anlamına gelmiyor muydu? Çin, Maçin neresi? Düşüncelerim allak bullak olmuştu o gün.

Heyecanla kalkmış ve haritaya bakmıştık. El yordamıyla yaptığımız ölçüme göre, cidden denen doğruydu. Kaşgar, Çin'in başkenti Pekin ile İstanbul arasında ortada bir yerlerdeydi. Kaldı ki Ankara'ya hayli hayli daha yakındır. Urfa'yı ya da Erzurum'u kıyas etmiyorum bile.

Demek ki bir yelerde yanlış yaptık! Neden Kaşgar gibi İslam Medeniyeti'nin en önemli şehirlerinden birini Çin'e bırakmışız? Askeri olarak sormuyorum bunu. Toprak parçası olarak kastetmiyorum. Zihinlerimizi niye Çin'e kiraladık. Beynimizde Kaşgar'ın yeri niçin Çin'in içidir?

Tamam! Çinliler tarih boyunca biz Türklerle mücadele etmişlerdir. Atalarımıza karşı Çin Seddi'ni yapmışlar. Sayısız savaşta karşı karşıya gelmişiz. Bazen biz, bazen onlar muvaffak olmuş. Bu durum normaldir ve kızılacak tarafı da yoktur.

1750'li yılardan bu yana, Çin'in Doğu Türkistan üzerine geldiği görülmektedir. Dönem dönem Doğu Türkistan Çin işgali altında kalmıştır. En son işgal, 1949 yılından günümüze uzanan Kızıl Çin işgalidir. Bunların yaşanmış olması, bizim yenilmiş ve işgale uğramış olmamız, hayıflanmaya mahal vermemelidir. Aslı mesele bu değildir.

Asıl dizlerimizi dövmemiz gereken, benim kafamda, Kaşgar'ı çoktan Çin'e vermiş olmamdır. İstanbul'un Kaşgar'a, Pekin'den daha yakın olduğu gerçeğini, fark edememiş olmamdır. Paris, Londra, Münih, Teksas denince hemen dibimizden bahsediliyormuş gibi olurken; Kaşgar, Taşkent, Bakü, Semerkant denince sanki ulaşılamaz uzaklıklardan, yaban ellerden söz açılmış gibi hissediyoruz. Bizim dizlerimizi dövmemiz gereken husus, budur işte!

Evet! Yanlış yaptık! Kaşgar'ın İstanbul'a yakınlığının farkına daha önce varmalıydık. Bir o kadar da Pekin'in uzak oluşunu kavramalıydık. Bu fark ediş, 23 Mart 2008 tarihinde, 600 Türk kadınının hapse atılmasından önce olmalıydı. Bilmem kaç yüz bin insanın yıllarca Çin hapishanesinde çürütülmesinden önce olmalıydı. Camilerin öğrencilere, işçilere ve memurlara yasak edilişinden önce olmalıydı. Önce olmalıydı bu fark ediş, önce olmalıydı bu sahiplenme!

Ama iş işten geçmiş değil! Kaşgar bizimdir arkadaş! Ey Çinli! Sen işgal etmiş olsan da o toprakları, beynimi sana işgal ettirmeyeceğim! Yanlışımı anlamışım ey Çinli komünist! Kaşgar bize daha yakındır! Hoten, benim için Kayseri'dir ey Çinli! Urumçi ile Ankara kardeştir. Turfan ile Adana, Aksu ile Erzurum, Korla ile Sivas, Gulca ile Diyarbakır, Altay ile Antalya kardeştir. Zihnimden de bunu alamazsın ya! Ben böyle inanıyorum var mı ötesi?

Diyelim bu yazıyı okuyan biri çıktı ve inat etti, Kaşgar'ın Pekin'e ve İstanbul'a uzaklığını ölçtü-biçti. Ben haritada kabaca, el parmak hesabıyla ve göz kararıyla bu ölçümü yapmıştım. Oldu ya biri işi ciddiye aldı ve teknik bir araştırma yaptı. Bilmem kaç kilometre farkla, bizim iddiamızı çürütmeye kalktı.

Bu arkadaşa da diyeceklerimiz var.

Kaşgar, İstanbul'a inanç bakımından daha yakındır. İkisini de hayatta tutan İslam Medeniyeti'dir. İkisine de değer katan aynı dindir. İkisinde de yaşayan halk Müslümandır. Kaşgar, ilk Müslüman Türk devleti Karahanlıların; İstanbul da son Müslüman Türk devleti Osmanlıların başkentidir. Müslümanlık ve başkentlik icabı Kaşgar ile İstanbul, daha yakındır Kaşgar ile Pekin'den. Daha yakışır bu önerme!

Daha yakışıklıdır bu söz! Kaşgar ile İstanbul daha yakındır, Pekin'den, Çin'den Maçin'den!

Sonra, Türk Milli Kültürü denen bir şey vardır. Hiç mi duymadın?

Bu kültür gereği İstanbul daha yakındır Kaşgar'a Pekin'den!

Pekin'deki yeni yetme ile Kaşgar'daki delikanlı uyuşamaz pek. Ama İstanbul delikanlısı ile Kaşgar delikanlısının kanı bile, aynı debide akar. Türkiye uşağu ile Doğu Türkistan uşağu aynı şeye sevinir, aynı şeye üzülür. Düğünlerimiz, törelerimiz, yemeklerimiz, matemlerimiz, yaslarımız, bir türlü silemediğimiz Şaman adetlerimiz, hurafelerimiz, yatırlarımız, ağıtlarımız, destanlarımız, halaylarımız, deyişlerimiz, müziklerimiz, dilimiz, dinimiz, dünyaya bakışımız, savaşa girişimiz, zaferimiz ve yenilgimiz, coşkumuz ve korkumuz ne varsa hepsi birdir. Bu sebeple Pekin daha uzaktır Kaşgar'a İstanbul'dan.

Pekin, Kaşgar'a yakınlıkta aşık atamaz İstanbul'la. Ne haddine! O uzak diyarların şehridir. Farklı kültürdendir, yabancıdır, istilacıdır.

Kaşgar, Türkistan'ın bir şehridir. İslam Medeniyeti'nin iki güzide şehridir Kaşgar'la İstanbul. Tarihte önemli görevler üstlenmişlerdir.

Lafı uzatmanın anlamı yok!

İstanbul Kaşgar'a, Pekin'den daha yakındır. Pekin çok uzaktır bize. Hem İstanbul'a hem de Kaşgar'a çok ama çok uzaktır. Git git bitmez. Kaşgar İstanbul'a çok yakındır, dibindedir adeta, seslensen duyulur.

Kaşgar'daki kardeşlerim! Sesinizi duyuyorum! Siz de benim sesimi duyuyorsunuz biliyorum. Sizin yanınızdayız! Siz biz de neymiş! Hepimiz biriz! Dert hepimizin derdi! Moskof, Çinli, İngiliz hepimizin düşmanı! Allah beterinden saklasın!

Allah sizi korusun! Tiflis'te bir yaşlı teyzem dua etmişti hepimize:

"Allah saklasın! Allah saklasın! Allah saklasın!"



Mehmet Ali Bolat


Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın. Sadece e-posta iletilerinden daha fazlası
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.