Sivilleri katleden ABD askerleri yargılansın


Kabil'de toplanan üniversite öğrencileri, 100'den fazla sivilin can verdiği Amerikan saldırılarını protesto etti


Gösteriye katılan öğrenciler "Amerika: Dünyanın en büyük teröristi" yazılı pankartlar taşıdı.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen hava saldırısında Washington "bazı sivillerin" ölmüş olabileceğini söylerken, İşbirlikçi Afgan lider Hamid Karzai ölü sayısının 130'u bulabileceğini açıkladı. Farah eyalet yetkilileri ise ölü sayısını 147 olarak duyurdu.

Bu 2001'de başlatılan ABD işgali boyunca yaşanan en büyük rakam..

Afgan öğrenciler saldırının sorumlularının yargılanmasını talep ediyor. " Hayatını kaybeden masum insanların acılarını paylaşmak için bir araya geldik" ifadelerini kullanan üniversite öğrencisi Ahmet Fahim, bütün dünyaya "Afgan neslinin katledilmesinin durması" için çağrı yaptı.



dünya bülteni







Afganistan'ın Farah vilayetindeki Taliban hedeflerine önceki gün düzenlenen Amerikan hava saldırılarında, çok sayıda sivil ölmüştü.


Uluslararası Kızılhaç Örgütü, saldırılarda ölenler arasında kadınlar ve çocukların da olduğunu açıkladı.


Eski bir Afgan hükümet yetkilisi ise, 120 kişinin ölmüş olabileceğini söyledi.

Eğer bu rakam doğruysa, Afganistan'ın 2001'de Amerika öncülüğünde işgalinden bu yana, ilk kez aynı gün içinde düzenlenen saldırılarda bu kadar çok sivil ölmüş oluyor.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, saldırılarda çok sayıda sivilin ölmesinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını söyledi.


Vakit'in Haberi:

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Ali Şahin, Vakit'e yaptığı açıklamada Afganistan'ın son katliam ile birlikte iyice ortaya çıkan içler acısı durumuna işaret etti.

Afganistan'da ABD kontrolündeki işgalcilerin, ülkenin batısında düzenledikleri hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100'ün üstünde sivilin katledilmesi, gözleri yeniden Afganistan'a çevirdi. Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Ali Şahin, Vakit'e yaptığı açıklamada Afganistan'ın son katliam ile birlikte iyice ortaya çıkan içler acısı durumuna işaret etti.

KIZILHAÇ "SİVİL"; AMERİKA "MİLİTAN" DİYOR

Farah vilayetindeki katliamla alakalı konuşan Vilayet Konseyi Üyesi Belkıs Roshan, Amerika tarafından yapılan operasyonda bombalardan birinin sivillerin yaşadığı eve düştüğünü, olayda yaşlı erkekler, kadın ve çocuklarla dolu bir evin tamamen yıkıldığını açıklamıştı. Farah Valisi Rohul Amin de yaptığı açıklamada çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini kabul etmişti. Amerikalı yetkililer ise operasyonlarda 30'dan fazla "militanın" öldüğünü savunuyorlar. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de (ICRC), Afganistan'ın batısında düzenlenen hava saldırılarında onlarca sivilin hayatını kaybettiğini kabul etmişti. ICRC Sözcüsü Jessica Barry, yaşanan çatışmalar sebebiyle evlere sığınan onlarca kişinin öldüğünü, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu söylemişti. Saldırının ardından bölgeye ekip gönderdiklerini belirten Barry, yıkılmış evler ve onlarca cesetle karşılaşıldığını bildirmişti. Ölenlerin arasında, Afgan Kızılayının bir gönüllü çalışanının ve onun 12 aile üyesinin de bulunduğu belirtilmişti. Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai de inceleme başlatılması talimatı vermişti.

PRENSLER AVLANMAK İÇİN AFGANİSTAN'A GELİYORLAR

Afganistan'da durumun çok kötü olduğunu dile getiren Ali Şahin; "İşler Afganlılar için olduğu kadar Amerika, NATO ve ISAF için de yolunda gitmiyor. İşgalin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, koalisyon güçleri ve Amerika destekli Karzai Hükümeti Afganistan'ın sadece % 30'unu güçlükle kontrol altında tutabiliyor. Ağırlıklı olarak ülkenin güneyi olmak üzere % 10'u hâlâ Taliban kontrolünde. Ülkenin geriye kalan % 60'lık bölümü ise Taliban'ın üzerlerinde nüfuzunu her geçen gün daha da artırdığı aşiretler tarafından kontrol ediliyor." diye konuştu. Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Şiddet Afganistan'da dozunu her geçen gün daha da artırıyor. Koalisyon güçlerinin kayıpları da her geçen ay katlanarak artıyor. Diğer yandan Afganistan, İngiliz Kraliyet Ailesinin adeta avlanma sahasına dönüşmüş durumda. Prensler avlanma heyecanlarını tatmin için gizlice Afganistan'a geliyor, deşifre olunca da hemen geri çekiliyorlar."

AFGANİSTAN'DA ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN DEVAMINI İSTİYORLAR

İşgalin üzerinden geçen 7 yıla rağmen Uluslararası Güvenlik-Destek Gücü (ISAF) ve NATO güçlerinin Afganistan'da neden başarılı olamadıklarını sorgulayan Şahin, bu başarısızlığın altında birçok önemli sebebin olduğunu dile getirdi. Afganistan'da gerçek bir çözümün istenmediğini dile getiren Şahin; "İran'ın arkadan kuşatılması, Rusya ve Çin'in rahatsız edilmesi, Pakistan'ın nükleer silahlarına yakın markaj ve enerji yollarının kontrol altında tutulması için Afganistan'daki çözümsüzlüğün devam etmesi gerekiyor. Afganistan'da zaman hızla ilerlerken, umut kan kaybediyor. Şiddet dozunu her geçen gün daha da artırıyor. Belirsizlikler Taliban'ı güçlendirirken, ISAF'ı psikolojik olarak yıpratıyor. Amerika'nın bulunduğu her yer intihar saldırıları ve şiddetle kaosa dönüşüyor. Ve maalesef uluslararası toplum, yaşananları kısa sürede kanıksıyor, şiddet hayatın bir parçası haline gelip sıradanlaşıyor" dedi.


KAYNAK: ajaslar/dünya bülteni/vakit gazetesi...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.