Cohen konserine boykot çağrısı


Tel Aviv'de konser vermeye hazırlanan Leonard Cohen'e “Tel Aviv’de sahneye çıkarsan Ramallah’ta yerin yok!” cevabı veren Filistinlilerle dayanışmak için; İstanbul'da konser verecek olan Cohen'i aynı cevapla boykot çağrısı yapıldı.
Siyonist İsrail, bu yıl Filistin'i işgalin 61. yıldönümünü kutluyor.

Filistinliler bu durumu 'Nakba' olarak ifade ederler; yani felaket. Nakba sadece bir tarihsel olay değildir, aynı zamanda devam eden bir süreçtir. 560'dan fazla Filistin köyünün yıkılması ve 800.000'den fazla Filistinlinin yurdundan edilmesi ile başlayan bu felaket, çoğu mülteci olan 1.300'den fazla insanın şehit edildiği en son Gazze bombardımanı dâhil devam eden işgal ve zulüm olarak bugün de sürmektedir.

Filistin halkının bizden en öncelikli talebi Filistin direnişine sahip çıkmakla birlikte İsrail'i boykot etme yönünde etkinlikler düzenlemektir. Uluslararası düzeyde insanlıktan nasibini almış herkes de bu çağrıya kulak vermektedir. Tüm dünyada hatırı sayılır bir şekilde yapılan boykota rağmen, Leonard Cohen adlı sanatçı 24 Eylül 2009'da işgalcilerin başkent edindiği Tel Aviv'de konser vermeyi planlamaktadır.

Şurası açıktır ki, işgal altındaki topraklarda yapılan her türlü kültürel etkinlik de Siyonist İsrail'e hizmet etmektedir. İsrail'de konser verecek olan Cohen de, Nakba'yı ve Filistin halkının 61 yıldır maruz kaldığı zulmü meşrulaştırmaktadır.

5-6 Ağustos'ta İstanbul'da konser verecek olan Leonard Cohen, dünya turnesinin son durağı olarak Tel Aviv'i seçmiş. 5deniz adlı sitede ifade edildiğine göre tepki toplayınca Cohen, Ramallah'ta Filistin halkına da konser vermeyi önermiş. Ortalık güllük gülistanlıkmışçasına bir İsrail, bir Filistin arasında uçuşup, "barış" mesajları dağıtmayı hesaplayan Cohen, dünya çapında süregitmekte olan İsrail'e karşı kültürel boykota toslamış. Ramallah halkı, "Tel Aviv'de sahneye çıkarsan Ramallah'ta yerin yok!" cevabıyla Cohen'i önemli bir seçimle karşı karşıya bırakmış. İngiltere'deki İsrail'e Karşı Boykot Grubu'nun Cohen'le yaptığı iki saatlik görüşmeden sonra Cohen, seçimini İsrail'den yana yapmış.

Küresel BDS Hareketi adlı oluşum da İstanbul'da Ramallah halkından yana seçim yaparak Leonard Cohen'in konserini boykot çağrısında bulundu. Turnesinin her durağında, "İsrail'e Karşı Kültürel ve Akademik Boykot Komitesi"nin eylemleriyle karşılanan Cohen'e, İstanbul'da da İsrail'deki ırkçı ve ayrımcı hükümetin propaganda aracı olan herkese tepki vereceklerini göstermeyi hedefliyor.

BDS (Boykot – Dışlama – Yaptırım) Hareketi, çağrı metninde şu ifadelere yer veriyor: "Bono, Bjork, Roger Waters, Jean Luc Godard, Adrienne Rich, ve diğerleri gibi kültürel şahısların başını çektiği yolu izleyerek İsrail'deki konserini iptal etmesi gerektiğini, Leonard Cohen'e İstanbul'da 5 ve 6 Ağustosta Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde gerçekleştireceği konser alanın önünde gerçekleştireceğimiz eylemle anlatalım. Bu eylem BDS hareketinin Türkiye ayağını örmekte anti-siyonist mücadeleyi yükseltmekte ilk adım olacaktır."
timeturk

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.