[anadoluhaber:35228] RE: : Komplo Teorileri ::. Tayyip Bey Azerileri nasıl aldattı

Sayın Ali Serdar Bolat,

 

Azerbaycan-Ermenistan-Karabağ konusunda yanılıyorsunuz. Sebebi de, olayları tarih sırasına göre yorumlamak yerine 6 ay öncesindeki durumu şu andaki durum gibi ele alıyorsunuz. Bana göre olayın gelişimi şöyledir:

 

Ermenistan ile yapılacak mutabakatlardan önce mutlaka Azerbaycan’a bilgi verildi ve istişare edildi. O zaman Ermenistan açılımının mutlaka Karabağ’a bağlanması kararlaştırıldı. Bunun içindir ki Tayyip Erdoğan Azerbaycan’da bahsettiğiniz konuşmaları yaptı. Bu konuda verdiği sözü de tutarak Rusya’ya dayanan Ermenistan’ın Karabağ konusunda taviz vermemesi üzerine Mayıs ayından sonra görüşmeler kesildi. “Tayyip Bey'in Ermenistan ziyaretinden bir ay önce, 2 Nisan'da Ermenistan'ın Karabağ'dan çıkması önkoşulu olmaksızın Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını öngören protokol imzalanmıştır. Demek ki Tayyip Bey, Azerbaycan ziyaretinde bu gerçeği gizleyerek tam tersini söylemişti” sözünüz gerçeği yansıtmıyor. Bu protokolde önkoşul yok ise, Tayyip Bey enayi mi bunu saklasın. Nasıl olsa ortaya çıkacak. Tatbik edilmeyecek bir protokol değil ki, saklı kalsın. Eğer saklanıyorsa zaten tatbik edilmeyecek demektir.

 

Tayyip Beyin Azerbaycan’a tavır alması Mayıstan sonra oldu. Türkiye’den geçecek olan Avrupa Gaz Boru hattının görüşmelerini haber alan Ruslar; Avrupa üzerindeki Tek satıcılık durumunun bu hat vasıtasıyla kalkacağını anlayınca harekete geçtiler. Önce, Gaz hattının Türkiye dışından yapılması için kulis yaptılar. Türkiye bunu aştı. Gaz hattının Türkiye’den geçmesi kesinleşti. Bu sefer Rusya Azerbaycan’la olan Gaz ilişkilerini de Türkiye’ye kaptırmamak için Azerbaycan’a Karabağ konusunda Türkiye’nin samimi olmadığını (şimdi sizin yazdığınız gibi) empoze etti. Bunun için de Ermeni protokolünde Karabağ sorunun olmadığına Azerbaycan’ı inandırdı. Sorunu Ermenistan’la olan yakınlıkları sebebiyle kendilerinin çözebileceğini, bunu Türkiye’ye yaptırmayacaklarını devamlı belirttiler.

 

İşte bu sırada Türkiye’de yapılacak Avrupa Gaz Hattı imza toplantısına davet edilmiş olan Aliyev hem Karabağ sorunu hem de Gaz tedarikçiliği konusunda güya Türkiye’ye tavır koymak için Toplantıya gelmedi, Rusya’ya gitti. Toplantıya da bir Bakanını gönderdi.  Bu durum, Karabağ konusunda artık Türkiye’nin değil, Rusya’nın söz sahibi olacağının göstergesi idi. Ermeniler zaten Rusya’nın kontrolünde olduklarından Aliyev konuyu halettiğini sanarak Türkiye’ye tavır koymaya, kafa tutmaya başladı. Buna rağmen Türkiye olgun davrandı ama bir netice de alamadı. Rusya da konunun çözümü için Fransa ile birlikte bir komisyon kurarak işi oluruna bıraktı.

 

Türkiye’den geçen Avrupa Gaz Boru Hattının kesinleşmesi, Rus tekelini kıracak bu hatta Avrupa’dan gelen büyük destek Rusları korkuttu. Bütün Türk Cumhuriyetlerinden ucuza aldığı gazı, pahalı olarak Avrupa’ya satmanın sonuna geliniyordu.  4-5 yıl içinde Rus tekeli bitiyordu. Bu hayati konumu değerlendiren Ruslar akılcı bir karar alarak Avrupa Gazı konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaya karar verdiler. Diğer Gaz hattı yanında ikinci bir hatla konuyu çeşitlendirmiş olacağından Türkiye memnuniyetle kabul etti.

 

Karabağ sorununu halledecekler diye Aliyev’in ayaklarına gittiği Rus liderleri, Tayyip Beyin ayağına gelerek bütün Dünyayı şaşkına çeviren anlaşmaları imzaladılar. Bu durum Azerbaycan’da şok etkisi yaptı. Zira bu ikinci anlaşmadan sonra Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ve Rusya ile birlikte Avrupa’ya gidecek hattının ya yeni bir hat olarak Ermenistan üzerinden Türkiye’ye gelmesi veya Rus hattına bağlanması kaçınılmaz hal aldı.

 

Azerbaycan’ın vefasız ve dönek bu durumundan sonra Ermenistan ile Türkiye’nin eski anlaşmayı Karabağ kısmı olmadan yapması kaçınılmaz oldu. Türkiye yine her zaman yaptığı gibi Ermenistan’la ilişkilerini Azerbaycan’a bildirmeye devam etti. Ama bu defa protokolde Karabağ sorununun olmadığı da bildirildi.

 

Buna Azerbaycan’ın itiraz etme olanağı yoktu. Zira Türkiye “bu konunun Rusya tarafından ele alındığını, Fransa ile birlikte kurdukları komisyon yoluyla çözüleceğini, bu sebeple de Türkiye’nin buna müdahil olmasının  uygun olamayacağı” nı bildirildi. Yaptıkları tarihi hatayı anlayan Azerbaycan Yönetiminin tabii gıkları çıkmadı. Türkiye de böylece Karabağ sorunu sebebiyle çıkmaza girmiş ve aşılması çok zor olan bir yolu aşmış oldu. Buna ister siz kader deyin, ister Davutoğlu/Erdoğan siyaseti deyin ne derseniz deyin bu konu Tayyip Beyin artısına yazılacaktır.

 

Durum budur. Yoksa Türkiye Karabağ’ı protokole almamış da, almış gibi konuşmuş sözleri tamamen yanlıştır. Zaten bu Uluslararası ilişkilerde mümkün de değildir.

 

Yani “Böylece AKP hükümeti, kardeş Azerbaycan'ı kalleşçe arkadan hançerlemiş”  olmadı, tam tersine Kardeş Azerbaycan Türkiye’yi arkasından hançerlemek istedi ama tutturamadı.

 

Selamlar.

 

Muzaffer Deligöz

Eastern News Agency

 

 


From: E-KomploTeorileri@googlegroups.com [mailto:E-KomploTeorileri@googlegroups.com] On Behalf Of Ali Serdar Bolat
Sent: Monday, September 07, 2009 9:06 PM
To: Undisclosed-Recipient:;
Subject: .:: Komplo Teorileri ::. Tayyip Bey Azerileri nasıl aldattı

 

 

Tayyip Bey Azerileri nasıl aldattı.

 

Tayyip Bey 11 Mayıs Azerbaycan ziyaretinde hem Aliyev ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, hem Azeri Millet Meclisinde yaptığı konuşmada, hem de Azeri gazetecilerin sorularına verdiği cevaplarda, "Ermenistan Karabağ'dan çıkmadan Türkiye-Ermenistan sınırının açılmayacağını" söylemişti.

 

Şimdi anlıyoruz ki, bu kocaman bir aldatmaca idi.

 

Çünkü Tayyip Bey'in Ermenistan ziyaretinden bir ay önce, 2 Nisan'da Ermenistan'ın Karabağ'dan çıkması önkoşulu olmaksızın Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını öngören protokol imzalanmıştır. Demek ki Tayyip Bey, Azerbaycan ziyaretinde bu gerçeği gizleyerek tam tersini söylemişti.

 

Peki, Tayyip Bey bunun ortaya çıkacağını bilmiyor muydu?

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Sarkisyan ne dedi

 

Başta Yeni Şafak, Zaman, Star ve Hürriyet gibi Amerikancı yandaş gazetelerin kamuoyunu yanıltma çabaları, Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın açıklaması ile bozuldu.

Sarkisyan, açıkça, "Karabağ ile ilgili bir önkoşul yok" dedi.

Sarkisyan, Türkiye ile varılan mutabakat ile “Soykırım” konusunda taviz vermediklerini de belirtti. 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Safratsyan işin doğrusunu açıkladı

 

Ermenistan Doğu Etüdleri Enstitüsü Direktörü Ruben Safrastyan da, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Ermenistan açısından diplomatik bir başarı olduğunu vurguladı.

Safrastyan imzalanan protokollerle Türkiye'nin Karabağ koşulundan vazgeçtiğine dikkat çekti ve protokollerin Ermenistan'ın Soykırımın tanınması yönündeki çabalarının engellenmesi yönünde bir husus içermediğinin de altını çizdi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Yandaş basın ne demişti

 

Yeni Şafak ise nal gibi harflerle manşetten: "Ermenistan Karabağ'dan asker çekecek" diye yazdı.

 

Zaman ve Star, Ermenistan'ın soykırım iddiasını yaymaktan vazgeçeceğini yazdılar.

 

Hürriyet gazetesi, birinci sayfadan büyük harflerle "Ermeni protokolünün meali" başlığı altında özet olarak şöyle yazdı:

"Her ne kadar protokolde Karabağ sorunundan söz edilmese de, protokolün ruhu, Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilmesi sonucunu doğuracaktır"

 

Ancak, Sarkisyan ve Safratsyan'ın açıklamaları ile bütün bu "tevil" ve "meal" çabaları boşa gitti, mum yatsıya kadar bile yanmadı.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

"Karabağ halkının istemediği bir şey yapılamaz"

 

Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan, Karabağ Devlet Başkanı olduğunu iddia eden şahsa gönderdiği mesajda, Ermenistan'ın Karabağ'daki Ermeni Devletini desteklediğini ve "Karabağ halkının istemediği hiçbir şeyin yapılmayacağını" söyledi.

 

Yeni Şafak, Zaman ve Star, protokolde yer alan "Üçüncü ülkelerin içişlerine karışılamayacağı" maddesini "Ermenistan, üçüncü ülke olan Azerbaycan'ın içişlerine karışamayacak ve Karabağ'dan çekilecek" şeklinde yorumlamışlardı. Halbuki Sarkisyan bu mesajı ile Karabağ'daki sahte devleti "üçüncü ülke" olarak gördüklerini ve sahte Karabağ Ermeni Devletinin içişlerine karışılamayacağını diplomatik dille anlatmış oldu.

 

Sarkisyan'ın bu mesajı, yandaş medyanın tüm saptırma çabalarını açığa çıkardı.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Böylece AKP hükümeti, kardeş Azerbaycan'ı kalleşçe arkadan hançerlemiş oldu.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.