ABD, Taliban operasyonunu yönlendiriyor


Swat operasyonları en kritik gününe girerken, ABD çatışmaları açıklamaları ve asker desteği ile yönlendiriyor

ABD'nin "Taliban Afganistan'dan silah ve para yardımı alıyor" açıklamasının ardından şimdi de Amerin ordu yetkilileri Afganistan'daki Taliban üyelerinin Swat'a doğru yola çıktıklarının iddia etti.

Kaynaklara göre, ABD Pakistan'a sürekli baskı altında tutuyor. Önce Pakistan'da direnişçilere karşı, mağdurları çoğunlukla siviller olan, sayısız drone saldırıları yapıldı. Ardından Pakistan ordusu Swat'ta savaş başlattı. İddialara göre, ABD Pakistan'daki savaşı mesajlar veya gizli toplantılarda sürekli yönlendiriyor.

Son olarak, Doğu Afganistan'da ABD ordusunun başında bulunan Tümgeneral Jefri Şeloser, Afganistan'dan gelen direnişçilerin Pakistan'a girdiğini iddia etti.

ABDli tümgeneral, "Afganistan'dan direnişçiler Malakent bölgede Pakistan ordusuna karşı savaşmak için sınırı geçerek bölgeye gitmişlerdi" açıklamasıyla hedef gösterdi

General, Afganistan'da ABD askerlerin sayıların çoğalması da militanların Pakistan'a geçişi için sebep olabileceğini savundu
Öte yandan, ABD eski savunma bakanı J. Doglass, Pakistan'ın aşiret bölgelerinde el-Kaide ve Taliban'a karşı Pakistan ve ABD ordularının ortak operasyon düzenlediğini iddia etti.
Wall Street Journal'ın haberine göre, Doglass, "Taliban ve direnişçilere karşı sadece Pakistan ordusu savaşmıyor. ABD birlikleri de orada" ifadelerini kullandı.

ABDli eski bakan, ayrıca General Peterson'un beyanatına da atıfta bulunarak, Pakistan'ın nükleer silahlarının tehlikede olduğunu, korunması için önlemler alınması gerektiğini savundu.

PAKİSTAN SAVAŞ UÇAKLARI TALİBAN MİLİTANLARINI BOMBALADI

Swat operasyonlarının en önemli günlerinden biri olan bugün, Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peştu bölgesi Orakzai'de Taliban militanlarına yönelik hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.
Güvenlik yetkilileri, Afganistan sınırındaki Güney Veziristan'a geçmeye hazırlanan militanlarla askerler arasında Orakzai'de çatışma çıktığını, üç köyde gizlenen militanların havadan birkaç saat boyunca bombalandığını söylediler.

Bölgedeki ana yerleşim birimi Galco'dan Yasin Han adlı bir yetkili, ilk belirlemelere göre 7 kişinin öldüğünü, can kaybının daha fazla olabileceğini belirtti.

Taliban sözcüsü Mulevi Haydar ise 13 adamının öldüğünü açıklayarak, intikam saldırısı tehdidinde bulundu.

Yöre sakinleri, hava saldırısında militanların kullandığı belirtilen bir medresenin vurulduğunu kaydettiler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.