.:: KomploTeorileri ::. Töre değil, esrar arazisindeki rant paylaşımı

Töre değil, esrar arazisindeki rant paylaşımı

SİDAR BORAN - ANF
Özel / 12:43 / 07 Mayıs 2009
AMED - Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi ardından, olayın ayrıntıları yeni yeni ortaya çıkıyor. Türk basınının günlerdir manşetlerine taşıdığı, "Töre", "Namus" cinayetinin gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkarken, katliamın 30 yıl önce maraba iken köye yerleşen ve asıl köy sahiplerini kovarak korucu olan Çelebi ailesinin, köydeki başkalarına ait olan araziyi aralarında paylaşamadıklarından kaynaklandığı belirlendi. Verimli olan korucu Bilge köyü arazilerinde yıllardır esrar ekimi yapıldığı ise çevre köylerinde bilinen bir gerçek.

Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyü, bölgede verimli ve sulak arazisiyle bilinen bir köy. Eskiden Süryani ve Ermenilerin yaşadığı bir köy olan Bilge köyünün nüfus haritası, 30 yıl önce maraba olan Çelebi ailesinin köye yerleşmesiyle değişmiş.

MARDİN'İN İLK KORUCU KÖYÜ

Çelebi ailesi köye yerleştikten sonra, akrabalarını da yanlarına çağırmasıyla köyün asıl sahipleri çareyi köyü terk etmekte bulmuş.

1987 yılında da koruculuk sisteminin gelmesiyle birlikte Mardin'de ilk koruculuğu Bilge köyünden Çelebi ailesi kabul etmiş ve Mardin'in ilk korucu köyü olma özelliğini koruyor.

Dayı-Yeğen olan Çelebi ailesi, devletten aldıkları silahla çevre köylere zaman zaman baskı uyguladıkları, yörede ormanlık alanları diledikleri gibi kesip sattıkları, çevre köylüleri arazilerinde zorla çalıştırdıkları biliniyor.

ASIL SAHİPLERİ SÜRYANİ VE ERMENİLER

Yörede ormanda odun kesen köylüleri cezalandırma, odun taşıma cezası vermeleri hep gündeme gelmiş. Köylülerin 2 kilometre yakındaki Sultan Jandarma Karakolu'na şikayetleri de hep sonuçsuz kalmış. Çünkü Çelebi ailesi korucu olduğu için, şikayetler geri çevrilmiş.

Bilge köyünün verimli arazilerinin asıl sahipleri olan Süryani ve Ermenilerin göç etmesi ardından, araziler devletin "hazine malı" olmuş. Ancak araziler üzerindeki hak iddiası, Çelebi ailesini ikiye bölmüş.

40 BİN DÖNÜM ÜZERİNDE ESRAR KAVGASI

Yaklaşık 40 bin dönüm arazisi olduğu bilinen Bilge köyünde yapılan esrar ekimi de korucular arasındaki rant kavgasını ortaya çıkarmış.

Geçen ay Bilge Köyü'ne kadastro çalışması yapılınca, "hazine malı" olan arazilerin bölüşümü tekrar gündeme gelmiş ve iki hafta önce dayı-yeğen aileler arasında bu tartışma yeniden gündeme gelmiş.

Asıl sahibi Süryani ve Ermenilerin olan arazilerdeki rant kavgasının ortaya çıkması üzerine, yeğen Çelebi ailesi katliama karar verir. Katliam günü de bilinçli seçilir. Nişan töreninde her kesin bir arada bulunması tanık bırakmadan herkesin katledilmesi için uygundur.

CANLI TANIK BIRAKILMAYARAK PKK'YE MAL EDİLECEKTİ

Aynı şekilde, Çelebi ailesinden yeğenlerin, dayılarına yönelik olarak böyle bir katliamda canlı tanık bırakmayarak olayı PKK'ye mal etmek istedikleri düşünülüyor.

44 kişinin öldüğü katliamda tanık bulunmasa olay PKK'ye mal edilebilirdi. Çünkü olayın olduğu ilk saatlerde, birçok haber ajansı ve Tv'ler, saldırganlara korucuların karşılık verdiğini, toz fırtınası nedeniyle "teröristler"in izlerini kaybettirdiklerini açıklıyordu.

Ancak 3 tanığın yaralı olarak kurtulması ve katliamda yer alan korucuların isimlerini vermesi, tüm hesapları alt üst etti.

Köye 2 kilometre mesafede bulunan Sultan Köyü Karakolu'nun da katliamdan 2 saat sonra köye ulaşabilmesi ise ayrı bir konu.

NOT: HABERİ KOPYALAMAK VEYA YENİDEN YAYINLAMAK YASAKTIR

ANF NEWS AGENCY


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı "Komplo Teorileri" grubuna üye olduğunuz için aldınız:

Bu gruba posta göndermek için ,
e-KomploTeorileri@googlegroups.com
adresini kullanınız...

Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com/group/e-KomploTeorileri?hl=tr adresinden bu grubu ziyaret edebilirsiniz...
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.