Taliban: Hakimiyetimizi Bütün Pakistan Bölgelerine Yayacağız


Pakistan’daki Taliban liderleri, hakimiyetlerini Pakistan’ın sorunlu kuzeybatı bölgesinden bütün ülkeye yayacaklarına yemin ettiler. İslamabad hükümeti ile Taliban savaşçıları arasındaki müzakerelere arabuluculuk yapan Taliban temsilcisi Sufi Muhammed, Swat vadisinin geri kalanında da Taliban hakimiyetinin tesis edilmesinden sonra ülkenin geri kalan kısmını da ele geçireceklerini söyledi.

Dawn gazetesinin Salı günkü haberine göre Sufi Muhammed, bağlılarından Pakistan’daki Taliban savaşçılarının etkisini güçlendirmeleri için çalışmalarını istedi. Sufi’nin bu sözleri, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin Pazartesi gecesi Taliban’ın sorunlu bölgelerdeki otoritesini onaylayan bir kanun tasarısını kabul etmesinin ardından geldi. İslamabad parlamentosu üyeleri yasayı tartışmadan onayladılar. Taliban milletvekillerini yasaya karşı çıkmamaları yönünde uyarmış, aksi takdirde "münafık" olarak değerlendirilerek ölüm cezasına çarptırılacaklarını söylemişti. Tüm bunlara rağmen yasaya önemli politik partilerden biri olan "Müttehidi Kavmi Hareketi" karşı çıktı. Bu grup parlamento sürecini boykot ederek Swat bölgesinin ülkede hakim olan kanunlara tabi olması gerektiğini söyledi.

MKH Taliban’a şiddetle karşı çıkıyor ve Taliban’ın kendisini kalaşnikof ile zorla dayattığını söylüyor. Meclisin kabul ettiği ve Cumhurbaşkanının onayladığı yasaya göre sorunlu Malakand bölgesinde Taliban’ın hukuk sistemi uygulanacak. Bu bölge Swat da dahil olmak üzere 6 kuzeybatı bölgesini kapsıyor. Bu gelişmeler Taliban’ın başkent İslamabad’ın yaklaşık 100 km kuzeybatısında olan Buner’i alması ve İslamabad’a yürüme tehdidinde bulunmasının ardından geldi. Taliban sorunlu kuzeybatı bölgesinde mahkemeler ve kontrol noktalarıyla alternatif bir yönetim kurmuş durumda. Taliban daha önce de sık sık İslamabad’ı ve diğer büyük şehirleri ele geçireceği uyarısında bulunmuştu. Taliban komutanlarından biri Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İslamabad’ın mücahitlerin eline düşeceği gün uzak değil” demişti.

İSRA HABER

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.