OBAMA GELİYOR -TÜRKİYE ABD ÜSSÜMÜ OLUYOR?

Uzmanlar, ABD'nin Afganistan'ı gösterip Pakistan'ı vurabileceği uyarısında bulunuyor. Türkiye ise tam bir Amerikan üssüne dönüştürülmek isteniyor

ABD Başkanı Barack. H. Obama'nın Türkiye'ye ziyarette bulunacağının, ABD'nin Afganistan'a yönelik yeni planını açıklamasından hemen sonrasına denk gelmesi kafalarda soru işareti bırakıyor. ABD, Afganistan'a yoğun ve kapsamlı bir saldırıya hazırlanırken, kendisine meşru bir zemin hazırlamaya çalışıyor. ABD ordusu Pakistan istihbarat servisi ISI içinden bazı unsurların Taliban'a destek vermeyi sürdürdüğüne ilişkin ellerinde kanıt olduğunu söyleyerek, Irak'ın işgal edilmesinden önce öne sürdüğü argümanların bir benzerini bu kez Pakistan üzerinden yapıyor. Pakistan'da peş peşe patlayan bombalar ve siyasi partiler arasında yükseltilen gerilim ise bir istikrarsızlaştırma politikası ile söz konusu yerlerin işgaline zemin hazırlama olarak kabul ediliyor.

Erdoğan, Amerika'yı davet etti

Uzmanlar, ABD'nin Afganistan'ı gösterip Pakistan'ı vurabileceği uyarısında bulunuyor. Pakistan veya Afganistan'a yönelik muhtemel bir saldırı için bir yandan Pakistan içinde Zerdari ile anlaşan ABD, dışarda ise Türkiye üzerinden seçilmiş üslerden hareket edecek. Obama'nın Türkiye'ye gelişi ise bir pazarlık ziyareti olacak. Başbakan Erdoğan ise, henüz ABD'den resmi bir talep gelmemesine karşın, Türkiye'deki üslerin Amerikan güçlerince kullanılabileceğini söyledi.

Afganistan'ı gösterip Pakistan'a mı vuracaklar?

Amerikan ordusunun en üst düzey isimleri tarafından yapılan açıklamada ISI'ın Pakistan'ın Afganistan ve Hindistan sınırlarının iki tarafında da faaliyet gösteren militanlarla bağı olduğu ileri sürüldü. Amerikan gazetesi New York Times'a isimlerini saklı tutulan yetkililerin yaptığı açıklamada da daha ayrıntılı bilgiler verildi. Amerikalı yetkililer güney Afganistan'daki Taliban mücadelesinin Pakistan üzerinden ulaşan askeri teçhizat sayesinde mümkün olduğunu söylüyor. Bu senaryo, daha önce de Irak hükümeti'nin el-Kaideyi desteklediği şeklinde kullanılarak ırak'ın işgaline zemin hazırlanmıştı. Son üst düzey açıklamalarla birlikte Pakistan'ın önümüzdeki hafta ve aylarda daha da fazla gündeme geleceği anlaşılıyor. Daha doğrusu, zaten Afganistan - Pakistan sınırındaki mevcut çatışmaların daha fazla Pakistan eyaletine yayılacağı ve dolayısıyla Pakistan ve Amerika / Müttefikleri arasında Pakistan arazisine tek taraflı müdahaleler sonucu büyük sorunlar yaşanacağı anlaşılıyor. Meseleye, Amerika, İsrail, İngiltere ve nükleer silahlar noktasından bakacak olursak belki de bu adımlar Pakistan'ın nükleer silahlarının denetim altına alınması yolunda Pakistan'ın istikrarsızlaştırılmasının ilk adımlarını oluşturuyor.

Pakistan'da NATO terminaline saldırı bir oyun mu?

Pakistan polis yetkilileri, Afganistan'daki NATO askerlerine malzeme ikmalinde kullanılan, Pakistan'ın Peşaver kentindeki terminale militanların roketlerle düzenlediği saldırıda 12 nakliyat aracının tahrip olduğunu belirtti. Afganistan'da üslenen ABD ve NATO güçleri, ikmal malzemelerinin yüzde 75'e yakınını Pakistan üzerinden temin ediyor. ABD'nin Pakistan'da aktif olarak bazı örgütlere böyle bir eylemi yaptırarak işgal için zemin hazırladığı belirtiliyor. Pakistan'da birkaç önce bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 48 kişi öldürülmüş ve sosyal dengeler alt üst olmuştu.

Amerikan senaryoları!

ABD, güçlerini Irak'tan Afganistan'a kaydırarak yeni ve kapsamlı bir savaşın başlatılacağının güçlü sinyallerini veriyor. Irak işgalinden önce kitle imha silahlarını bahane eden ABD, şimdilerde Afganistan'da artan El-Kaide gücünü ve Pakistan istihbaratının El-Kaide ile işbirliği yaptığı argümanını ileri sürüyor. Pakistan'da peş peşe patlayan bombalar ise bir istikrarsızlaştırma politikası ile söz konusu yerlerin işgaline zemin hazırlama girişimi olarak kabul ediliyor.

Türkiye Amerikan üssü mü oluyor?

Ancak, asıl can alıcı nokta, Obama'nın Türkiye'ye gelişinin bu yeni işgal hareketiyle ilgili olması. Uzmanlar, Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan'a yönelik Amerikan saldırılarında tam bir Amerikan üssü olarak kullanılabilmesi için, Obama'nın Türkiye'ye bir ikna ziyareti gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan ise, henüz ABD'den resmi bir talep gelmemesine karşın, Türkiye'deki üslerin Amerikan güçlerince kullanılabileceğini söyledi.


MİLLİ GAZETE

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.