Guantanamo’dan 'VANtanamo’ya...


Guantanamo'da 2.5 yıl birçok işkenceye uğradıktan sonra suçsuz olduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakılan İbrahim Şen, Van'da da aynı muameleye uğradı.

Van’da geçen sene düzenlenen El Kaide operasyonunda gözaltına alınan ve 14 aydır haksız bir şekilde hapiste tutulan İbrahim Şen tahliye edildi. Bugün öğleden sonra yapılan duruşmada İbrahim şen ile birlikte tutuklanan 3 kişi de serbest bırakıldı.

İbrahim Şen 2000 yılında Afganistan’a ilim tahsili için gitmiş burada ABD güçleri tarafından tutuklanarak Guantanamo’ya götürülmüştü. Küba’daki Guantanamo üssünde 2.5 yıl yatan İbrahim Şen burada bir çok işkenceye tabii tutulmuştu.

ABD bıraktı Türkiye tutukladı

Amerikan askeri mahkemesi Şen’i delil yetersizliğinden ve suçsuz olduğunun ortaya çıkması üzerine serbest bırakmıştı. İbrahim Şen, ABD’ye 2.5 yıl askeri üste haksız yere tutulması ve işkenceye uğraması sebebiyle tazminat davası açmıştı. İbrahim Şen, kendisine yönelik suçlamaları reddetmiş ve tutuklanmasının ABD’ye açtığı davayı sekteye uğratma amacı taşıdığını iddia etmişti. Türkiye’ye iade edilmesinden hemen sonra hakkında açılan davadan da beraat eden Şen’in hiçbir delil olmaksızın tekrar tutuklanması bu iddiayı güçlendirmişti.

Bileklerini kırdılar, gözlerini bozdular

İbrahim Şen, Guantanamo’da gördüğü işkenceler dolayısıyla görme duyusunun bir bölümünü kaybetmiş ve bilekleri de sakatlanmıştı. Şen, Guantanamo’dan çıktıktan sonra 3 ameliyat geçirdi. Van TEM ekipleri geçen sene Van’da onlarca eve düzenledikleri baskında 38 kişiyi gözaltına almıştı. Baskınlar sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri insan hakları örgütlerinin tepkisini çekmiş tutuklamalar Van’daki bir çok sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edilmişti. Şen, geçen ay düzenlenen duruşmada Van’da Tem ekiplerinden gördüğü muameleyi Guantanamo’da gördüğü muamelelere benzetmişti.

Tümünü serbest bıraktılar

Van TEM ekipleri tutuklamalar sırasında bazı evlerin kapılarını kırmış, aile mahremiyetini çiğnemiş ve tutukluları dövmüştü. İbrahim Şen nezarethanede darp edilmiş, daha sonra işkence gördüğüne dair Adli Tıp raporu almıştı. Bu arada son tahliye ile birlikte geçen sene Van’da düzenlenen operasyonda tutuklanan 38 kişinin tümü serbest bırakıldı.




iLGİLİ DİĞER HABER..............

1 Ocak 2008 Cuma

Guantanamo değil, 'VAN'tanamo

ABD'nin Afganistan işgali sonrasında tutuklanan ve Guantanamo'ya götürülen İbrahim Şen'in Van'daki operasyonda da gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Guantanamo değil, 'VAN'tanamo
ABD'nin Afganistan işgalinin ardından tutuklanarak Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'ya götürülen, büyük işkence gören ve 2 yıl 3 ay tutsak kaldıktan sonra serbest kalan İbrahim Şen, ülkesi Türkiye’de de işkence gördü.Van’daki operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan İbrahim Şen’in, sorgulama sırasında darp edilerek dudağının patlatıldığı ortaya çıktı.DEVAMI>>>

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.