Rus uzmandan 'Karabağ' ile ilgili şok iddia!

Rus siyaset uzman ve siyasetçi Aleksey Mitrofanov, Yukarı Karabağ sorunun ancak savaşla çözülebileceğini iddia etti. Rus uzman ayrıca Nabucco için sadece Irak doğalgazının yeterli olduğuna dikkat çekerek, "ABD'nin Irak'a neden girdiği şimdi daha iyi anlaşılıyor." dedi.

Azeri 1News.az haber sitesine konuşan Mitrofanov, Moskova'nın Yukarı Karabağ'da Azerbaycan tezine destek verse bile bu durumun değişmeyeceğini savundu. Rus uzman, "Eğer Rusya Azerbaycan'ı desteklese, Ermeniler yine de Yukarı Karabağ'ı vermez. Tüm dünya bunu istese de Ermenilere bunu kabul ettiremezler. Yukarı Karabağ ancak savaş yoluyla çözülebilir. Ermeniler savaşsız toprak vermez. Yukarı Karabağ da hiçbir şekilde Azerbaycan'la entegre olamaz." iddiasında bulundu.

İki tarafın da savaşın kendilerini güçsüz duruma düşüreceğini bildiğini, asla böyle bir noktaya gelmek istemediklerini kaydeden uzman, gerçekleşen görüşmelerin diplomatik manevralardan öte geçemeyeceğini, ne ABD'nin, ne Rusya'nın ne de Çin'in bu konuda bir destek sağlayamayacağını belirtti.

RUSYA'YA AZERİ DOĞALGAZININ HEPSİNİ VERSENİZ DE, KARABAĞ ÇÖZÜLMEZ

Mitrofanov, Azerbaycan'ın tüm doğalgaz kaynağını Rusya'ya verse bile Ermenilerin Karabağ'dan vazgeçmeyeceğini anlattı. Rus uzman, "Ermeniler hiçbir şey vermez. Azeri doğalgazının hepsini verseniz bile, ayrıca 10 milyar dolar Rusya'ya kredi verseniz bile durum değişmez. Siz Ermenilerin Karabağ'dan vazgeçmelerini, oradan çıkmalarını veya Azerbaycan'la federal haklara dayalı özerklik bölge olarak yaşamalarını mı öneriyorsunuz? Ermenileri tanımak lazım. Ne tavizler ne de paralar orada bir şeyi çözemez. Bu Karabağ'da durumu değiştirmez. Bunu anlamak lazım, ya tanımak ya da son askere kadar savaşmak lazım. ABD Başkanı Barack Obama bile bir şey yapamaz." diye konuştu.

NABUCCO'NUN EN BÜYÜK TEDARİKÇİSİ IRAK OLACAK

Mitrofanov, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin Irak sayesinde reel bir politika haline geldiğini söyledi. Nabucco'nun en önemli tedarikçisi hususunda yanlış saptamalar olduğuna işaret eden Rus uzman, "Nedense kimse baş tedarikçiden bahsetmiyor. Nabucco'nun ana tedarikçisi Azerbaycan değil. Bakü önemli olabilir. Ama burada ana tedarikçi Irak. Kimse bunu böyle ifade etmiyor. Herkes Türkmenistan veya bir başka yer diyor. Fakat en önemli doğalgaz sevkiyatçısı Irak'tır. Özellikle kuzay Irak'ta çok sayıda doğalgaz rezervi var, buradan geçirilecek hat Türkiye'ye ve sonra da başka yerlere uzanacak. Irak'taki doğalgaz kaynağı Nabucco'yu doldurabilecek kapasitede. Amerika'nın Irak'a neden girdiğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Nabucco Irak'ın sayesinde gerçek proje haline geldi." tespitinde bulundu.

(CİHAN)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.