Yüksek Mahkeme GDO'yu mahkum etti


GDO'lu ürünlerin kanser, hipertansiyon, osteoporoz, dolaşım ve sindirim bozuklukları hastalığına neden olduğunu belirten yüksek mahkeme, GDO'yu yasalaştıran, Ulusal Gıda Biyo Güvenlik Yasa Tasarı'nında önünü kapattı.

Anayasa Mahkemesi Gıda Kanunun bazı maddelerini iptal gerekçesinde; "Günümüzde gıdaların doğallığını yitirmiş olduğu bir gerçektir. Gıda üretiminde yaklaşık 6000 çeşit kimyasal ve diğer maddeler kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca genetik modifiye gıdalardan söz edilmektedir. Bunlar sağlık açısından insanlarda kanser, hipertansiyon, osteoporoz, dolaşım ve sindirim bozuklukları hastalığı anlamına gelmektedir. Ayrıca zoonoz ve diğer birçok hastalık, gıdalar vasıtasıyla sindirim yoluyla insanlara bulaşmaktadır.

Ülkemizde yapılan bir bilimsel araştırma, ölümlerin % 11’inin kanserden ileri geldiğini ortaya koymuştur. Bu % 11’in önemli diliminin ise, gıda kaynaklı olduğu düşünülmektedir (Pekcan ve Karaağaoğlu, DPT yayınları, 2670, s.45, Mart 2003).

Görüldüğü gibi, halkın sağlığının korunması ve bu maksatla gıda maddeleri ile bu maddeleri üreten işyerlerinin denetiminin yapılmasına ilişkin böylesine önemli bir yasada; Avrupa Birliği tarafından uygulanması zorunlu hale getirilen HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) Sisteminin temel ilkelerine ilişkin düzenlemelerin -hem de eksik olarak- Anayasaya aykırı bir şekilde asli düzenleme yetkisi devredilerek yönetmeliğe bırakılması ve de “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesinin yok sayılması; giderilmesi güç veya imkansız durum ve zararlar doğuracağından; iptal davası sonuçlanıncaya kadar iptali istenen hükümlerin yürürlüğünün durdurulması da istenmiştir" dedi.

Bu tarihi karardan sonra Genetiği Değiştirilmiş ürünleri üretim ve tüketimine izin veren Ulusal Biyo Güvenlik Yasa çalışması önünde büyük bir engel teşkil etmesi bekleniyor.

ANAYASA MAHKEMESİ'nin GEREKÇELİ KARARI

2 yorum:

  1. HASTANE,DOKTORLAR,HASTALAR ÜZERİNE (VE GECİKMİŞ BİR TEŞEKKÜR)


    SELAMUN ALEYKÜM---Günümüzde sağlık çalışanlarının ne zorluklarda çalıştığı hepimizin mağlumu,bazen bağırıp çağırıyor bazen kızıyoruz bazen belki biz haklı bazen belki onlar haklı böyle geçip gidiyor.Biz sadece kendimiz bir hastayız onlar onlarca yüzlerce hastalarla uğraşıyor tabiî ki büyük zorlukları olan ve riskleri olan bir meslekde çalışıyorlar. ( Ağır Hasta Olmayan Hastaların ve Özellilklede Hasta yakınlarının bütün zorluğuna rağmen bunun bilincinde olması gerekir.) Ben buradan yalnız çoğu Özel Hastanelerimizde Hastaya gösterilen ilgi alaka ve güzel ve güler yüzün her tarafta gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. (Bütün Türkiye’mizde)
    Çünkü Hasta Kişi zaten moralmen biraz çökmüş bir şekilde Hastaneye geliyor birde asık surat kötü davranış gördümü ikinci bir yıkım oluyor kendisinde düzelme eğilimi göstereceğine belkide dahada kötüleşiyor.
    Ama ben 10 yıl çalıştığım Diyarbakırda daha önce gittiğim (Çoğu belki rutin kontroller için) Bazı özel Hastane Doktorlarına (Kendileri Beni Hiç Tanımazlar)Gösterdikleri güler yüz çalışma şevkleri ve Hastaya olan davranışları nedeni ile teşekkürü bir borç biliyorum ve şimdi soyadını hatırlamadığım,Genel Cerrah Sayın Dr. Akın Beye,Yine Genel Cerrah Sayın Dr.Hacı Murat Çayçı ‘ya,Fizik Tedavi Uzmanı Sayın Dr.Gülsün Uzel’e ve bir çok ve burada hepsini sayamadığım diğer Doktorlarımıza Hastalarına gösterdikleri iligi alaka ve güler yüzden dolayı kendilerine Teşekkür eder ve kutlar Rabbimden daim başarıların Kendilerinin ve kendileri gibi çalışanların olmasını dilerim. Bugün Ülkemizin bütününde bu Doktorlarımızın Hastalarına gösterdiği alakayı bütün Doktorlarımızın göstermesi gerektiğine inanıyor çalışmalarında başarıları diliyorum.(Yine şu anda çalışmakta olduğum Çorum Şehrindede bir özel Hastane Doktoru olan Genel Cerrah Sayın Dr.Ziya Boyacıoğlu’na Hastalarına gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı teşekkür eder Yüce yaratandan çalışmalarında üstün başarılar dilerim)
    ÇINAR 1 --- Saygı ve Sevgiler.---ÇORUM 17 AĞUSTOS 2009 PAZARTESİ

    YanıtlaSil
  2. SELAMUN ALEYKÜM-Günümüzde sağlık çalışanlarının ne zorluklarda çalıştığı hepimizin mağlumu,bazen bağırıp çağırıyor bazen kızıyoruz bazen belki biz haklı bazen belki onlar haklı böyle geçip gidiyor.Biz sadece kendimiz bir hastayız onlar onlarca yüzlerce hastalarla uğraşıyor tabiî ki büyük zorlukları olan ve riskleri olan bir meslekde çalışıyorlar. (Ağır Hasta Olmayan Hastaların ve Özellilklede Hasta yakınlarının bütün zorluğuna rağmen bunun bilincinde olması gerekir.) Ben buradan yalnız çoğu Özel Hastanelerimizde Hastaya gösterilen ilgi alaka ve güzel ve güler yüzün her tarafta gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. (Bütün Türkiye’mizde)
    Çünkü Hasta Kişi zaten moralmen biraz çökmüş bir şekilde Hastaneye geliyor birde asık surat kötü davranış gördümü ikinci bir yıkım oluyor kendisinde düzelme eğilimi göstereceğine belkide dahada kötüleşiyor.
    Ama ben 10 yıl çalıştığım Diyarbakırda daha önce gittiğim (Çoğu belki rutin kontroller için) Bazı özel Hastane Doktorlarına (Kendileri Beni Hiç Tanımazlar) Gösterdikleri güler yüz çalışma şevkleri ve Hastaya olan davranışları nedeni ile teşekkürü bir borç biliyorum ve şimdi soyadını hatırlamadığım,Genel Cerrah Sayın Dr. Akın Beye,Yine Genel Cerrah Sayın Dr.Hacı Murat Çayçı ‘ya,Fizik Tedavi Uzmanı Sayın Dr.Gülsün Uzel’e ve bir çok ve burada hepsini sayamadığım diğer Doktorlarımıza Hastalarına gösterdikleri iligi alaka ve güler yüzden dolayı kendilerine Teşekkür eder ve kutlar Rabbimden daim başarıların Kendilerinin ve kendileri gibi çalışanların olmasını dilerim. Bugün Ülkemizin bütününde bu Doktorlarımızın Hastalarına gösterdiği alakayı bütün Doktorlarımızın göstermesi gerektiğine inanıyor çalışmalarında başarıları diliyorum.(Yine şu anda çalışmakta olduğum Çorum Şehrindede bir özel Hastane Doktoru olan Genel Cerrah Sayın Dr.Ziya Boyacıoğlu’na Hastalarına gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı teşekkür eder Yüce yaratandan çalışmalarında üstün başarılar dilerim)
    ÇINAR 1 - Saygı ve Sevgiler.-ÇORUM 17 AĞUSTOS 2009 PAZARTESİ
    ------ÖNEMLİ NOT--------
    İki yıl önce HİPOFİZ ADENOMU Hastalığında İlk Hastalandığımda gittiğim Diyarbakır Sultan Hastanesinde (Ankaraya sevkimden önce) benim gibi ağır bir adamı Tekerlekli sandelyede taşıyan arkadaşa (Hakkını heleal etsin) çok teşekkür ederim.Bütün Doktor Hemşire ve diğer çalışanlara üstün başarılar diler özellikle Noroloji Doktoru Sayın Osman Nuri KOÇAK' a teşekkürü bir borç bilirim ederim.)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.