Obama'nın konuşması Hamas'tan Ladin'e yankı buldu


ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'da yaptığı konuşma dünyada geniş yankı uyandırdı.


ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'daki Kahire Üniversitesinde yaptığı konuşma, Arap televizyonlarında geniş yer buldu. Orta Doğu'da aralarında Hizbullah'ın El Manar ve İran'ın El Alem kanallarının da bulunduğu birçok televizyon kanalı, konuşmayı Arapça çevirisiyle verdi. AFP'ye göre, yaklaşık 1,5 milyar Müslümana hitap eden Obama'nın konuşması, 30 kadar televizyon kanalı tarafından verildi.

HAMAS: AÇIK BİR DEĞİŞİM VAR

Hamas, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'deki konuşmasında "açık bir değişim" olduğunu, ancak konuşmanın "çelişkiler" de barındırdığını savundu. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, "Konuşma açık bir değişimi yansıtsa bile birçok çelişki barındırıyor" dedi. Barhum, Amerika'nın dünyadaki imajını düzeltmeyi amaçladığını düşündüren "nezaket dolu bir konuşmanın" söz konusu olduğunu kaydetti.

İRAN: ABD'NİN İMAJINI TAMİR EDEMEZ

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşmanın ilişkileri tamir etmeye yetmeyeceğini söyledi. Hamaney, yeni Amerikan yönetiminin, ABD'nin "çirkin, tiksindirici ve kaba" yüzünü değiştirme çabalarının sadece "kelimeler, konuşma ve sloganla" başarılı olamayacağını ifade etti ve İslam dünyasının, "konuşma yerine" Amerikan politikasında tatbiki değişimler beklediğini belirtti. Obama, başkanlık seçim kampanyasında, "iktidardaki ilk 100 gününde bir Müslüman ülkeden İslam dünyasına sesleneceği" sözünü vermişti. Obama, ilk 100 gün içinde olmasa da söz verdiği konuşmayı bugün Kahire'de yaptı. İran ve ABD arasında, 1979 yılından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN SES YOK

Filistin topraklarına yerleşen İsraillilerin sözcüsü, ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmasını "safça" diye nitelendirdi. Mısır'dan Müslüman dünyasına seslenen Obama, İsrail'in barış sağlanması için Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini durdurmasını istedi. Ofra yerleşim birimi sözcüsü Aliza Herbst, modern tarihin Müslümanların, batı ile savaşta olduğunu gösterdiğini savundu. Herbst, Obama'nın barış vizyonunun "kulağa hoş geldiğini ancak gerçekçi" olmadığını kaydetti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sözcüsü ise Obama'nın konuşmasına yönelik bir açıklama yapmadı. Obama ile Netanyahu, yeni yerleşim birimlerinin inşası konusunda anlaşmazlık içindeydi. Ayrıca ikili, iki devletli çözüm konusunda da anlaşamıyor.

FİLİSTİN: OBAMA'NIN KONUŞMASI İYİ BİR BAŞLANGIÇ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü, Obama'nın konuşmasının Ortadoğu'ya yönelik yeni Amerikan politikası için "iyi bir başlangıç" olduğunu söyledi. Sözcü Nabil Ebu Rdainah yaptığı açıklamada, "Yerleşim birimleri inşasının durdurulmasını istemesi, Filistin devletinin kurulmasını istemesi ve Filistinlilerin çektiği acılardan bahsetmesi. Bunların hepsi Kudüs'ün başkenti olduğu bir Filistin devletinin temellerinde adil bir barış yükseleceğine yönelik İsrail'e mesajdır. Obama'nın konuşması yeni Amerikan politikası için önemli bir adım ve iyi bir başlangıç." dedi.

LADİN: UZUN BİR SAVAŞA HAZIRLANIN

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e atfedilen bir kasette, Bin Ladin'in Müslümanlara "Kafirler ve ajanlarıyla uzun bir soluklu savaşa hazırlanın" çağrısı yaptığı bildirildi. Bir internet sitesinde yayınlanan ses kaydında Bin Ladin'in, "Ya İslam yolunda yaşarız ya da onurumuzla ölürüz. Kafirler ve ajanlarıyla uzun soluklu bir savaşa hazırlanın." dediği kaydedildi. Kasetin bir bölümü dün yayınlanırken bir internet sitesinde bugün tamamı yayınlandı. Bin Ladin'in ifadeleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'da Müslüman dünyasına yönelik yaptığı konuşmanın ardından ortaya çıktı.

Kaynak: Ajanslar

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.