İRAN'DA SON 24 SAAT !'

İran'da son 24 saat içinde gerilim tırmanışa geçerken İngiltere ülkedeki bazı vatandaşlarını geri çekme kararı aldı.


İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başlayan gerilim bugün de tüm hareketliliğiyle devam etti. Musevi taraftarları yeniden sokaklara dökülürken, İran Batılı ülkelere 'içişlerimize karışıyorsunuz' uyarısında bulundu.

1979 İslam Devrimi'nden bu yana en çalkantılı günlerini yaşıyor. Musevi taraftarlarının önceki gün düzenlediği gösterilerde kan aktı. İran'ın en büyük ordu birlikleri Devrim Muhafızları, sokakları ateşe veren göstericileri "müdahale ederiz" diye uyarırken, İran meclisi de olayları görüşmek için acil toplandı.

UYARIYA RAĞMEN GÖSTERİCİLER TOPLANIYOR

Yaklaşık bin reform yanlısı gösterici İran'ın başkenti Tahran'daki ana meydanda toplandı. Reformcu lider Mir Hüseyin Musevi bugün, haftasonu düzenlenen gösterilerde ölenleri anmak için toplanma çağrısı yapmıştı.

Görgü tanıkları gösterilerde tansiyonun önceki günlere göre daha düşük olduğunu, çok daha az sayıda göstericinin çağrıya uyarak sokaklara çıktığını bildiriyor.

Devrim Muhafızları ise yayınladıkları bir uyarı ile caddelere taşacak her türlü protesto gösterisini, "devrimci müdahaleyle" bastırıcaklarını duyurdu. Polisin göstericilere gözyaşartıcı gaz ile müdahele ettiği ve havaya ateş açıldığı bildiriliyor.

İtalya ise, İran'da seçimlerden sonra süren gerginlikte yaralananlara, Tahran'daki büyükelçilik binasını açmayı planlıyor. İtalya Dışişleri Bakanlığı, başkent Tahran'da muhalefetin protesto gösterilerinde yaralananları gerekli görüldüğü takdirde büyükelçiliklerine kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

DEVRİM MUHAFIZLARI İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI

Başkent Tahran'ın sokaklarında tansiyon giderek artarken, İran'ın en önemli ordu birliklerinden oluşan Devrim Muhafızları sessizliğini bozdu.

İran Devrim Muhafızları, 12 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto amacıyla düzenlenecek yeni sokak gösterilerine müdahale edeceğini açıkladı. Devrim Muhafızları adına yapılan açıklamada, izinsiz gösterilerin "devrimci" bir yolla bastırılacağı belirtildi. Seçkin birliklerden oluşan Devrim Muhafızları, İran'ın dini lideri Hamaney'e yakınlığıyla biliniyor.

SOKAKLARI ATEŞE VERDİLER

Geçen Cuma günü dini lider Hamaney'in yaptığı uyarılara rağmen seçimi kaybeden Musevi'nin taraftarlara sokaklara indi. Yer yer sokakları ateşe verdiler.

Musevi taraftarlarınca bugün yapılan son açıklamaya göre yeşil kurdele bağlı siyah mumlar taşınarak ölenlerin anılması planlanıyordu. Çağrıda, sürücülerden de, bugün yerel saatle 17.00'den (TSİ 15.30) itibaren iki saat süreyle otomobillerinin farlarını açık tutmaları istenmişti.

Musevi dün akşam yaptığı açıklamada ise protestoculara, "yalanlara ve seçim hilesine karşı koymak hakkınız" diye seslenmiş, protestoların sürmesini istemişti. Cumartesi günkü protestolarda en az 13 kişinin öldüğü, 457 kişinin tutuklandığı resmi makamlarca açıklandı.

Ancak, Musevi yanlısı sitelere göre, ölenlerin sayısı 150'yi buluyor. Olaylarda ayrıca aralarında camilerin de bulunduğu çok sayıda kamu binası, iş yeri ile otobüs durakları ve belediyeye ait araçlar tahrip edilmişti.

GENÇ KIZIN ÖLÜMÜ YANKI UYANDIRDI

İran'da Cumartesi günü düzenlenen gösterilerde protestocuların üzerine ateş açılması sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki genç kız isyancıların eline büyük bir koz verdi. İsyancılar, ölen genç kızı isyanın sembolü haline getirdiler. Batı medyası da son iki günde genç kızın ölümünü manşetlerden gördü.

'İŞİN İÇİN BATILI DEVLETLER VAR'

Sokaklarda gerilim sürerken, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla batılı güçlerin, 'anarşiyi ve yıkıcı eylemleri' yaygınlaştırarak ülkeyi bölmek istediği mesajnını verdi.

İNGİLİZ AJANLAR UYARISI

Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de ülkedeki yabancı diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada İngiliz istihbarat servisiyle bağlantılı bazı kişilerin seçimlerden önce ülkeye geldiğini öne sürdü. Muttaki, Fransa ve Almanya'yı da eleştirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise gösterilerde yabancı ülkelerin parmağı olduğu suçlamasını reddetti. Miliband, "İran'daki protestocuların yabancı ülkelerce manipüle edildiği veya teşvik edildiği düşüncesini kati surette reddediyorum." dedi.

İRAN MECLİSİ OLAYLARI GÖRÜŞÜYOR

İran Meclisi da, "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinin müdahaleci politikalarını" görüşüyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonunun, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki'nin de katılımıyla olağanüstü toplandığını söyledi.

Kaşkavi, "toplantıda ABD ve Avrupa ülkelerinin cumhurbaşkanı seçimi öncesinde, sırasında ve sonrasındaki müdahaleci tutum ve açıklamalarının masaya yatırıldığını" belirtti.

Batılı ülkelerin, "siyasi-resmi, güvenlik-iletişim ve istihbarat" alanlarındaki müdahalelerinin üç ana başlık altında ele alındığını kaydeden Kaşkavi, bağımsız bir ülkenin içişlerine karışmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

ABD ve Batılı yetkililerin İran halkını yasalara uymak yerine açıkça tahrike teşvik ettiğini savunan Kaşkavi, "Batının, kontrolündeki kitle iletişim araçlarıyla İran'da anarşi, karışıklık ve yağmacılık peşinde olduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanı adaylarının ve taraftarlarının tamamının İran halkının bir parçası olduğunu belirten Kaşkavi, tahrikçilerin ve onların destekçilerinin halktan sayılamayacağını ifade etti.

Kaşkavi, toplantıda alınacak karar doğrultusunda bazı Batılı büyükelçilerin ihracının da gündeme gelebileceğini, ancak bu konuda şimdilik açıklama yapamayacağını kaydetti.

Tahran yönetimi, Batılı ülke büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, bu ülke liderlerinin seçimlere ilişkin açıklamalarını içişlerine müdahale olarak değerlendirmiş ve bu konudaki rahatsızlığını ilgili taraflara iletmişti.

ABD BAŞKANI TEMKİNLİ

ABD Başkanı Barack Obama, İran'da seçim sonrası gerginlik sürerken İran yönetimi için "bir günah keçisi" halini almak istemediğini ifade etti.

Obama CBS televizyonunun "The Early Show" programında yaptığı açıklamada, ABD'yi işin içine sokmaktan mutlu olacak İran içindeki bazı güçlerin oyununa gelmek, yapmak isteyeceğim en son şey olur" diye konuştu. Başkan Obama, böyle bir oyuna gelmemeleri gerektiğini söyledi.


İNGİLTERE BAZI VATANDAŞLARINI GERİ ÇAĞIRDI

İran'ın başkenti Tahran'ın ana meydanında düzenlenen gösteriye polisin müdahale ettiği bildirildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise İran'daki elçilik personelinin ailelerini tahliye etmeye başladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İran'da cumhurbaşkanı seçimi sonrası yaygın protestoların ve ortaya çıkan şiddetin ardından bu ülkedeki diplomatlar ve diğer personelinin ailelerinin hayatlarını normal biçimde sürdüremez hale geldikleri ifade edildi.

Bakanlığın bir sözcüsü, İran'daki personelin ise bu ülkeden geri çekilmediğini belirtti. İngiliz Dışişleri Bakanlığı ayrıca, İran'daki diğer İngiliz vatandaşlarına ise bu ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunmadıklarını, ancak durumu "büyük bir dikkatle" izlediklerini kaydetti.

DÜNYA BÜLTENİ


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.