Katerina, kimin çadırına girdi?
Kesinlikle Baltacı Mehmed Paşa'nınkine değil.
İsveç Kralı XII. Şarl ile Rus Çarı I, Petro'nun çekişmesinden, Kırım Hanı Devlet Giray'ın padişah III. Ahmed'e baskısından bize sıçrayan kıvılcım, 19 Şubat 1711'de Rusya'ya savaş ilan edilmesine yol açtı. Rusya Seferine çıkan Sadrazam ve Serdarıekrem Baltacı Mehmed Paşa, Prut nehrini geçip 18 Temmuz 1711'de Gura Seresti bataklığına yakın Han Tepesine ordugâh kurdu. Bir gün sonra Çar, çok uzaklarda olduğunu sandığı Baltacı'yı ansızın karşısında bularak bataklık, nehir ve Türk ordusu arasında tam bir imha tuzağına düştü. Daha kötüsü, 20 Temmuz'da Devlet Giray'ın baskını sonucu hayli kayıp verdi.
Türkler umumi hücuma kalkmadan, Baltacı'ya "mükâleme memurları" göndererek barış istedi. Baron Peter Şafirov, Mehmed Paşa'nın önerdiği ağır koşulları kabul etmedi. Otağdan çıkınca kapıcıbaşı çadırında kahve ikramına alındı. Sadaret Kethüdası Osman Ağa ile başbaşa görüşmelerinde her nasılsa anlaşma sağlandı. Devlet Giray ve İsveç elçisi Poniatawski'nin bu karara itirazları sonuçsuz kaldı. 23 Temmuz 1711 günü barış imzalanarak Çar kesin bir yenilgiden kurtuldu.
Yaygın söylentiye göre Şafirov, Osman Ağa aracılığıyla Baltacı Mehmed Paşa'ya, Rus ordugâhında bulunan Çar'ın metresi Katerina'nın gönderdiği mücevherat ve kürkleri sunmuş, yalvarıp yakararak uzlaşmayı sağlamıştı. Yine söylentiye göre, XII. Şarl ve Devlet Giray, Baltacı Mehmed Paşa hakkında asılsız dedikodular yayarak İstanbul'da hainlikle suçlanmasına, azledilip Limni'ye sürülmesine sebep olmuşlardı ki, ertesi yıl orada ölmüştür.
Zafer an meselesiyken Baltacı Mehmed Paşa'nın bu fırsatı yüz geri edişini, çeşitli Türk yazarlar, "fantastik" unsurlarla zenginleştirerek hikaye ettiler. Bu hikayelerde asıl vurgulanan şuydu: Hafifmeşrep Katerina, yanına yüklüce altın mücevher alıp Osmanlı ordugâhına gelmişti; son hücum emrini vermemesi için, mücevherieriyle birlikte kadınlığını da sunarak Osmanlı Sadrazamını barışa razı etmişti. Bu efsanenin hiçbir dayanağı ve kaynağı yoktur. Olasılıkla barış karşıtı XII. Şarl ile Devlet Giray tarafından ortaya atılmıştır.
Olayın doğrusunu Voltaire'in, Nahit Sırrı Örik'in dilimize çevirdiği XII. Şarl'ın Tarihi adlı yapıtından öğreniyoruz. Voltaire, gençliğinde Londra'dayken Prut Savaşı'na katılmış yaşlı Rus generallerinden bu savaşın safahatını da dinlemişti. Kısaca şunu anlattı; Türk ordusu ile Prut bataklığı arasında sıkışıp kalan Petro, ertesi sabah olacakları düşünerek saçını başını yolmaktayken, Rus geleneklerine göre ordu içinde kadın bulunması ve hele çarın çadırına girmesi yasak olmasına rağmen, Katerina, generalleri ikna edip Çar'ın çadırına girip kocasını yatıştırdı; kendi mücevher ve kürkleriyle birlikte toplanan yüklüce bir parayı barış görüşmecileriyle Baltacı Mehmed Paşa'ya gönderdi. Yani Katerina'nın "çadıra girmesi" ve rüşvet sunması doğru; ama girilen "çadır" yaşlı Osmanlı sadrazamının değil, kocası Çar'ın çadırıydı! Osmanlı çadırında "başbaşa" görüşenlerse, uydurma hikaye gibi romantik olmayabilir ama, Osman Ağa ile Şafirov'du. Katerina ise 1724'te I. Katerina unvanıyla Çariçe oldu.
--
http://groups.google.com.tr/group/ayna-?hl=tr
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...
Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com
Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.