T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:35179] haber önerisi

YÖK KARARINI ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ YETKİLİLERİNE SORDUK

YÖK kararı ile, eskiden olduğu gibi, imam hatip mezunları istedikleri fakültelere girebilecekler.
Önceleri, din eğitimi yapan liselerin, üniversitelerin her bölümüne öğrenci göndermesi Tevhidi Tedrisat Kanunu’na aykırı bulunuyordu. İslam’a göre, kadından imam olamayacağı halde, bu liselere kız öğrenciler de alınmaya başlanmıştı. Eğitim, din eğitimi ve laik eğitim diye ikiye ayrılmıştı.
Bu durum geçmişte uzun tartışmalara neden oldu. Türkiye nereye gidiyor sorusu, aydınlarımızın temel sorusu haline geldi. Aydın çevrelerin yıllarca sürdürdüğü mücadelenin ardından devlet, bu uygulamaya son verilmişti.

Ne var ki YÖK, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla imam hatip mezunlarına tekrar tüm fakültelere girme olanağı sağladı.

Bu kez toplum sessiz…  Hiçbir kişi ve kurumdan güçlü bir ses çıkmıyor.

Çünkü, bu karara şiddetle karşı çıkabilecek aydınların çoğu Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Tutuklanmayan aydınlarsa sindirilmiş durumda.

Durum böyle olunca AKP iktidarına da her istediğini yapmak kalıyor.

Türkiye nereye gidiyor?

Bu soruyu bu kez de Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan’la, Ulusal Eğitim Derneği Bodrum Temsilcisi Yusuf Solmaz’a sorduk.

Ulusal Eğitim Derneği görüşünü şu cümlelerle dile getirdi:

“YÖK, Hükümetin de uzun süredir istediği, meslek liseleri için uygulanan yüksek öğretime girişte farklı katsayı uygulamasını kaldırarak İmam Hatip Lisesi mezunlarının istedikleri fakültelere girmesinin önünü açtı.

Böylece 3 Mart 1924 tarihli Tevhidi Tedrisat Kanunu’nu çiğnemekte bir sakınca görmedi.

Kanun, bu liselerin din hizmeti yapacak elemanlar yetiştireceğini belirliyordu. İmam Hatip liseleri ise her mesleğe eleman yetiştiren birer okul haline geldi.

YÖK’ün bu uygulamayla, bütün meslek liselerinin önünü açtığı, böylece diğer liselerle onlar arasında eşitlik sağladığı söylenemez. Çünkü normal liselerin müfredatı İmam Hatiplerde okutuluyor ama diğer meslek liselerinde okutulmuyor. Böylece dershane sistemi daha da yaygınlaştırılıyor. 

Bu sonu gelmez İmam Hatipçiliği Türkiye’yi yönetenlerin, “dindar” insan yetiştirme amacına bağlayabilir miyiz?

Türkiye halkı din bilgilerini önce aileden alıyor. Milyonlarca çocuk yaz tatilinde Kur’an kurslarına devam ediyor. Okullarda zorunlu din dersleri var.

Hükümet, üstüne vazife de olmadığı halde, din bilgisi için bütün bunları yeterli görmüyor. Mümkün olduğu kadar çok insanın İmam-Hatip Liselerinde olduğu gibi yoğun bir İslami eğitim almalarını istiyor.

Bu okullardan yetişecek insan tipi nasıldır? Bunu Başbakanın şahsında, yönetim kademelerinde pek çok örneği bulunan İmam Hatiplerden yetişmiş insanlara bakarak anlayabiliriz. Bunların baskın özelliği

Türk devriminden hesap sormaya çalışmaları, dünyanın bir numaralı emperyalisti Amerika Birleşik Devletleri’ni “Stratejik ortak” kabul etmeleri, dolayısıyla halkçı politikalara da karşı olmalarıdır. 

Bunun Türkiye’ye özgü tarihsel nedenleri var. 

Türk devrimi, bağımsızlık, aydınlanmacılık ve halkçılık ilkeleri üzerine kuruldu. Karşı devrim ise buna tepki olarak emperyalizmin işbirlikçiliğine yöneldi. Aydınlanmaya karşı bilim dışı muhafazakârlığı, halkçılık yerine de soygun ve sömürü düzenini tercih etti.

Pekâlâ, emperyalizmin karşısında konuşlanması mümkün olan İslamcılık böylece, Türkiye’de emperyalizmin dayanağı haline geldi. İmam Hatipler, yeni Mehmet Akifler yetiştiremedi.

Eğer Türkiye’de İslamcı siyaset emperyalizmi hedef alsaydı, emperyalizm Necmettin Erbakan’a yaptığı gibi bunu iktidardan düşürürdü. Türkiye’ye Amerika’dan dayatılan “Ilımlı İslam” emperyalizmi hedef almayan, emperyalizm tarafından kendisine verilen role bağlı, güçlünün karşısında boyun eğen bir ideolojidir. Bunun eğitim kurumları olarak Türkiye’de İmam Hatip okulları seçilmiş bulunuyor.

Diyelim ki bütün İmam Hatip okullarında en koyu dindar insanlar yetişmekle birlikte bu okulun öğrencileri arasında güçlü bir bağımsızlık düşüncesi yaygınlaşsa, imam hatip öğrencileri Türkiye’de ezilen sınıflardan yana bir tutum alsa, Amerikancı iktidar bu okulları derhal kapatacaktır. Köy Enstitüleri çalışkan, üretici insanlar yetiştirdiği için değil, halkçı insanlar yetiştirdiği için kapatılmıştır. 

Yapılacak iş, bir yandan eğitimi laikleştirmek, İmam Hatip okullarını din hizmetlerini yürütecek insan ihtiyacıyla sınırlamak, diğer yandan İslam’ın dünya çapındaki konumunu yeniden ele alıp yorumlamaktır. Hazreti Muhammed’in Arap yarımadasına Bizans egemenliğini sokmamak, bağımsız bir Arap devleti yaratmak için kurduğu İslamiyet’i günümüz Türkiye’sinde emperyalizmin hizmetine sunmak gibi cinayet olamaz. “

Haber: Salih Ertan Ulakoğlu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.