(anadoluhaber) YAŞAR KEMAL'in Babasının Mezar taşında Yazılanlar..

 

Cezmi YurtseverCezmi Yurtsever yazdı

 
 

-Sadık Bey, 1928 yılında Hemite köy camisinde bıçaklanarak öldürüldü.

-Sadık Bey’in mezar taşında cami şekli ve “Van muhaciri” yazısı var.
 
-Yaşar kemal,babasının yanmış hayat hikayesinin gerçeklerini hep gizlemek ister. 
 
     5 Ocak 2OO4 Salı günü, Çukurova’nın yukarısında bir ucunda bulunan Kadirli kasabasından sabahın erken saatlerinde ayrılarak yola düştüm. Toprak burcu burcu kokuyordu bugün. Menekşeler bitmişti murt çalılarının dibinde. Cığcık, Topraktepe, Bozkuyu köylerinden ilerleyerek ilerde bulunan Hemite dağına varacaktım.Dağın üzerinde bir kale vardı ve tarihi özelliği olan bir yerdi Hemite…O gün  kışın , soğuk, yağışlı görünümü her yere yansımıştı. Toprak çamur olmuş vıcık vıcık  insanın ayağına dolaşıyor. Hemite’ye doğru yaklaşırken, Ceyhan nehri kıyısındaki okaliptus, söğüt,çam ağaçları ile köyün kıyısını çevrelen büyükçe bir mezar göründü. Köy evleri ve de ince minaresi ile köyün camisi bir bütün oluşturyor. Hemite kalesi bildiğim kadarıyla Ortaçağ’da belki de haçlı seferleri sırasında ‘Adamadona’ adını taşıyordu. Sonra ‘Hamuda’ ve ondan da halkın ağzında Hemite kalesi olarak isim almıştı. Ceyhan nehrinin kilidi gibiydi. Hemite köyü ve içinde yaşayan insanların hatıraları … geçmişte yaşananlar bir bütündü. Yağmur hafifçe yağarken köy yolunu adımlamaya başladım. Köyün girişinde ırmak kıyısını çevrelen yerde uzayan mezarlık dikkatimi çekti. Çalılar, dikenler arasında bulunan mezarlar bu dünyadan göçen insanların gerideki son mekanı idi. Mezarlar içinde  fes şekilli,üzeri Osmanlıca yazılı olanları vardı ki tarihi bil belge olması dolayısıyla yaklaşmamı ve yazılanları okumamı çözümleme yapmamı gerektiriyordu. Hemen ırmağın yakınında kara çalılar içinde bulunan bir garip mezarın yanına vardım. Baş kısmı fese benzeyen mezar taşının gövde kısmında bulunan yazıları dikkatle okumaya başladım:” Sene 927 Van muhaciri Hacı oğlu Sadık. Ruhuna fatiha”…l927 yılında hayattan göç eden Sadık ismindeki bir kişiye ait idi.’Van muhaciri’ olduğu özellikle yazılmıştı mezar taşına.Aynı mezarın diğer taşının üzerinde de İngiltere bayrağını benzer iç içe girmiş iki haç şekli etrafı kare çember ve üzerinde de bir kavis bulunuyordu.Bir mezara baktım, bir de çevreye… Yaşlı köy kadınları geldiler yanıma. Onlar da beni merak etmişlerdi. “Ne yapıyorsunuz?” diye sordular. Yağmur çisil çisil yağar, saçlarımı ıslatırken, ellerim titreyerek köylü kadınlara bakarak “Merak ettim. Bu mezar kime ait, diye!”…

      İçlerinde yaşlı olanı- “Sadık Bey’in mezarıdır. Bilinen bir kişi imiş. Yaşar Kemal’in babasının mezarı diyorlar”.

     Sonra… Köyün içinde dolaşmaya başladım. Caminin yanındaki kahvehaneye girdim. Köylüler,soğuktan korunmak için sığınmışlardı kahveye.Selam kelam faslından sonra Nazım Bozdoğan adındaki (1939 doğumlu) köylü ile konuşmaya başladım. –Mezarlıkta ismi yazılı olan Sadık  Bey kimdir?

Devamı>>


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.