Boşnak Soykırımın 14. utanç yılı


Srebrenitsa 'da 8 bin Müslümanın dünyanın gözü önünde Sırplarca soykırıma uğratılmasının 14. yıldönümü. Binlerce insanın katıldığı törenlerde gözyaşları sel olduBosnalı Müslümanlar, bugün, Sırp güçlerinin 1995 yılında Srebrenica kasabası ve çevresinde katlettikleri 8 bine yakın kişiyi anıyor. Srebreniça'da, 11 Temmuz 1995'teki katliamın dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine binlerce kişi katılıyor.

Mültecileri korumakla görevli "barış gücüne" bağlı Hollanda askerlerinin, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği kasabayı Sırp güçlerine teslim etmesi sonucunda, Srebrenica kasabası, Avrupa’nın, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gördüğü en büyük soykırıma sahne olmuştu.

Bölgede yaşananlar, BM 'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 'soykırım ' olarak nitelendiriliyor.

Katliamın arkasınaki iki isimden biri olan ve "Sırp kasabı" olarak anılan Radovan Karadziç yakalanıp adalet önüne çıkarılırken, soykırımda imzası olan bir diğer Sırp lider Ratko Mladiç ise hala yakalanabilmiş değil.

Bugün Srebrenitsa yakınlarında düzenlenen bir törenle, katliamda yaşamlarını yitirenlerden kimlikleri tespit edilenler yeniden toprağa verilecek. Katliamın üzerinden 13 yıl geçse de, hemen her yıl ortaya çıkan toplu mezarlardan çıkan cesetlerin kimlikleri tespit edilenler yeniden toprağa verilirken, katledilen binlerce kiş ise DNA testleri sürdüğü için gömülemiyor.

İLK DEFA AB ÜLKELERİNDE DE TÖREN VAR

Binlerce kişi anma törenlerinin yapılıdğı Srebrenica kasabasına hareke etti. Öte yandan başta TRT olmak üzere ve birçok Türk televizyon kanalı da Srebrenica'daki anma törenlerini canlı olarak yayınlıyor.

Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliamın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi, otobüslerle bu sabahtan itibaren kente akın etti.

Anma töreninin organizatörlerine göre, Saraybosna'dan törene katılmak isteyenlere 160 otobüs tahsis edildi. Organizatörler, çok sayıda kişinin de kendi araçlarıyla Srebreniça'ya geldiğini söylediler.

Avrupa Parlamentosunun geçen ocak ayında aldığı karara göre, Srebreniça katliamı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlenecek.

Srebreniça'daki tören, kentin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenleniyor. Törende, kimlikleri teşhis edilen ve katliam sırasında 14-75 yaşları arasında olan 534 kişinin kalıntıları toprağa verilecek.

Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.