Binlerce insan Çin'i Taksim'de protesto edecek!


Çin'in uyguladığı insanlık dışı şiddet ve baskıları protesto etmek amacıyla bir çok ilde STK'lar tarafından protesto gösterisi düzenlenecek. İstanbullular Taksim'e akıyor.

Çin son günlerde uyguladığı insanlık dışı şiddet ve baskıları protesto etmek amacıyla bugün İstanbul'da diğeri Ankara'da olmak üzere iki ayrı protesto gösterisi düzenlenecek. Duyarlı kesimler Doğu Türkistan'lı kardeşlerinin yanında olduklarını haykıracaklar...

İlk Protesto gösterisi Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği'nin öncülük edeceği ve bir çok insani yardım ve insan hakları kuruluşlarının desteklediği Doğu Türkistan dostlarının eylemi, İstanbul İstiklal Caddesinde Galatasaray Lisesi önünde bugün saat 17:00'de yapılacak. Gösteriyi İnsani Yardım Vakfı İHH, Mazlum-Der, Özgür-Der, İnsan ve Medeniyet Hareketi ve daha bir çok sivil toplum kuruluşu destek veriyor.

İkinci gösteri ise Mazlum-Der tarafından yarın saat 14:30'da Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği önünde yapılacak. Eyleme Mazlum-Der'in yanısıra Doğu Türkistan Derneği ve BBP de katılacak, Dernek tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dün akşam saatlerinde meydana gelen olaylarda polisin müdahaleleleri sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi ve binlerce kişinin de yaralanması üzerine Mazlum-Der, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan Zulmüne Son vermesi için Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapacaktır." Adres: Gölgeli Sokak No: 34 GOP Ankara

Doğu Türkistan için Gazze duyarlılığı

Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Cengiz, Türkiye'den taleplerinin Filistin'e gösterilen duyarlılığın Doğu Türkistan için de gösterilmesi olduğunu söyledi.

Doğu Türkistan Dayanışma Derneği Genel Başkanı İsmail Cengiz, Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan Bölgesi'ndeki olaylarla ilgili olarak Türkiye'den taleplerinin Gazze ve Filistin'e gösterilen duyarlılığın Doğu Türkistan için de gösterilmesi olduğunu söyledi.

Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Haziranda Guanjı bölgesinde Çin'in en büyük oyuncak fabrikasından çalışan 600 kadar Uygur genci ile yaklaşık 2 bin Çinli arasında çatışma çıktığını anımsattı.

Bu çatışma sonucunda yaklaşık 30'a yakın Uygurlu genç kızın sopalarla öldürüldüğünü iddia eden Cengiz, Çin askeri yetkililerinin olaya seyirci kaldığını ve müdahalede bulunmadığını ileri sürdü.

Uygur erkeklerinin olaya dahil olmasıyla olayların sokağa taştığını, bunun üzerine Çin askerlerinin müdahalede bulunduğunu anlatan Cengiz, aradan 3-4 gün geçmesinden sonra masum Uygur gençlerinin tutuklanmaya ve gözaltına alınmaya başlandığını, sadece Guanjı'da 300'e yakın gencin tutuklandığı, 600 gencin gözaltına alınarak başka bir bölgeye götürüldüğü bilgisinin geldiğini kaydetti.

Aradan geçen zaman zarfında hiçbir Çinli'nin tutuklanmaması üzerine dün Urumçi'de halkın demokratik hakkını kullanmak, insanca yaşamak için kendiliğinden sokağa çıktığını, Taksim Meydanı gibi bir alanda binlerce insanın toplandığını ifade eden Cengiz, bunun üzerine polisin olaylarla baş edememesi nedeniyle askerlerin olaya müdahale ettiğini ve tanklarla gençlerin üzerine gidildiğini aktardı.

Cengiz, ''Gençlerimizi ezerek öldürüyorlar. Her yerden haber almaya çalışıyoruz. Bize gelen bir telefon haberine göre, '9 kişi bir köşeye sıkıştırılarak kurşuna diziliyor ve taranıyor'. Urumçi'de Uygurlar'ın yoğun olarak yaşadığı bölgede sıkıyönetim ilan edildiği bilgisi geliyor. Halka, askeri abluka uygulanıyor'' diye konuştu.

Bölgede geçmişten gelen bir sorunun bulunduğunu, bölgenin 1949'dan bu yana işgal altında olduğunu ifade eden Cengiz, geçmişte çeşitli tarihlerde bağımsızlık elde edildiğini anımsattı.

Guanjı'da 26 Haziranda meydana gelen olayların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bölgeyi ziyaretinden bir gün sonra gerçekleştiğine işaret eden Cengiz, ''Tabii ki olaylar netleşecektir. Büyük ihtimalle işçiler arasında bir tartışma olmuştur. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden bir gün sonra bu olayların olması manidardır'' dedi.

''Bizim Türkiye'den talebimiz, Gazze ve Filistin'e gösterilen duyarlılığı Doğu Türkistan için de göstermesidir'' diyen Cengiz, ''Bölgeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tavsiyeleriyle uluslararası bir gözlemci heyeti gönderilebilir. Çin hükümetinden bunu talep edebilir. Gözlemci heyeti olayı yerinden inceleyebilir. İnsan hakları örgütlerinin bu olayla ilgilenmesini sağlayabilir'' görüşünü ifade etti.

Hiçbir zaman terörist bir eylem içerisinde olmadıklarını söyleyen Cengiz, 30 milyon insanın kendi topraklarında özgürce, insanca yaşamak istediğini ve bunu kendi kimliklerini koruyarak yapmak istediklerini söyledi.

Türkiye'deki Doğu Türkistanlıların endişe içerisinde olduklarını ve bölgeden gelecek haberleri beklediğini kaydeden İsmail Cengiz, ''Bölgede bazen telefonları tamamen kesiyorlar. Olaylarda yaralanan veya ölen akrabalarımız olabilir. Akrabalarımın akıbetinden şüpheliyim. Türkiye'deki Doğu Türkistanlılar olarak bölgedeki akrabalarımızdan haber alamıyoruz. Bu konuda da Türkiye'nin müdahalede bulunmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.