Irak, Şii milislere 1 milyar dolar harcadı

Irak hükümeti, IŞİD'e karşı İran'ın da desteklediği Şii milis grupları destekliyor. Bu gruplara, silah, kıyafet, yiyecek ve maaş veren Irak hükümetinin Haziran ayından bu yana Şii milislere harcadığı paranın 1 milyar doları aştığı ortaya çıktı.

Irak hükümetinin Şii milislere yaptığı harcamalara Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari'den sert bir tepki geldi. Zebari, Irak hükümetlerinin Şii milislere gereksiz ve düşüncesiz şekilde para harcadığını ve bunun Irak'a zarar verdiğini söyledi.

Reuters'a konuşan Zebari, Irak'ta Haziran ayında IŞİD işgallerinin artmasıyla birlikte, Irak ordusunun etkisiz kaldığını ve geri çekildiğini söyledi. Irak hükümetinin buna çözüm olarak Şii milisleri silahlandırmaya başladığını belirten Zebari, bunun iyi bir fikir olmadığını belirtti. O dönem Irak hükümetinin başında bulunan Nuri el Maliki ve şu anki Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin Şii milisler konusundaki politikalarını yanlış bulduğunu ifade eden Zebari, bunun Irak'ın yeniden yapılanmasını engelleyen ve zora sokan bir politika olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan Irak hükümeti IŞİD'le mücadele konusunda umutlarını Şii milislere bağlamasına rağmen, bu grupların IŞİD'le çatışmaktan çok, Sünni halka yönelik saldırılar düzenledikleri belirtiliyor. Şii milislerin, adam kaçırma, işkence ve toplu katliam olaylarına karıştıkları bildiriliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.