NYT: Putin Satranç Oynuyor


Türk-Rus enerji anlaşması yabancı basında büyük yankı bulurken Financial Times, "Boru hattı reel politiğinde dost değil, ortaklar" başlığını attı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti ve imzalanan enerji anlaşmaları, dış basında geniş yankı buldu.
New York Times gazetesi, iki ülke arasında imzalanan enerji anlaşmalarının Türkiye'yi bölgesel enerji koridoru yapacağını ve Moskova'nın enerji alanındaki tekel konumunu sürdürmesine katkıda bulunacağını yazdı.
Ancak gazeteye göre, Putin'in Türkiye'ye stratejik ve ekonomik çıkarlarla dolu bir paket sunması, Nabucco projesini sulandırma çabasından kaynaklanıyor.
Rusya'nın Avrupa'ya enerji tekelini kıracak olan Nabucco'nun hayata geçirilmesi için Türkiye'nin desteği hayati önem taşıyor.
New York Times, bu enerji tekelinin kırılmaması için Putin'in adeta satranç oynadığını kaydediyor.
Financial Times gazetesi ise Türkiye Rusya ilişkileri hakkında "Boru hattı reel politiğinde dost değil, ortaklar" başlığını atıyor. Gazeteye göre Putin'in ziyareti, Ukrayna'yı dışarıda bırakacak Güney Akımı Projesi'nde boru hatlarının Türkiye'nin karasularından geçmesi için Ankara'yı ikna amacını taşıyordu.
Gazete, Ankara'nın, Güney Akımı Projesine katılım karşılığında, nükleer santral yapımı, Samsun Ceyhan Boru Hattı'na Rusya'nın katkısı gibi önemli kazançlar elde ettiğini yazıyor.
Financial Times şöyle diyor:

"Hemen hiç petrolü ve doğal gazı olmamasına rağmen, Türkiye birden kendisini çok güçlü bir stratejik pozisyonda buldu. Bir yanda Avrupa Birliği, diğer yanda enerji zengini ülkeler... Irak, İran, Rusya ve yakınındaki Mısır ile birlikte Türkiye, Avrupa'ya gaz akışını kontrol edebilecek yegane noktada..."
İngiliz Telegraph gazetesi de, "Rusya, Türk sularından geçecek ve Avrupa'nın Moskova'ya enerji bağımlığını azaltma çabalarına meydan okuyacak bir gaz boru hattı yapımı için Türkiye'nin desteğini sağladı." diyor.
Fransız Le Figaro gazetesi ise haberi, "Gaz boru hatları savaşı Ankara'da kızıştı. Avrupa'nın projesi Nabucco ile ilgili bir anlaşma imzalanmasından bir ay geçmeden Türkiye, rakip Rus projesi Güney Akım'a destek vermeye angaje oldu." şeklinde okurlarına duyuruyor.
İngiliz Guardian gazetesi, Putin'in ziyaretini küçük sütunlarında vermeyi yeğliyor ve Rusya'nın güney Akımı projesinde karasularını açması konusunda Türkiye'yi ikna etmeyi başardığını okurlarına aktarıyor.
Rus Moscow Times gazetesi ise, enerji anlaşmalarının ayrıntılarını sıraladıktan sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nabucco ile Güney Akımı projesi biribirlerine rakip değil" şeklindeki sözlerine yer veriyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.