Araplar Mısır'ı değil Türkiye'yi istiyor

İsrail'in Filistin'in Gazze Şeridi'nde iki hafta önce başlattığı ve çoğunluğu kadın ve çocuk 800'e yakın kişinin katledildiği saldırıları devam ederken, taraflar arasında bir ateşkese gidilmesi konusundaki diplomatik girişimler de devam ediyor.

ARAP DÜNYASINDAN MISIR'A BÜYÜK TEPKİ VAR

Mısır ve Fransa'nın öncülük ettiği ateşkes önerisi için İsrail ve HAMAS yetkililerinin Kahire'de bir araya gelip gelmeyeceği henüz kesinleşmemişken, Mısır'ın tehdit olarak gördüğü HAMAS'ı Filistinlilerin temsilcisi olarak kabul etmemesi Arap dünyasından büyük tepki topluyor.

TÜRKİYE'NİN HAMAS'I TARAF GÖRMESİ, ARAPLARDAN DESTEK BULUYOR

Mısır ve diktatörlükle yönetilen diğer Arap ülkelerinin HAMAS'a karşı ‘düşman' politikalarına rağmen Türkiye'nin HAMAS'ı taraflardan biri olarak kabul etmesi ise Araplar arasında büyük ilgi görüyor. Önceki gün Suriye'nin başkentinde Filistin'e destek gösterisinde göstericiler İsrail ile birlikte Mısır'ı protesto ederken, Filistinlilere yakın ilgi duyan Türkiye lehine sloganlar atılması da dikkat çekti.

ABDULBARİ ATWAN: TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ DAHA ÖNEMLİ

HAMAS, Türkiye'nin öncülük edeceği ateşkes ve barış önerilerini desteklediğini açıklarken, Avrupa Birliği, Mısır ve İsrail HAMAS'ı taraf olarak kabul etmek istemiyor. Londra'da Arapça yayınlanan Al Kuds Al Arabi gazetesinin editörü Abdulbari Atwan, Türkiye'nin HAMAS'ı taraf olarak gören ateşkes önerisinin Mısır'ın önerisinden daha önemli olduğunu belirterek, bu önerinin Mısır'ın önerisinden daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.

El Cezire televizyonuna konuşan Atwan, Mısır'ın önerisinin HAMAS'ı yok saydığını belirterek, Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği ile Arap ülkelerinin aksine Filistinlilerin temsilcisi olarak gördüğüne dikkat çekti.

haber vaktim

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.