Obama'nın mesajlarına kulak verin




Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin Bahreyn'de bir değerlendirme yapan Gül, Arap ve İslam dünyasınına yönelik verdiği mesajları için bir çağrıda bulunarak "Obamanın Mesajlarına Kulak Verin"dedi

15/04/2009


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde verdiği mesajların, dünyada bir iyimserlik havası estirdiğini herkesin görmesi gerektiğini belirterek, "Bu çerçevede bütün dünyanın, özellikle de Arap dünyasının, İslam dünyasının da kendi tezlerini en iyi şekilde, bölünmeden, bir bütünlük içerisinde güçlü bir şekilde seslendirmesinin tam zamanıdır" dedi.

TÜRKİYE'NİN AB'DE OLMASI İSLAM DÜNYASI İÇİN GEREK

Bahreyn Ulusal Meclisine hitaben bir konuşma yapan Gül, hiçbir ülkenin mükemmel olmadığını, kendisini "en mükemmel" olarak tarif eden en gelişmiş demokrasilerin bile daha da gelişmek için gayret gösterdiğine işaret ederek, bu çerçeve içerisinde Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Gül, "İnanıyorum ki Türkiye, AB içerisinde bütün İslam dünyasının kaygılarını, görüşlerini en iyi şekilde temsil edecek, ifade edecek bir ülkedir" dedi.

OBAMA'NIN MESAJLARI İSLAM DÜNYASI İÇİN OLUMLU

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine de değinen Gül, bu ziyaret çerçevesinde Obama'nın Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra İslam dünyasına yönelik olumlu etki yaratan mesajlar verdiğini söyledi.

Gül, şöyle devam etti:

"Yeni Başkan dünya meselelerinde, diğer ülkelerle olan ilişkilerinde tek taraflı hareket etmeyeceğini ifade etmektedir. 'Biz karar alacağız ve bu kararı uygulamaya hepinizi çağıracağız' dememektedir. Tam tersine 'Biz önemli olaylarda herkesi dinleyeceğiz, herkesle müşterek hareket etme niyetindeyiz' demektedir. Bu, önemli bir politika değişikliğidir. Bunun, dünyada bir iyimserlik havası estirdiğini hepimizin görmesi gerekir. Bu çerçevede bütün dünyanın, özelikle de Arap dünyasının, İslam dünyasının da kendi tezlerini en iyi şekilde, bölünmeden bir bütünlük içerisinde güçlü bir şekilde seslendirmesinin tam zamanıdır.

Eğer çeşitli bölünmeler, parçalanmalar varsa, bütün bunları bir an önce gidermek gerekir ki güçlü bir şekilde meseleler, görüşler neyse bunlar doğru bir şekilde aktarılabilinsin.

ABD Başkanı tek taraflı hareket etmeyeceğini dünyaya deklare etmiştir. Gerek NATO zirvesinde, gerekse Türkiye yaptığı ziyaretteki görüşmelerimizde biz sadece ikili ilişkileri değil, bir çok konuyu detaylı bir şekilde ele aldık. Fikirlerimizi ve düşüncelerimizi, ki bu düşüncelerin sizlerin de düşünceleri olduğuna inanıyorum, bunları güçlü bir şekilde Amerikan tarafına aktarma fırsatını buldum. Bunu bütün ülkelerin özellikle de Arap dünyasının, Körfez ülkelerinin bunları güçlü bir şekilde yapmasının tam zamanıdır."

FİLİSTİN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ

Filistin'e yönelik İsrail saldırılarında duyulan üzüntüyü de dile getiren Gül, "Filistin meselesinin çözümü, Filistinlilerin birliğinden ve bütünlüğünden geçmektedir. Filistinliler birleşmeden, bir bütünlük içerisinde olmadan kendi tezlerini güçlü bir şekilde aktaramazlar. Filistin birlik ve bütünlük içerisinde olduktan sonra çözüm de iki devletli yoldan geçmektedir" diye konuştu.

IRAK'IN BERABERLİK VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİ

Irak'ta yaşananlara da değinen Gül, Türkiye'nin Irak'ın birlik, beraberlik ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem verdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Unutmayalım ki bölünmenin sonu yoktur. Bu bölünme, bazen etnik temel üzerinde olabilir, bazen mezhep farklılığı üzerinde olabilir. Eğer bölünme bir kez başlatılır ve bölünme savunulmaya başlanırsa, bunun sonu gelmez. Öyle olur ki küçük bir köyde aşağı-yukarı mahalle olur, bir aile içerisinde de kardeşler bölünmeye başlar" diye konuştu.

Bölgenin istikrar ve güvenliği için atılacak doğru adımların, mevcut sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını olan inancını dile getiren Gül, bu adımlardan birinin tüm Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması perspektifinin canlı tutulması olduğunu söyledi.

BM'de bu yönde alınan kararlar olduğunu anımsatan Gül, "Kitle imha silahlarına sahip olmanın hiçbir ülkeye ilave güvenlik sağlayamayacağını, aksine ilave istikrarsızlık getireceğini bilmek zorundayız. Bunu engellemek, bizden sonra gelecek kuşaklara borcumuzdur" diye konuştu.

Türkiye'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili meseleye başından beri diplomatik yollardan barışçıl bir çözüm bulunması dışında bir seçeneğin düşünülemeyeceğini vurguladığını hatırlatan Gül, bu konuların diplomasi, siyaset ve diyalogla çözüleceğine inandığını kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.