BBC:İstanbulda Cihad Toplantısı!

BBC, "Gazze ve Zafer Toplantısı"nın Hamas ile buluşma toplantısı olduğunu ileri sürdü.


BBC, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da "Gazze ve zafer" toplantısının cihat toplantısı olduğunu ileri sürdü. BBC'nin internet sayfasında, Bill Law imzasıyla yayımlanan, “Din adamları Gazze için yeni cihat çağrısında bulundu” başlıklı haberde, İstanbul’da gerçekleştirilen toplantının basına kapalı bölümünde, Afanistan ve Irak’tan sonra “3. Cihat Cephesi”nin Gazze’de kurulması konusunda uzlaşmaya varıldığı öne sürüldü. İşte o haber:

İstanbul'da hafta sonu düzenlenen bir toplantıda 200 din alimi ve din adamı Gazze odaklı yeni bir cihat planlamak için üst düzey Hamas yetkilileriyle bir araya geldiler.

İstanbul Atatürk Havaalanına yakın bir otelin salonu, muhafazakar Sünni Müslüman şeyhler ve din alimleriyle doluydu. Ardı ardına söz alan konuşmacılar Hamas'a destek vererek, İsrail'e karşı cihat çağrısında bulundu.

Türkiye'nin tercihi önemliydi. Sertlik yanlısı Araplar, Türklerle geçmişten bu yana süregelen farklılıklarını artık bir kenara koymayı istiyorlardı. Bir organizatör şöyle dedi:

"Son 100 yıl süresince ilişkiler gerildi, ancak Filistin bizi bir araya getirdi."

Birçok delege, Davos'ta Gazze ile ilgili bir paneli öfkeyle terk eden Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın protestosunu takdir etti.

Saldırganlığa Karşı Küresel Girişim adıyla düzenlenen konferans, İran'ın desteklediği Şii hareket Hizbullah'ın artan gücünden endişelenen Sünni din adamları için de bir itici güç oluşturdu. Suudi bir din alimi Muhsin el Avaci şunları söyledi:

"Gazze bize güç veriyor, farklılıklarımızı gideriyor. Şu anda hepimiz Siyonizme karşı aynı cephedeyiz... Filistin cihat operasyonları için meşru bir alandır."

El Avaci ve diğer delegeler Gazze savaşından "zafer" olarak bahsettiler.

Oturumların ardından yapılan kapalı toplantılarda delegeler "üçüncü bir cihat cephesi"nin (ilk ikisi Afganistan ve Irak'ta bulunuyor) oluşturulması üzerine odaklandılar.

El Avaci, İsrail'in saldırısının şiddetinin "bütün Müslümanları uyandırdığı" iddiasında bulundu.

ÖZGÜRLÜĞE UZANAN YOL

Şam'dan üst düzey bir Hamas lideri MuhammedNazzal, Arap hükümetlerine "sınırlarını açmaları ve mücahitlerin gelmesine izin vermeleri" tehdidinde bulundu.

Bütün Orta Doğu'dan ve ayrıca Somali, Sudan, Pakistan ve Endonezya'dan gelen delegeler, bir parmağı yukarıda "İsrail ile hiçbir anlaşma olmayacak... Riayeti, sadece silahlar getirecek" diyerek kendilerine seslenen Nazzal'ı alkışladılar.

Nazzal karşısındakilere "Ölenler için endişe etmeyin" dedi.

Nazzal, çoğu sivil ve 300 kadarını da çocukların oluşturduğu 1.300 kişinin hayatını kaybettiği 23 günlük Gazze bombardımanının "mücadelenin sadece başlangıcı" olduğunu söyledi.

Bir başka konuşmacı savaş sırasında öldürülen çocukların iki katı kadar bebeğin dünyaya geldiğini söyleyerek, dinleyicileri güldürdü. Her ölen kişinin, özgürlüğe uzanan yolda bir şehit olduğu söylendi.

Sertlik yanlısı şeyhler için bu, Hamas'a destek vermekten çekinen Arap yönetimleri ile Hamas'ı kahraman olarak gören bölge halkı arasındaki ayrılığın gittikçe büyüdüğüne vurgu yapmak için bir fırsattı.

Daha da önemlisi bu konferans Hamas için zafer niteliğindeydi. Hamas'a silah, para ve mücahit temin edilmesi sözü verildi.

Bütün bu söylenenlerin faaliyete dökülüp dökülmeyeceği bilinmiyor. İsrail, fiilen Hamas'ın kontrolünde olan Gazze Şeridi'nde sıkı ablukasına devam ediyor ve İsrail'in diğer sınırları sıkı bir askeri kontrol altında.

Ancak Sünni sertlik yanlılarının hedef bildirisi, sadece İsraillileri ve barış için Batılıların verdiği çabaları değil, Arap rejimlerini de tehdit ediyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.