Rus gazeteleri: Taliban'ın yeni coğrafyası Tacikistan!

Rus gazetelerine göre, Taliban hareketi, Afganistan ve Pakistan'dan sonra etkinlik alanını Tacikistan'a kaydırıyor.


Taliban, Afganistan ve Pakistan'dan sonra Tacikistan'da da hissedilmeye başladı. Rusya'da günlük olarak çıkan Nezavisimaya gazetesinin haberine göre, Taliban liderlerinden Abdulvasi Muttasim Tacikistan'ı tehdit ederek ABD ile işbirliğine son vermelerini istedi.

Nevazisimiya, Taliban'ın sahra komutanlarından Molla Abdullah'ın Tacikistan'ın kuzeyine geçtiğini iddia etti. Nezavisimaya'ya göre, Molla Abdullah 100 kişilik bir grupla sınırı geçti. Molla Abdullah 1992-97 yılları arasında yaşanan Tacikistan iç savaşı zamanında, birleşik muhalefetin sahra komutanlarındandı ve 1994 barış anlaşmasını kabul etmemişti.

2000 yılında Tacikistan'ı terketmek zorunda kalmış, önce Afganistan'a daha sonra ise Pakistan'ın Veziristan bölgesine gitmişti. Rus gazetesi, Molla Abdullah'ın Tacikistan'da birkaç bölgeyi eline geçirdiği, bölge halkının desteğini aldığını ve Tacik bölgelerinde bin kişilik bir grubun Molla Abdullah'a katıldığını da belirtti.

Gazete, istihbarat kaynaklarına dayanarak, Afganistan ve Pakistan'da merkezi bulunan Taliban'ın kendilerine yeni bir merkez olarak Tacikistan'ı seçtiği yorumuna yer verdi.

Bölgeyi iyi bilen kaynaklar ise, bu bahanenin, Afganistan'dan uzak tutulan Rusya'nın, bölgeye müdahale için bahane aradığını belirtiyorlar.

ORTA ASYA'DA DİRENİŞ HAREKETLERİNİN EYLEMLERİ ARTIYOR

Bu arada Orta Asya'da rejim muhalifi İslamcı grupların da etkinliği artıyor. Önceki gün Özbekistan'ın Hanabad bölgesinde saldırı düzenleyen bir direniş gurubu, üç Özbek polisi ile iki askeri öldürüldü. Birkaç saat sonra ise Andican'da bombalı saldırı düzenlendi. Bombalama olayında da bir polis öldü, birkaç sivil de yaralandı.

Rus basınında yer alan haberlere göre Özbek yetkililer saldırı haberlerini saklamaya çalıştı. Habercilerin, bölge ile telefon bağlantısı kesilirken, saldırılardan sonra Özbekistan İslamcı gruplara karşı operasyon başlattı. Özbek yetkililer, saldırgan grubunun üyelerinin öldürüldüğü iddia etti.

İslamcı grupların ortaya çıktığı diğer bir ülke de Azerbaycan. Azerbaycan'da "Orman kardeşleri" ismini taşıyan grup ile İran sınırında çatışma yaşandı. Daha önce Dağıstan sınırında gözüken grup üyelerinin ülkenin güneyine nasıl geçtiği ise araştırılıyor.

dünya bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.