(anadoluhaber) EĞİTİM ÜZERİNE


Kazım Öztürk
Eğitimci/Şair/Yazar

KAZIM ÖZTÜRK

ÖZTÜRKÇE

www.kazimozturk.com

www.antoloji.com/kazim_ozturk

www.hicrandergisi.com

www.dogruses.com

e-mail: kazimozturk@kazimozturk.com

EĞİTİM ÜZERİNE

Eğitim; insanlara bilmediğini öğretmek, kötü ve yanlış hareketlerini iyiye, güzele dönüştürmek, asosyol varlıkları sosyalleştirmek, temiz toplum meydana getirmektir...

Eğitim ile ilgili çeşitli tanımlar yapılır. Hepsinde amaç; düzgünlük, dürüstlük, dik durmasını öğretmek, itibar sahibi olmak için zemin hazırlamak, kendine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmamak, nefsini bilen Rabbini bilir anlayışını ikame etmek....

Eğitimi sadece; gençlerin eğitimi, çocukların eğitimi... olarak dar bir kalıp içinde ele almak meseleye yanlış bakmak olur. eğer bu şekilde bir düşünceye girilirse ortaya büyük bir kaos çıkar.

Eğitimi; ailede eğitim, okulda eğitim ve çevrede yani toplumda eğitim olarak üç temel unsur biçiminde ele almak gerekir. Biri eksik olursa diğeri olamaz. Hepsinin birbirini tamamlar mahiyette olması şarttır. Ailenin verdiği eğitimi okul, okulun eğitimini toplum tamamlar. İnsanlar en çok ailelerinden etkilenir. O yüzden iyi eğitilmiş bir ailede yetişen insanların oluşturduğu toplum sağlıklı olur.  aile eğitimi çekirdek durumundadır.

Örnekler göze hitabeder. Üzüm üzüme baka baka kararır. Eğitimde örneklik çok önemlidir. Ailede anne ve babalar çocuklarına iyi örnek olmak zorundadırlar. Evde, namaz kılan, değer yargılarına saygılı, inançlı, kurallara uyan, her şeyiyle temiz bir hayat süren ailelerin yetiştirdiği gençlerden topluma zarar gelmez.

Elbette gençlerin eğitimi önemlidir. Bu günün gençleri yarının büyükleri, orta yaşlıları ve yaşlıları olacaktır. Gençlerine önem vermeyen, eğitim konusunda kafa yormayan, eğitimi birinci mesele olarak görmeyen ülkeler ve milletlerin gelecekleri karanlıkta kalır. Tarihe baktığımız zaman bunun açık ve somut örnekleriyle karşılaşırız.

Okullar tatile girdi. Gençlerimiz ve minik yavrularımız büyük bir dinlenmeyi hak ettiler. Zira maraton tabir ettiğimiz bir yarışın içinden çıktılar. Kimisi bu maratonda üzüldü, kimisi sevindi. Ama hayat devam ediyor. Hayat sadece karnede kırıkların veya iyi notların bulunduğu bir dört duvardan ibaret okul değil. Daha değişik, daha başka pozisyonları bulunan açık hava eğitim kurumudur. Okulların tatile girmesi gençlerin, öğrencilerin hiçbir şeyle ilgilenmemesi, bomboş oturması, zaman öldürmesi, hayta hayta dolaşması, nerede akşam orada sabah... anlamı taşımaz, taşımamalıdır. Tatil demek, bulunulan pozisyondan başka bir pozisyona girmek, tabir yerindeyse modu değiştirmek anlamındadır. Tatili fırsat bilerek gençlere daha değişik bir eğitim vermenin yollarını araştırmak gerekir. Bu, denizde de olur, kırda da, yaylada da...dünyada en çok okuyan milletlerin Ruslar olduğu  bilinir. İlerlemiş milletlere, kalkınan ülkelere bir bakınız; her mekanda okumayı kendilerine meslek edinmişler. Adamların boş zamanı yok. parkta otururken, trende, otobüste, dolmuşta... giderken ellerinde mutlaka kitap görürsünüz.

Hayatta pişmeyen, hayat okulunu iyi derece ile bitirmeyen, hayat okulunda sınıfta kalanların sonları kötüdür. Bunun için yüce Mevla'mız, bize dini; tertemiz insanlar olsunlar, karıncayı bile incitmesinler, temiz toplum oluşturmak için her türlü iyilik hareketinde seferber olsunlar, iyi bakan, iyi konuşan, iyi iş yapan, iyi ve temiz düşünen, daima iyimserlik içinde hayat süren insanlar olmamız için göndermiştir.

Eğitimde; din eğitiminin yeri inkar edilemez. Eğitim denilince ister istemez içinde dinin emirleri, ahlak anlayışları, toplumsal değerleri, düşünce ve fikir geliştirme yöntemleri, veren el olma talimatları bulunur. İster bir dine sahip olalım, isterse olmayalım bunun inkarı mümkün değildir. Adeta insanların DNA'sı gibidir. Nasıl ki DNA'yı değiştirmek, bozmak, yok etmek imkansızsa, dini anlayışı, dini özellikleri de bozmak mümkün değildir.

Eğitim; yanlışları düzeltmek, kurallara uymak, medeni olmak demektir. en büyük düşmanın cahillik olduğu, cahillikle savaşmak gerektiği vurgulanır. O bakımdan ilk emir; "Oku" olmuştur. okumadan hiçbir şey yapılmaz. Okumadan alim, yazmadan katip olanların yapabilecekleri, insanlığa getirecekleri bir hizmetleri yoktur ve olamaz.  Eğitimli insan geniş düşünür. Eğitimli insan peşin yargıdan, yargısız infazdan kaçınır. Eğitimden nasibini almış olanların yönettiği ülkelerde; terör, insan hakkı ihlalleri, zulüm, haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk, gözyaşı... bulunmaz. Bunlar varsa, o ülkede eğitim yoktur. (14 HAZİRAN 2009)

____________________________________________________________________________
Türkiye’nin en tatmin edici erkek sitesi "Askmen" !Hemen tıklayın!

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.