.:: KomploTeorileri ::. Kürt açılımı & AKP

ABD ve Kuzey Irak açısından 2009 kritik bir yıl. Obama'lı yeni dönemde, BOP'un yeniden uygulanabilmesi için revizyon yapan ABD devleti, Irak'tan ziyade Afganistan-Pakistan hattına ağırlık verecek. ABD bu nedenle, aslında Bush'un belirlediği "Irak'tan geri çekilme takvimini" Obama ile resmi olarak ilan etti. Ancak "geri çekilme" diye sunulan, aslında ABD'nin "Irak'ın kuzeyine yerleşmesi" planıydı.
Washington bu strateji nedeniyle, Kuzey Irak konusunda hamle yapıyor ve Türk devletine baskı uyguluyor. Nisan 2009 başında Türkiye'yi ziyaret eden Obama'nın temasları da bu çerçevedeydi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt meselesinde 2009'u "çok güzel şeyler olacak" biçiminde selamlaması da bu kapsamdaydı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Abdullah Gül arasında 2 Nisan 2003 tarihinde imzalanan ve Gül'ün 24 Mayıs 2003 tarihinde Vatan Gazetesi'nden Sedat Sertoğlu'na itiraf ettiği "2 sayfalık, 9 maddelik" gizli anlaşmanın 7. maddesine göre hamleler yapılıyor!
Kuzey Irak konusunda AKP'nin rolünü gözler önüne sermesi bakımından, öncelikle Barzani'nin resmi internet sitesindeki bir habere göz atalım. Obama'nın Türkiye temaslarını haber yapan site şöyle yazıyor: "Obama, DTP lideri Ahmet Türk'le görüştü, kendisini Kürtlerin bir dostu olarak niteledi ve Kürtlere daha fazla hak ve özgürlükler verilmesinden Erdoğan ve Gül'ü sorumlu tuttu"! (1)
Barzani: "Gül Kürdistan'ı tanıdı"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart 2009'da İran-Tahran'a giderken, uçakta "2009 yılında çok güzel şeyler olacak" diyerek gizli anlaşmanın ilgili maddesinde nihai sonuca gidecekleri mesajını verdi. Gül ardından, 23 Mart 2009'da Irak-Bağdat'a giderken, uçakta ilk kez Irak'ın kuzeyini "Kürdistan" olarak tanımladı. Bu ifade öyle bir etki yaptı ki, 26 Mart'ta NTV'ye konuşan Neçirvan Barzani, "Gül Kürdistan'ı tanıdı" dedi.
Gizli anlaşmanın takvim sıkıştırması nedeniyle Gül bu kez Prag yolunda konuştu: "Kürt sorununun çözümü için 2009 tarihi fırsattır". Gül, 9 Mayıs'taki bu demecinde "Kürt meselesi Türkiye'nin birinci meselesidir; mutlaka halledilmelidir. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmelidir" dedi.
Apo: "Gül'ün çağrısı benimle ilgilidir"
Abdullah Öcalan ise Abdullah Gül'ün demecinden kendine görev çıkardı. 9 Mayıs 2009 tarihli Referans gazetesinde yer alan habere göre Abdullah Öcalan şöyle diyordu: "Gül'ün 'herkes üstüne düşen görevi yerine getirmeli' çağrısı benimle ilgilidir. Çözüm paketi üzerinde çalışıyorum"
DTP'li yetkililere göre, Abdullah Öcalan üzerinde çalıştığı bu paketi Ağustos ayında açıklayacak.
Öte yandan Abdullah Gül, Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'a da, Kürt sorununda yeni açılımlara gidilebilir" diyordu. (Radikal, 11 Mayıs 2009) Ertesi gün Radikal'in Yazıişleri müdürü Murat Yetkin şöyle yazıyordu: "Ankara çözüm hesaplarına PKK'yı katmaya karar verdi" (2)
Gül'e yakınlığıyla bilinen İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, Kürt sorununa değiniyor ve şöyle diyordu: "Konjonktür çözüm için çok müsait!" (3)
Abdullah Gül, bu kez Şam'a giderken, 18 Mayıs 2009'da şöyle diyordu: "Kürt sorunu bugün çözülmezse, ne zaman çözülecek?". Gül, "tarihi fırsat"ı da açıklıyordu: "Tarihi fırsat, kurumların işbirliğidir"
Gül, 27 Mayıs 2009 tarihinde, Kırgızistan gezisi sırasında da "açılımını" sürdürüyordu: "Kürt sorununda vakit kaybedilmemeli. DTP dahil bütün partilere sorumluluk düşüyor."
Gizli anlaşmanın 7. maddesi
Aslında DTP ve PKK çoktan harekete geçmişti; Abdullah Öcalan "çözüm paketi hazırladığını" açıklarken, PKK liderliği ve DTP milletvekilleri de sorunla ilgili Kosova'dan İskoç Modeli'ne, anayasa değişikliğinden eyalet sistemine, pek çok yöntemi kamuoyuna açıklıyordu. DTP'nin konuyla ilgili açıklamalarına geleceğiz. Önce "tarihi fırsat"ı oluşturan diğer gelişmeleri hatırlayalım ve biraz gerilere gidelim.
ABD'nin Irak'ı işgalinin en önemli nedenlerinden biri de BOP kapsamında kendisine ikinci bir İsrail devleti kurmaktı. Irak'ın kuzeyinde kurulacak devlet, tercihen Türkiye'nin himayesinde olmalıydı. Yani Türkiye, Araplara ve Farslara karşı kurulacak devlete abilik yapmalıydı.
1960'lardan beri Türkiye'ye dayatılan bu plan Türk devletinin direnmesi nedeniyle çeşitli evreler geçirdi.
Türkiye'yi kurulacak devlete bekçilik yaptırtamayan ABD'ye göre bir seçenek de bizzat kendisinin himaye etmesi, kurulacak devleti askeri yollardan korumasıydı. Bu nedenle, Irak işgali öncesinde kuzey (Türkiye) cephesi açmak, Washington'un ilerideki hesaplarında bu işlevi de görecekti!
Bu plan, 1 Mart 2003'te TBMM'den döndü! Tarihe geçen bu olayla, stratejik planlarına darbe alan ABD, elbette vazgeçmeyecekti. İşte 2 Nisan 2003 tarihli "2 sayfalık 9 maddelik" gizli anlaşma, kesintiye uğrayan bu süreci yeniden yoluna koyma anlaşmasıydı.
Gizli anlaşmanın 7. maddesi neydi?  "Irak'ın kuzeyinde ilan edilecek devlet (Kürdistan)  Türkiye tarafından resmen tanınacak"
ABD, anlaşmayı yürütebilmek için, 4 Temmuz 2003'de TSK'ya çuval operasyonu da yapmıştı!
1 yıl içinde durum ABD lehine gelişmiş ve Mesut Barzani, Türk kamuoyuna şu açıklamayı yapmıştı: "Türkiye, federal statümüze karşı değil". (4)
Anlaşmanın yürürlüğü bakımından bir diğer önemli çıkışı da Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. 12 Ağustos 2005 tarihinde "Kürt sorunu, benim sorunumdur" diyen Erdoğan, "Diyarbakır Açılımı"na girişmişti. Erdoğan, "Demokratik Cumhuriyet temelinde Kürt sorunu nasıl çözülür?" toplantıları yapmıştı.
Apo: "Başbakan Erdoğan'ın kavramları bana ait"
Öyle ki, gelişmelerden çok memnun kalan Abdullah Öcalan şunları söylemişti: "Başbakan'ın açıklamalarını olumlu buluyorum. Başbakan'ın kullandığı kavramları daha önce ben kullanmıştım, bu kavramlar bana aittir". (5)
Diğer yandan CHP'li Hakkari Milletvekili Esat Canan sivri çıkışlar yapıyor, bölge milletvekillerinin desteğini alıyordu: "Bir Kürt devleti kurulacaksa kurulsun" diyen Esat Canan, "Böyle bir oluşuma karşı çıkmamalıyız. Tersine sahip çıkmalıyız. Kürtlerin abisi olmalıyız" diyordu. (6)
Hükümetin dış politikasına yön veren isimlerden Ahmet Davutoğlu, daha da ileri gidiyor ve 9 Şubat 2007'de Washington'da şu mesajı veriyordu: "Kürt yönetimini tanımaya hazırız." Davutoğlu ayrıca şu önemli bilgiyi de artık açıklıyordu: "Talabani Cumhurbaşkanı adayı olduğunda, Başbakan Tayyip Erdoğan, özel temsilcisi Osman Korutürk'ü Bağdat'a yollayıp adaylığını desteklediğimiz mesajını iletti" (7)
ABD, tüm aktörlerini sahaya sürdü
Süreci TSK'ya rağmen hızlandırmayı düşünen ABD, devreye tüm aktörlerini soktu; öyle ki Kenan Evren bile konuyla ilgili konuştu. "Türkiye ileride eyalet sistemine geçebilir" diyen Evren, "Biz istediğimiz kadar hayır diyelim, orada bir Kürt devleti var" dedi. (8)
ANAP'ın eski ağır toplarından Haşim Haşimi de, "Kuzey Irak'taki bazı kesimlerin Türkiye'yle bütünleşmek istediğini" söyleyerek sürece dahil oldu. Haşimi, "Özal'ın projesini tartışma zamanıdır" dedi. (9)
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ağabeyi Korkut Özal da sahnedeydi. Show Tv'de yayınlanan Ali Kırca'nın sunduğu Siyaset Meydanı'na katılan Korkut Özal, "Özal Türkiye'nin adını değiştirecekti" dedi. Ağabeyinden öğrendiğimize göre, Cumhurbaşkanlığı döneminde federasyonu tartışmaya açan Turgut Özal, Türkiye'nin ismini Anadolu yapmayı planlıyormuş! (10)
Özal'ın ağabeyinden sonra eşi ve oğlu da sahneye çıkacaktı. 5 ay sonra 29 Nisan 2009 tarihinde, Semra Özal yanına Ahmet Özal'ı da alarak Irak'ın kuzeyine gitti ve Barzani ile görüştü! Barzani'ye bağlı Zagros TV'ye göre, Özallar Kuzey Irak'taki gelişmeleri yerinde görmek üzere Barzani'yi ziyaret etmişler!
PKK'nın akil adamı: İlter Türkmen
Bu arada çözüm tartışmalarına "katkı" sunan Abdullah Öcalan, E. Dışişleri Bakanı İlter Türkmen'i "akil adam" olarak önerdi! (11) Milliyet yazarı Hasan Cemal'in "diplomasi işlevi taşıyan" Kuzey Irak temasları sırasında da PKK lideri Karayılan, İlter Türkmen'i "akil adam" olarak önermişti. (12) Milliyet yazarının temaslarının boyutu ve şekli, "Hasan Cemal'i Kandil'e Abdullah Gül gönderdi" yorumlarına yol açtı. (13)
Kuzey Irak ile resmi temaslar
Peki sürecin önemli aşamalarından biri olan "Türkiye, Kuzey Irak'la resmi görüşmeleri" nasıl başlatılacaktı? Genelkurmay'ın muhatap almayacağını ilan ettiği Barzani'yle, TSK'ya rağmen nasıl görüşülecekti?
En alt seviyelerden başlayarak "resmi" görüşmelere geçildi. Öncelikle, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet Mesut Barzani ile görüştü. (14)
NTV'ye konuşan Ali Babacan'la ayar biraz daha üst seviyeden yükseltilmiş oldu: "Kuzey Irak'la sessiz diplomasi yürütüyoruz". (15)
Süreci "açık diplomasi yakında başlayacak" diyen Mesut Barzani ivmelendirdi ve ekledi: "Gül'ün bölgeyi ziyaret etmesini çok istiyoruz". (16)
Cumhurbaşkanı Gül, Barzani'nin bu isteğini dört ay sonra gerçekleştirdi. Gerçi, Gül güvenlik nedeniyle Irak'ın kuzeyini ziyaret etmedi ancak durumu açıklayarak Mesut Barzani'nin gönlünü aldı: "Aslında bu ziyaret daha geniş tutulacaktı ancak güvenlik açısından sadece Bağdat'la sınırlanmıştır. Diğer yerler Kerkük, Musul, Basra ve Erbil gibi şehirler güvenlik açısından bu ziyaret kapsamına alınmadı". Gül, Mesut Barzani'nin dört ay önceki beklentisini yerine getirdi ve "açık diplomasi"yi başlattı. Gül, Kukla Devlet'in sözde Başbakanı Neçirvan Barzani ile resmi bir görüşme yaptı. (17)
Gül'ün, Bağdat ziyareti sürecine damga vuran bir diğer açıklaması da şu oldu: "Kapalı kapılar arkasında kapsamlı bir çalışma var, umutluyum". (18) Gül, Barzani ile açık diplomasiye geçtiği, resmi görüşme yaptığı halde, hala açıklayamadığı, "kapalı kapılar ardında" olması gereken ne olabilirdi?
Kimin güveliğinin müsteşarlığı?
Bu arada Gül'ün yönettiği "resmi temaslar"a dair çok önemli bir bilgi görüşmeler başlatıldıktan birkaç ay sonra geldi. KDP Türkiye temsilcisi Ömer Merani kamuoyuna şu bilgiyi açıkladı: "Türkiye'de Ordu, Dışişleri Bakanlığı ve Hükümet ortak bir komite oluşturdu. Başına Beşir Atalay getirildi. Murat Özçelik komite adına Barzani'yle görüşüyor". (19) Açıklama yalanlanmadı. Kaldı ki, komitenin başı olduğu söylenen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kurulan Güvenlik Müsteşarlığı'nı tanıtırken de "Bu yapıyı (müsteşarlığı) askerle mutabakat içinde oluşturduk" dedi. (20)
Barzani'lerle resmi temasların yürütüldüğü bir dönemde yapılan MGK toplantısından şu bildirinin çıktığını da anımsatalım: "Terörle mücadelede koordinasyonu güçlendirmek üzere yeni bir kurumsal yapıya gidilmesi…". (21)
Talabani'nin çantasındaki plan
16 Mart 2009 tarihli 5. Dünya Su Forumu vesilesiyle Türkiye'ye gelen KYB lideri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşerek bir plan açıkladı. Talabani'nin Washington imzalı çantasından çıkardığı plan, kamuoyuna "PKK'nın silahsızlandırılması" diye sunuldu. Gül'ü memnun eden planın maddeleri ise şöyleydi:
1.      Kuzey Irak'taki PKK liderlerinin üçüncü ülkelere gönderilmesi.
2.      Diğer  PKK'lılar için genel af çıkarılması ve Türkiye'de siyaset yapmalarına olanak sağlanması.
3.      Erbil'de yapılacak "Ulusal Kürt Konferansı"na Türkiye, İran, Irak ve Suriye'deki Kürt hareketlerinin temsilcilerinin davet edilmeleri! (Böylece Türkiye PKK ile aynı masaya da oturtulmuş olacak!)
 
Talabani'ye verilen çantayla birlikte, PKK'nın silahsızlandırılması propagandası üzerinden kamuoyu imal edilerek, Kukla Devleti normalleştirme ve resmi olarak tanıma sürecinde bir adım daha atılmış oluyordu!
Gülen cemaati: "yüreğimizdeki sınırlar kalktı"
Washington'un planları açısından 2009 kritik bir yıl olur da Fethullah Gülen, cemaatini harekete geçirmez mi?
Abant Platformu da bu amaçla bu yıl şubat ayında Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde toplandı. "Kürt sorunu: Barışı ve kardeşliği aramak" adıyla düzenlenen toplantılara katılanlar, "hepimiz evimizdeyiz, hepimiz Kürt'üz" sloganlarıyla halay çekti ve ekranlara "yüreğimizdeki sınırlar kalktı" mesajları verdi. Platform yayımladığı sonuç bildirgesinde, "Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında münasebetlerin kurulmasını ve geliştirilmesini"; "sınırlardan geçişlerin kolaylaştırılmasını"; "Erbil'de Türk konsolosluğu, Ankara'da da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilciliğinin açılmasını" talep etti. Sonuç bildirgesinde göze çarpan bir diğer önemli madde de, Erbil'de yapılması planlanan "Ulusal Kürt Konferansı"na katılım talep etmesiydi! (22)
Kurulan Devleti tanıma noktasında önemli bir dönemeç olan Ulusal Kürt Konferansı'nın, Nisan 2009'da yapılması planlanıyordu. Ancak işler istenildiği hızda ilerletilemediğinden, konferans 2009 sonbaharına kaldı.
PKK ve DTP modelleri
Gül'ün 2009'u çözüm yılı ilan etmesi, PKK ve DTP'ye bu konuda çözüm önerileri sunma zemini yarattı.
Önce DTP'li Ahmet Türk, "Kosova Modeli"ni önerdi. (23) Ardından PKK lideri Karayılan "İskoç Modeli" önerdi. İngiliz The Times Gazetesi'ne konuşan Karayılan, "Türkiye yerel parlamento kurmamıza izin versin" dedi! (24)
DTP bu model önerilerinin ardından 30 Mayıs 2009'da Diyarbakır'da, "Kürt sorununda demokratik çözüm modeli" paneli düzenledi. Panelde konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, "Demokratik özerklik, İskoç modeli, federalizm ya da bağımsızlık, hepsinin tartışılması gerekir" dedi. DTP'li Hatip Dicle de, "demokratik özerklik projesi çerçevesinde Türkiye'nin üniter yapısını bozmadan 20-25 bölgeye ayrılması gerekir" tezini ortaya attı. (25)
Erdoğan'dan "çözüme yakınız" müjdesi!
2005 yılında Diyarbakır'da "açılım" başlatan Başbakan Tayyip Erdoğan da, 2009'da Bingöl'den Gül'ün kurulacak devlet misyonuna destek verdi. Erdoğan, "sorunun çözümü için elinde sihirli bir formül olmadığını ama samimi bir gayret içinde olduğunu" ilan etti. "Önemli olan çözüm süreçlerini başlatmaktır" diyen Erdoğan, "çözüm konusunda sonuca çok daha yakınız" müjdesi de verdi! (26)
Tayyip Erdoğan, bölgeye ilk müjdesini 16 Şubat 2004'te vermişti. Erdoğan, canlı yayında Fatih Altaylı'ya şunları söylemişti: "Şu anda Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi var ya, Genişletilmiş Ortadoğu, yani bu proje içerisinde Diyarbakır bir merkez, bir yıldız olabilir. Bunu başarmamız lazım." (27)
Türkiye 4 evreden geçirildi!
ABD açısından hayati öneme sahip olan Kuzey Irak'ta ki devleti resmileştirilme sorunu, AKP eliyle gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin güvenliğinin önündeki en önemli tehdit olan bu sorun, çok değil daha 9 yıl önce TBMM'de "savaş nedeni" sayılmıştı. O kararın ardından Türkiye şu çok önemli dört evreden geçti:
1-      Ekonomik krizle ve Derviş'le DSP-MHP-ANAP iktidarı yıkıldı.
2-      2002 sonbaharında yapılması planlanan, "ABD'den önce Irak'ın kuzeyine girme hedefi" hükümetsiz bırakıldığından rafa kaldırıldı.
3-      Bahçeli'nin seçim kararıyla AKP iktidara taşındı. AKP süreç için gerekli hazırlıkları birer birer tamamladı.
4-      2007'deki Ergenekon tertibiyle sürece direnecek kuvvetlerin bir kısmı tasfiye edildi, bir kısmı susturuldu.
Sonuç
Anayasa'nın "laiklik karşıtı odak" ilan ettiği AKP ve Sincan'da mahkemenin "şüpheli" ilan ettiği Abdullah Gül, Türkiye açısından en büyük güvenlik sorunu haline gelmiştir!
Mehmet Ali Güller
Odatv.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı " KOMPLO TEORİLERİ " grubuna üye olduğunuz için aldınız:

Bu gruba posta göndermek için ,
e-KomploTeorileri@googlegroups.com
adresini kullanınız...

Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com/group/e-KomploTeorileri?hl=tr adresinden bu grubu ziyaret edebilirsiniz...
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.