Ahıska Türkleri Rusya’da anavatan çağrısı yaptı

Saharov Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Ahıska Türkleri’nin Orta Asya’ya sürgüne gönderilmesinin 70. Yıldönümü' törenine Uluslararası Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Cavid Aliyev, Cemiyet Başkan Yardımcısı Fuad Pepinov, Helsinski Grubu Koordinatörü Vadim Karastelev ve Ahıska Türkleri diasporası temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 50 kişinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Karastelev 1944 yılında Sovyet lideri Josef Stalin’in talimatıyla Gürcistan’da yaşayan yaklaşık 120 bin Ahıska Türk’ünün Orta Asya’ya sürgün edildiğini ifade etti. Daha sonra sürgün yollarında hayatını kaybeden binlerce insanın anısı için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Cemiyet Başkanı Aliyev de, “Ahıska Türkleri bir gecede sürgün trenlerine bindirildi. Halkımız büyük acılar yaşadı. Yanlarına hiçbir şey almalarına izin verilmedi. Günlerce süren yolculuk sırasında binlerce Ahıska Türkü açlık ve hastalık yüzünden hayatını kaybetti.” dedi.

Ahıska Türklerinin anavatanına dönmesi için dünya kamuoyunu duyarlı olmaya ve destek vermeye çağıran Aliyev, “SSCB’nin dağılmasından sonra Ahıska Türkleri'nin Gürcistan'daki topraklarına dönüşü olumlu karşılanmadı. Gürcistan Avrupa Konseyi’ne üye olurken Ahıska Türklerinin geri dönüşü için ilgili taahhütlerde bulundu. Fakat halen somut adım atılamıyor.” eleştirisinde bulundu.

Pepinov da, “Gürcistan bizim atalarımızın, dolayısıyla bizim da vatanımız. Ahıska Gürcistan’ın bir parçası ve biz Ahıska Türkleri de oranın bir parçasıyız. Dünyada bugün farklı ülkelerde yüz binlerce Ahıska Türkü yaşıyor. Tabii ki onların hepsi oraya dönemez. Ama bazısı dönmek istiyor. Bu vesileyle buradan sorunun çözülmesi için dünya kamuoyununa sesleniyoruz.” dedi.

Bugün eski SSCB coğrafyası, Türkiye, Avrupa, ABD ve Asya ülkelerinde 600 binden fazla Ahıska Türkü yaşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.