ABD'ye atılan tokadın 50.yılı


Küba'nın en önemli ulusal bayramı olarak kabul edilen 26 Temmuz, yüz binlerce Kübalı tarafından coşkuyla kutlandı.

Törende konuşan Devlet Başkanı Raul Castro, ABD ambargosunu bir kez daha kınadı. Castro, Küba'nın ABD ile eşit ve medeni bir diyaloga hazır olduğunu da söyledi.

1953 yılında Fidel Castro ve arkadaşlarının, Küba'nın Santiago kentindeki Moncada Kışlası'na saldırdıkları gün olan 26 Temmuz, Küba'da "Devrim Günü" olarak kutlanıyor. Her sene ülkenin en çok çalışan kentinde yapılan kutlamalar, bu sene Holguín'de yapıldı.

Burada bir konuşma yapan Raúl Castro, Holguín kentinin kasırgaların yarattığı yıkımı aşmak için çabalarını övdü.

Geçen sene alınan kararla kullanılmayan toprakların halka kiralanmasına değinen Castro, bu politikanın şimdiye dek tatmin edici sonuçlar verdiğini ve stratejik bir önemi olduğunu söyledi. Castro, "Bir hektar boş toprak ve üretim yapmak isteyen birileri oldukça rahat edip oturamayız" dedi. Castro, konuşmasında örnekler vererek uzun uzun ekonominin toparlanmasında verimliliğin öneminden bahsetti. Raul, Küba toplumunun beklenenin aksine her zamankinden daha diri olduğunu vurguladı. Küba'nın yapısal değişiklikler gerektiren bir dizi sorunla mücadele etmekte olduğunu belirten Raul, üretimin arttırılması ve daha yüksek ücretler için kaynak yaratılması gerektiğini ifade etti.

Raúl Castro'nun konuşmasında sadece bir defa ABD'den bahsederek 50 senedir devam eden ablukayı kınaması, ama ısrarla Küba'daki başarısızlıkların tüm günahının ablukaya atılamayacağını vurgulaması dikkat çekti. ABD, Fidel Castro'nun 1959 yılında iktidara gelmesinden bu yana bu ülkeye ticari ambargo uyguluyor.

Kaynak:Milli Gazete

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.