(anadoluhaber) CAMİLERİMİZ

OT
http://www.haber5.com/artikel.php?artikel_id=9960

Nureddin Yıldız


11 Mart 2009 yazı boyutu yazı boyutu arttır yazı boyutu azalt

Camilerimiz


Adı mescit olsun veya cami olsun Allah’a secde için tahsis edilmiş mekânların en büyük ayrıcalığı, BEYTULLAH’ın şubeleri durumunda olmalarıdır. Beytullah’a şube olmak, ondaki meziyetleri de barındırmaktır. Beytullah’ın etrafında tavaf ediliyor olması onun yegâne özelliği değildir şüphesiz. Onun etrafındaki tavaf, sadece onun duvarları ile bitişik konumda bulunulduğu zaman tatbik edilebilecek bir özelliğidir. Ancak onun duvarlarından görüş mesafesinin uzağına çıkıldığında Beytullah’a ait özellikler bütünüyle devam eder. Beytullah, Mekke’nin ortasında hangi özellikleri ile biliniyorsa, yer küresinin tamamında ona dönüldüğünde aynı özellikleri ile mü'minleri kendine çeker.

Beytullah’taki özellikler onun şubelerinde de vardır. Bu özelliklerin en bariz olanı Allah’a secde için tahsis edilmiş olma özelliğidir. Allah’a secde için tahsis edilmiş olma, secdenin bütün ayrıntılarını da ihtiva eder. Çünkü secde, namazın rükünlerinden bir rükün olmasının yanında, Allah’a kulluğu temsil etmektedir. Secde, kimin kul kimin Rabb olduğunu simgeler. Bu nedenle de hiçbir insanın önünde secde pozisyonunda bulunulması asla caiz görülmemiştir.

Secde bir kulluk simgesi olduğuna göre ilmi, siyaseti, ekonomiyi, sosyal tavırları kapsamaktadır. Allah için secde edip parayı putlaştırmak mümkün olmadığı gibi, camiyi namaz için tahsis edilmiş yer olarak görüp, bankayı camiyle bağlantısı kurulamaz, camiden yönlendirilemez yer olarak görmek de mümkün değildir. Caminin yanı başında bir banka şubesinin bulunması bizim için çirkindir. Çünkü biz bankayı sadece faizin kazanı olarak görüyoruz. Eğer banka, toplumun ekonomisine ait bir yer durumunda ise bu bir bakkal kadar, tabii ticaretin yürütüldüğü yer durumunda olmasını gerektirmektedir. Faizi kaldırıldıktan sonra banka da caminin yanı başında bir şube açabilir. Namazdan çıkan bir mü'minin bankaya girmesi gayet tabii olur. Cami imamının namazdan artan vakitlerinde bankada muhasebe işiyle ilgilenmesi de tabii olur. Tabii caminin ve bankanın mü'min olarak bizim gözümüzde olması gereken durumunda bulunması halinde bunu muteber sayabiliriz.

Bir benzer sözü eğitim için de söylememiz mümkündür. Caminin eğitimden uzak bir kurum olarak görülmesi bir yana caminin kendisi en önemli eğitim merkezidir. Dünya standartlarında mevcut eğitim kurumları arasında toplumun her kesimine aynı anda hitap edilebilen ve gönüllü olarak katılan insanlardan oluşan başka bir eğitim kurumu bulunabilir mi? Camiler, Medine’deki ilk camiden itibaren en önemli eğitim fonksiyonunu icra ede gelmişlerdir.

Camilerin icra edebilecekleri ile mevcut durumları ne yazık ki kıyaslanamayacak kadar farklı durumdadır. Namazla daraltılmış bir fonksiyon camileri yok saymaya yakın bir düzeydedir. Bu durumu aşmak için camilerin yanı başında çay ocaklarının açılması hiçbir değer ifade etmez. Bilakis çay ocakları, camilerin asıl amacınaa vurulmuş darbe durumunda kalmaktadır. Cami, çay ocağı olarak görülme yerine ilim ve dirilme merkezleri olarak görülmelidirler. Bir bardak çay içmek için değil, bir ayet bir hadis öğrenmek için, kardeşliği pekiştirmek için uğranılan yerler oldukları zaman camiler cami olarak yaşıyor demektir.

Camilerin yükünün ve o yükten kaynaklanan sorumluluğun, oradaki namaz kıldırma görevlilerine savsaklanması mü’minleri işlevsiz bıraktıkları camilerin sorumluluğundan kurtaramaz. Ev ve iş mekânı tercihlerimizi etkilen en önemli tercih nedenlerimizin en başında bulunması gereken cami yakınlığı önemli bir bakış tarzını yansıtmaktadır. Düğünlerimizi camide yapmayışımız, camilerin düğün için kullanılamayacak yerler olmasından ziyade bizim düğünlerimizle camiyi bir arada tutmanın imkânsızlığından kaynaklanmaktadır. Ölülerimizi en son durak olarak camiye getirmeyi gerekli gördüğümüz halde yeni doğan çocuklarımızı, isim koyma töreni için ilk durak olarak camiye getirmeyi düşünmüyoruz. Camiye bakışımızın, dinimize ne kadar sarıldığımızı yansıttığı tartışılmaz bir hakikattir.

Camilerin mezarlıklarla beraber anılması bir göstergedir. Nasıl Medine’de mescit siyaset ve yargı dâhil hayatın her alanını temsil ediyordu ve bu durum mescidin gücünü gösteriyordu ise, bizde de namaz ve cenaze hariç hayata ait hiçbir şeyi temsil edemez oluşu dinimizle bağımızın seviyesini göstermektedir. O kadar ki, yaz aylarında mutat eğitimden arda kalan vakitlerde birkaç dini ahkâmı öğrenmesi için çocuklar camilere yönlendirilirken, ekonomik durumu iyi olan aileler çocukları için özel mekânlar tutmayı tercih etmektedirler. Camiye giden çocukların çorabının kirlenmesi bile bir sorun oluşturmaktadır. Elbette mesele bu düzeyde algılanabilecek bir mesele değildir. Ama bu mantıkla yola çıkılarak camilerimizi nasıl gördüğümüzü tahlil edebiliriz.

Gerçekte ise camiler bizim evimiz, okulumuz, buluşma merkezimiz, kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz sosyal mekânlarımız, ölülerimize rahmet temenni ettiğimiz yerlerimizdir. Cami ibadethane değil hayat merkezimizdir. Cami hayattır, Müslümanlıktır.





 
Bu yazı 85 defa okundu.






 

Anket

29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde hangi partiye oy vereceksiniz?

  • Adalet ve Kalkınma Partisi
  • Anavatan Partisi
  • Bağımsız Türkiye Partisi
  • Cumhuriyet Halk Partisi
  • Demokratik Toplum Partisi
  • Demokratik Sol Parti
  • Milliyetçi Hareket Partisi
  • Saadet Partisi

   [Sonuçlar]

Namaz Vakitleri

cami Diyanet İşleri Başkanlığı kaynak

Gazetelerin Birinci Sayfası


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.