İslamcılar, Kudüs merkezli yangın çıkartacak

Netanyahu, kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa’daki Müslümanlara, Hıristiyanlara ve Yahudilere yönelik mevcut statükoya bağlı olduklarını vurgulayarak "İslamcılar Kudüs’te dini bir yangın çıkararak bunu tüm Ortadoğuya yaymak istiyorlar. Bu nedenle Mescid-i Aksa'ya çok odaklanıyorlar" diye konuştu.

"İslamcı radikallerin Kudüs'te kargaşa çıkarmaya yönelik girişimlerinin kesin olarak karşısında olacağız" ifadesini kullanan Netanyahu, şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa'yı yıkacağımıza ve Müslümanları burada ibadet etmekten alıkoyacağımıza yönelik yalanları yayıyorlar. Sözlü ve fiziksel şiddet kullanarak Yahudilerin buraya girmesine engel olma çabası içerisindeler. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz."

Hz İbrahim’in zamanından beri Mescid-i Aksa’nın kendileri için en kutsal mekan olduğunu savunan Netanyahu, buradaki statükoya olan bağlılıklarını yineledi.

"Dini bir yangın çıkarmak kolay ancak söndürmesi zor" diyen Netanyahu, bu mesajın mümkün olduğunca açık bir şekilde Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a da iletildiğini söyledi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik son zamanlarda artan ihlalleri, Kudüs’te İsrail askerleri ile Filistinliler arasında sık sık çatışma ve gerginliklere neden oluyor. İsrail askerlerinin müdahalesine Filistinliler genelde, taş ve molotofkokteylli atarak karşılık vermeye çalışıyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanlar'ın ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.