Başörtüsüne açılım ne zaman?


Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu 229.hafta basın açıklamasında MAZLUMDER Kocaeli Yönetim Kurulu Üyesi Medine Küçük yaptı. Küçük, "Başörtüsüne açılım ne zaman?" diye sordu.


Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu adına Yönetim Kurulu üyesi Medine Küçük tarafından okunan 229. hafta basın metni şöyle:

Değerli insan hakları savunucuları ve basın mensupları,

Türkiye, son yıllarda etkisini daha fazla gösteren, her alanda demokratikleşme sürecine giriyor. Hiç şüphesiz ki bu sürece girme isteği, var olan bir eksikliğin, bir haksızlığın, uygulanan bir çifte standardın sonucudur. Bu isteklerden en büyük olanlardan bir tanesi de, ‘'Demokratikleşmeye'' çalışan Türkiye'mizde girişilen Kürt açılımıdır.

Sivil inisiyatifin, sorunu çözüm aşamasında, birinci dereceden vazgeçilmez unsur olacağı, gerek hükümetçe gerekse de STK'larca bilinmektedir. Nitekim Türkiye'de, MAZLUMDER' de başta olmak üzere, bir çok STK bu sorunun varlığını dile getirmiş ve bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulamıştır. Demokrasi varlığı istenilen bir ülkede, demokratikleşme çabaları elbette ki sivil bir anayasadan ayrı düşünülemez. Bu konu da Hükümetin sivil anayasa konusunda kararlılığı bu fırsatla bir kere daha dile getirmesi ve hayata geçirmesi gereklidir.

Basında sıkça dile getirilen bir konu ise, çözüm için muhatabın hangi adres olacağıdır. Adres şu veya bu değildir. Gerçek adres, yıllardır bu ayrımcılığa maruz kalmış, yaşadığı acıları sineye çekmiş, çözüm için çaba sarf etmiş kimselerdir. Toplumsal bir mutabakatın oluşabilmesi ve sorunsuz bir çözüm sağlayabilmek için, her kesimin düşüncesine önce saygı duymak ve eleştirilerini dikkate almak gereklidir. Aksi halde zaman kaybından başka bir şey yapmış olmayacağızdır.

Biz bir Sivil Toplum Örgütü olarak, girişilen projeye destek veriyor, başlatılan bir sürecin durdurulmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu sürecin madem ki ismi “Demokratik Açılım”, başörtü meselesinde de demokratikleşebilme gerekliliğini yıllardır söylüyoruz.

Kemikleşmiş bir diğer yara olan Başörtü meselesi de bu sürece eklenmeli ve daha fazla derin yaralar bırakmadan çözüme kavuşması gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.